СИНДИКАТ
ОБРАЗОВАЊА,
НАУКЕ И
КУЛТУРЕ
ВОЈВОДИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Адреса:
Нови Сад,
Бул. Михајла Пупина 24
Тел: +38121 557911, 457149
Факс: +38121 457149

sonkvojvodine@gmail.com
www.sonkvojvodine.org


Синдикат образовања
Србије

Рачун СОНК Војводине

ЕРСТЕ  БАНКА
340-29512-52
ПИБ 103168849

Спортски рачун
СОНК Војводине 
ЕРСТЕ БАНКА
340-11016154-47


Приступница:

Србија:
- Образовање
- Култура
- Наука

Војводина:
- Образовање
- Култура
- Наука


 СТАТУТ СИНДИКАТА:

unete izmene od 14.12.2018. godine

Задржи посао:- Школски календар
2017-18.
Основна        Средња

Табеларни календар 2018-19.
Основна         Средња


- Правилници-ЦЕНУС:
основна         средња
специјалне  уметничке

- ПРАВИЛНИК
О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У СРЕДЊЕМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ

- Правилник о стручном усавршавању

- ПРАВИЛНИК о изменама и допунама Правилника о сталном стручном усавршавању наставника, васпитача и стручних сарадника.
3. 10. 2016.

- Стручно упутство о формирању одељења за 2017/18.
школску годину


Са следећим штампаним бројем Синдикалног пера
биће дистрибуирана и отштампана Брошура!

-


Одлукe Комисије за тумачење ПКУ10. 5. 2012.
ПОМОЗИМО
НАШЕМ КОЛЕГИpocetnaonamapravnomedjunarodnalinkovigalerijaarhiva

   О нама / ОДБОР ДЕЛАТНОСТИ ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА

Директорица ОШ “3.Октобар” из Локава има “своју” Комисију за технолошки вишак уз независну подршку

Директорица Санду Мариора је напрасно иницирала формирање Комисије за утврђивање запослених за чијим је радом престала потреба само од чланова једног од репрезентативних синдиката у установи, која је за дан избодовала запослене и “гле чуда” баш је председница наше Синдикалне организације Маријана Тапалага, заузела последње место и добила решење да је нераспоређена.

Наши представници Покрајинског одбора Синдиката запослених у образовању, науци и култури Војводине, председница Ђурђица Црвенко и потпредседник Раде Ерцег су боравили у посети школи још 18. априла и то на заказаном састанку представника оба синдиката, директорице, секретара школе и председнице Школског одбора. Представници другог “независног” синдиката се нису ни појавили али је састанак ипак одржан уз честе директоркине нервозно изнете а законски неосноване тврдње.

Нису помогла ни разумна и законски основана образложења да је све одрађено мимо закона и Посебног колективног уговора као и предлози да им се помогне како би поништили претходно учињене радње и спровели поново процедуру засновану на легалној основи, што би био услов да наша страна не активира тужбу. Председница Школског одбора је једина прихватила предлоге и заказала седницу органа али “неко” је минирао састанак па због недостатка кворума није ни одржан.

Са незаконитим радњама упозната је и школска управа и покрајински секретаријат али њихове реакције нису уродиле плодом. Тужба је поднета и већ је школа обавештена, што је изазвало још већи притисак на Маријану која и даље долази на посао трпећи и провокације и непријатности, чекајући следеће, вероватно погрешне кораке налогодавца ових срамних догађаја, можда чак и отказ уговора о раду.

Директори могу да греше намерно, ненамерно и на то смо као синдикалци навикли али да колеге из другог синдиката имају овакав несолидаран приступ и подршку понашању директорке, то нисмо очекивали а јесмо навикли још од последњег штрајка који су управо други синдикати искористили за преотимање чланства а не за остваривање права запослених, јер се на крају испоставило да све што смо ми урадили они су забрљали.

Последње што је чини се уродило плодом, бар да спречи даље малтретирање и у прилог тужбеног захтева, је допис надлежном Суду као и школи о законској забрани давања отказа председнику синдиката, наравно ако делује у складу са законом, а Маријана свакако јесте.


БЕОГРАД 01. 03. 2012

УСКОРО НОВА СТРАТЕГИЈА ОБРАЗОВАЊА
Средња школа биће обавезна

Без изузетка - Предвиђено је да средњошколско образовање буде обавезно макар до нивоа који ученику даје квалификацију за одређено занимање. Једногласна подршка стручне јавности

Средња школа ће ускоро бити обавезна, предвиђа Стратегија развоја образовања у Србији до 2020. године. Та стратегија биће први пут представљена данас у Центру „Сава".

- Стратегија предвиђа да средњошколско образовање буде обавезно макар до оног нивоа који ученику даје професионалну квалификацију која му омогућава запошљавање. Препорука је да се размотри када би то било могуће у Србији - потврдио је за Пресс Иван Ивић, професор Филозофског факултета и руководилац тима за писање стратегије.

Шанса за бољи живот

Наш саговорник истиче да стратегија предвиђа да се до 2020. године повећа број високообразованих људи у земљи и да се знатно подигне ниво образовања на свим нивоима.

- Идеја је да до 2020. године имамо између 35 и 40 одсто људи са високим образовањем. Сада се тај број креће негде око 20 одсто. За развој Србије неопходна је управо таква образовна структура. Предвиђено је да образовање буде квалитетније, обухватније и ефикасније на свим нивоима - наводи Ивић.

Стручна јавност у потпуности подржава идеју да средња школа постане обавезна за сву децу. Десанка Радуновић, председница Националног просветног савета, каже за наш лист да је то пракса развијених земаља и нешто чему и Србија треба да тежи:

Шта предвиђа стратегија развоја образовања:

- обавезно средње образовање
- бољу усклађеност с потребама привреде
- повећање броја високообразованих на 40 одсто
- квалитетније образовање на свим нивоима
- јачање гимназија
- механизме који стимулишу ефикасно студирање
- јачање научноистраживачког рада на факултетима
- увођење мастера на струковним студијама
- независна агенција би акредитовала високошколске установе

- Просветни савет подржава идеју да обавезно школовање буде проширено на средњу школу. То ће нашој деци донети боље образовање и већу могућност да се запосле. Питање је само да ли држава има финансијске могућности да подржи тако нешто.

Милорад Антић, професор и председник Форума средњих стручних школа, наводи да сваки млад човек мора да буде оспособљен за неки рад и да је утолико предлог о обавезном средњошколском образовању добар.

- Било би веома добро када би школе оспособљавале ученике за занимања која ће у будућности бити дефицитарна, као што су заваривачи, тесари, зидари, керамичари, водоинсталатери... Ми још имамо велики број деце која заврше само основну школу. Они немају никакво занимање, па самим тим ни много шанси за посао - истиче Антић.

Цивилизацијски корак

Миодраг Сокић, председник Форума београдских гимназија, тврди да без завршене средње школе нико више не може да се укључи у свет образовања.

- Цивилизацијски је важно да се средњошколско образовање уведе као обавезно - сматра Сокић.

Он не крије и да би то могло да донесе низ проблема у пракси, али истиче да би временом све дошло на своје место.

- Ту се неминовно отвара низ питања, попут оног да ли би то значило да ни средњошколца који прави проблеме не можете избацити из школе, али временом би се сви повиновали новим правилима - и ђаци и школа и родитељи - изричит је Сокић.

Јасмина Станковић, професорка српског језика, каже за Пресс да је увођење обавезне средње школе природан процес који ће Србију сврстати међу земље које имају развијен образовни систем, попут Велике Британије, Француске, Немачке...

- Лош однос према школским обавезама и велики проценат ђака који напуштају школу произлазе управо из тога што средња школа код нас није обавезна - упозорава Јасмина Станковић.


Настава у основним и средњим школама и на високошколским установама на територији Републике Србије неће се изводити од 13. до 17. фебруара 2012. године, укључујући и дане државног празника

Образовање и васпитање, 10.02.2012.
Министар просвете и науке проф. др Жарко Обрадовић , водећи рачуна о безбедности и здрављу деце, ученика и запослених, што је приоритет у раду и деловању Министарства просвете и науке, а имајући у виду да лоша временска ситуација на територији Републике Србије, праћена изузетно ниским температ урама и снежним падавинама и даље траје, да је повећан број школских објеката до којих није могуће доћи или не постоје услови рада (недостатак грејања, замрзнута вода, искључења струје, прокишњавања кровова и др.), као и да су отежани услови снабдевања електричном енергијом, а на основу препоруке Владе Републике Србије од 08. фебруара 2012. године донео је следећу одлуку:
1. Настава у основним и средњим школама и на високошколским установама на територији Републике Србије неће се изводити од 13. до 17. фебруара 2012. године, укључујући и дане државног празника.
2. Образовно-васпитни рад на свим нивоима наставља се 20. фебруара 2012. године.
3. Основне и средње школе у обавези су да најкасније до 01. марта 2012. године предложе план надокнаде изгубљених радних дана кроз продужење школске године за пет радних дана и кроз радне суботе и да предлог о надокнади доставе Министарству просвете и науке на сагласност.
Одлуку у pdf формату можете погледати овде.

 

Синдикат науке
Србије


Синдикат културе
Србије

Министарство просвете:


-  Каталог радних места

- Каталог-смернице
- Каталог генеричка радна места
- Слободна р. места

- Непуна норма

- Листе технолошких вишкова

Нацрт закона о дуалном образовању...

Zakon o dualnom obrazovanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju

Zakon o osnovama i sistema obrazovanja i vaspitanja

Zakon o kulturi

Zakon o obrazovanju odraslih

Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju

Zakon o drustvenoj
brizi o deci

Zakon o NID

Zakon o osnovnoj skoli

Zakon o predskolskom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o ucenickom i studentskom standardu

Zakon o visokom obrazovanju

Zakon o udzebinicimaClick for Novi Sad, Serbia Forecast