СИНДИКАТ
ОБРАЗОВАЊА,
НАУКЕ И
КУЛТУРЕ
ВОЈВОДИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Адреса:
Нови Сад,
Бул. Михајла Пупина 24
Тел: +38121 557911, 457149
Факс: +38121 457149

sonkvojvodine@gmail.com
www.sonkvojvodine.org


Синдикат образовања
Србије

Рачун СОНК Војводине

ЕРСТЕ  БАНКА
340-29512-52
ПИБ 103168849

Спортски рачун
СОНК Војводине 
ЕРСТЕ БАНКА
340-11016154-47


Приступница:

Србија:
- Образовање
- Култура
- Наука

Војводина:
- Образовање
- Култура
- Наука


 СТАТУТ СИНДИКАТА:

unete izmene od 14.12.2018. godine

Задржи посао:- Школски календар
2017-18.
Основна        Средња

Табеларни календар 2018-19.
Основна         Средња


- Правилници-ЦЕНУС:
основна         средња
специјалне  уметничке

- ПРАВИЛНИК
О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У СРЕДЊЕМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ

- Правилник о стручном усавршавању

- ПРАВИЛНИК о изменама и допунама Правилника о сталном стручном усавршавању наставника, васпитача и стручних сарадника.
3. 10. 2016.

- Стручно упутство о формирању одељења за 2017/18.
школску годину


Са следећим штампаним бројем Синдикалног пера
биће дистрибуирана и отштампана Брошура!

-


Одлукe Комисије за тумачење ПКУ10. 5. 2012.
ПОМОЗИМО
НАШЕМ КОЛЕГИpocetnaonamapravnomedjunarodnalinkovigalerijaarhiva

   О нама / ОДБОР ДЕЛАТНОСТИ ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА:


СЕДНИЦА ОДБОРА ДЕЛАТНОСТИ ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА

Дана 28. маја 2012. године у Новом Саду, одржана је друга редовна седница Одбора делатности високог образовања, на којој су, између осталог, разматрана следећа питања:
Посебан колективни уговор за високо образовање
Информација о исплати јубиларних награда запосленима у високом образовању
Информација о досадашњим преговорима о коефицијентима за запослене у високом образовању одржаним у Министарству просвете и науке и у Влади Републике Србије.

На седници је истакнуто да је Споразумом о продужењу рока важења Посебног колективног уговора за високо образовање објављеном у "Службеном гласнику РС", бр. 9/2012 од 05. фебруара 2012. године, који је ступио на снагу 06. фебруара 2012. године, продужено важење Посебног колективног уговора за високо образовање (објављеном у "Службеном гласнику РС", бр. 12/2009) за рок од наредне три године.
Чланови Одбора делатности једногласно су се сложили да је приоритет у раду отпочињање преговора са послодавцем о потписивању колективног уговора између синдиката и послодавца на нивоу установе, који би, између осталог, регулисао и питање исплата јубиларних награда.
Поред информација о досадашњим преговорима о коефицијентима за запослене у високом образовању одржаним у Министарству просвете и науке и у Влади Републике Србије, члановима Одбора делатности је презентован и план овогодишњих Спортских игара у организацији:
Савеза самосталних синдиката Србије и
Синдиката образовања Србије.


02.03.2012.

Како до 40 одсто високо образованих

Министар науке и просвете Жарко Обрадовић изјавио је јуче да ће стратегија развоја образовања у Србији до 2020. године, први такав документ који би током априла требало да се нађе на седници Владе, послужити за унапређење квалитета образовања области од изузетног значаја за развој друштва на свим нивоима. Обрадовић је на конференцији „Добре праксе и партнерства – кључ ефикасног, квалитетног и праведног образовања” у Центру „Сава” у Београду, нагл

асио да ће у циљу добијања што квалитетнијег завршног документа бити организоване четири јавне расправе током овог месеца, да би, како је казао, Србија добила документ који ће систем образовања подићи на виши ниво.

– Много новина биће садржано у стратегији, а оно што је најновије је сама реч „стратегија„, која у том облику није постојала и после које ће уследити акциони план и имплементација свега договореног. Прављена је на стручан начин и уз консултације с људима из земаља које имају добру праксу – рекао је Обрадовић.

Руководиоци стратегије Властимир Матејић и Иван Ивић представили су на конференцији неке делове текста који ће се наћи у јавној расправи.

Матејић је нагласио да би до 2020. године у Србији требало да буде 35 до 40 одсто високообразованих, што је у складу са Стратегијом целе Европске уније. Он је истакао да могућности и капацитети институција постоје и да је, упркос томе што се не зна како ће изгледати привредни систем у том тренутку, то добар пут да се побољша квалитет образовне популације, која ће креирати слику целог друштва. Циљ је, додао је Матејић, и да 50 одсто деце похађа средње школе и 50 одсто гимназије, а да национални бруто доходак који одлази на образовање буде бар шест одсто.

Ивић је нагласио да Стратегија инсистира и на унапређењу квалитета и наставног кадра, а у плану је изградња националног система професионалног развоја наставника.

– Релативно квалитетан систем предшколског образовања постоји, али покушаћемо и њега да унапредимо. У фокусу ће бити процес учења и ефикасна подршка учењу у школи, увођење стандарда није техничка ствар већ треба да гарантује одређени корпус знања – рекао је Ивић.

Предлог обавезног средњег образовања, што би требало да се потврди променом у Уставу Србије, како је наглашено на конферецији, требало би да се реализује макар до стицања првих квалификација за запошљавање.


01. март 2012. 20:48

"Стратегија" многе љути!
Стратегија образовања љути државне факултете

Нацрт Стратегије образовања изазвао реакције јер предвиђа изједначавање приватних и државних факултета. Ректор Ковачевић: Државни универзитети биће против овакве стратегије

Приватни универзитети имаће повољнији положај

СТУДЕНТИ приватних и државних факултета биће од наредне школске године потпуно изједначени, осим што ће стопостотно буџетско школовање остати само на државним универзитетима. Држава ће суфинансирати студије и на приватним универзитетима тако што ће академцима давати субвенционисане кредите.

Ово је само део новина које доноси Стратегија развоја образовања у Републици Србији до 2020. године, које је за ”Новости” потврдио и њен кључни аутор за део о високом образовању проф. др Властимир Матејић.

Против оваквих решења буне се и студенти и професори државних универзитета, говорећи да држава на тај начин факултетима које је основала ствара нелојалну конкуренцију.

Враћа се и категорија суфинансирајућих студената, с тим што неће сви плаћати једнако.

- Држава ће основати фонд који ће, у сарадњи са банкама, помагати у школовању студената - наводи Матејић. - Моћи ће да узму субвенционисане кредите, са веома ниском каматом и почетком отплате тек када заврше студије. И ову погодност моћи ће да користе и студенти приватних и државних факултета. Неко ће да учествује у плаћању са пет, а неко и са 95 посто.

ПРЕТЕ МАСОВНИ ПРОТЕСТИ СТУДЕНАТА

АКО Стратегија у овом облику буде усвојена, организоваћемо масовне протесте у свим универзитетским градовима - најављује Милош Зељковић, потпредседник Студентског парламента УБ. - На улицама ће бити студенти свих државних универзитета. А ректор Ковачевић најављује да ће, ако буде протеста студената - стати на чело колоне.

Сви академци биће равноправни и у конкурисању за домове, мензе и остале студентске повластице, потврђује наш саговорник. То значи да би ова дотирања из државне касе могла значајно да повећају број студената на приватним универзитетима, а самим тим и њихове профите.

За школовање на буџету више критеријум неће бити само добар успех, него и социјална карта.

Што се тиче изједначавања студената приватних и државних универзитета у вези са погодностима које даје држава, проф. др Бранко Ковачевић каже да је то ”мешање баба и жаба”.

- Тај документ нисмо ни видели, али сигурно ће сви државни универзитети бити против њега - тврди Ковачевић. - То није фер према нашим студентима, који полажу тешке пријемне испите и озбиљно студирају. Са друге стране, није фер да држава, која нас је основала и која нам је као део универзитета зидала домове, сада њих уступи и приватним универзитетима.

Осим великих новина у високом образовању, које су и пре јавне расправе добиле многе противнике у академским круговима, Стратегија доноси и другачија решења у основном и средњем образовању. Она уводи и четири нивоа статуса наставника у школама, попут модела на факултету. Наставници ће моћи да напредују и примаће четири категорије плата. Средња школа биће обавезна, а предвиђена је и боља сарадња са привредом, како би се школовали кадрови потребни тржишту.

Сам Нацрт стратегије биће доступан тек за десетак дана. Током марта биће организоване јавне расправе у пет градова, а министар просвете Жарко Обрадовић најавио је да би овај документ пред Владом требало да буде на једној од седница у априлу.


29. фебруар 2012. 20:52

"Пребогати" смо па нам се и може!?
60.000 диплома иде у кош

Готово десет година се чека на израду националног оквира квалификација. Тржиште рада не препознаје нова звања, људи узалуд чекају посао

ПОСЛОДАВЦИ на тржишту рада ”не препознају” око 60.000 младих који чекају посао, због тога што немамо Национални оквир квалификација. Ово су процене Конференције универзитета Србије, која тражи хитно доношење овог документа, који треба да поброји и анализира све нивое образовања и опише која знања и вештине доноси одређена диплома.

НОК би требало да класификује и нова звања, која добијају дипломци нових студијских програма, уведених по ”болоњи”, као и завршавајући огледна одељења средњих школа.

- Велики је проблем што немамо тај документ, јер годинама уназад не знамо како да дефинишемо звања и нивое образовања - објашњава Драган Ђукић, директор сектора за запошљавање Националне службе запошљавања. - Рецимо, не зна се да ли је у некој струци пређашњи седми степен сада ”бечелор” или ”мастер”. Онда то компликује и конкурисање за посао и бирање кандидата. Трудимо се да нашим интерним шифрарником надоместимо овај недостатак, али то, наравно, није решење.

Да НОК хитно треба да буде донет, јер се на њега чега од 2003. године, слаже се и проф. др Бранко Ковачевић, ректор Универзитета у Београду. Он каже како смо једина земља која нема овај важни документ.

1.500 ЗВАЊА НЕ ЗНАЧИ ТОЛИКО И ЗНАЊА

 ПОСТОЈИ 1.500 студијских програма. Не морамо да имамо толико звања, али треба да дефинишемо што ко уме да ради када заврши факултет. Када нека страна компанија овде распише конкурс, кандидатима су шансе мале, јер треба да имају диплому и звања према међународним стандардима. Овако, странцима није јасно шта они знају да раде - објашњава проф. др Бранко Ковачевић.

- Држава мора да зна које кадрове школује и за шта расписује конкурсе. Ако је неко сајџија или физичар, свеједно, мора да се зна шта је учио током школовања и шта све уме да ради - каже проф. Ковачевић. - А најважније је да тај документ ускладимо са европским, како би наши ђаци, где год да оду, могли да покажу шта су учили и за шта су квалификовани.

Иако се сви слажу да хитно треба донети НОК, нико се овим документом не бави. Национални савет за високо образовање направио је свој предлог још пре две године, али се потом испоставило да нису надлежни, па се од њега одустало.

- Држава је заборавила да законски уреди ко ће се бавити Националим оквиром квалификација - наглашава проф. др Срђан Станковић, председник Националног савета за високо образовање. - Ништа се не помера, нико се не бави овим документом, јер не знамо ко је за њега надлежан. Академска заједница жели да он буде написан и усвојен што пре, али док држава не каже законом или уредбом ко ће се њиме бавити, немоћни смо.

Ситуација у којој се налази НОК, додаје, готово је апсурдна. Када Влада и Скупштина ураде свој посао, стручњаци ће се, каже, озбиљно позабавити овиме и написати овај важни документ


18. 10. 2011. Београд
Рад на новом колективном уговору за високо образовање!


Oдржан је састанак представника Синдиката образовања Србије, као јединог синдиката потписника Посебног колективног уговора за високо образовање, са помоћником министра просвете и науке др Слободаном Јауковићем, где је договорено да се формира радна група у циљу израде новог Колективног уговора (стари истиче 13.02.2012. године) и предложи усклађивање коефицијената са минималном зарадом и новим занимањима. Од наших представника из Војводине учествовали су Ђурђица Црвенко, др Бранко Миљановић и Раде Ерцег. Молимо све наше чланове из високошколских установа да узму учешћа приликом израде новог Колективног уговора. Предлоге и сугестије слати на е-пошту: obrazovanje@sindikat.rs

 

Синдикат науке
Србије


Синдикат културе
Србије

Министарство просвете:


-  Каталог радних места

- Каталог-смернице
- Каталог генеричка радна места
- Слободна р. места

- Непуна норма

- Листе технолошких вишкова

Нацрт закона о дуалном образовању...

Zakon o dualnom obrazovanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju

Zakon o osnovama i sistema obrazovanja i vaspitanja

Zakon o kulturi

Zakon o obrazovanju odraslih

Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju

Zakon o drustvenoj
brizi o deci

Zakon o NID

Zakon o osnovnoj skoli

Zakon o predskolskom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o ucenickom i studentskom standardu

Zakon o visokom obrazovanju

Zakon o udzebinicimaClick for Novi Sad, Serbia Forecast