СИНДИКАТ
ОБРАЗОВАЊА,
НАУКЕ И
КУЛТУРЕ
ВОЈВОДИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Адреса:
Нови Сад,
Бул. Михајла Пупина 24
Тел: +38121 557911, 457149
Факс: +38121 457149

sonkvojvodine@gmail.com
www.sonkvojvodine.org


Синдикат образовања
Србије

Рачун СОНК Војводине

ЕРСТЕ  БАНКА
340-29512-52
ПИБ 103168849

Спортски рачун
СОНК Војводине 
ЕРСТЕ БАНКА
340-11016154-47


Приступница:

Србија:
- Образовање
- Култура
- Наука

Војводина:
- Образовање
- Култура
- Наука


 СТАТУТ СИНДИКАТА:

unete izmene od 14.12.2018. godine

Задржи посао:- Школски календар
2017-18.
Основна        Средња

Табеларни календар 2018-19.
Основна         Средња


- Правилници-ЦЕНУС:
основна         средња
специјалне  уметничке

- ПРАВИЛНИК
О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У СРЕДЊЕМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ

- Правилник о стручном усавршавању

- ПРАВИЛНИК о изменама и допунама Правилника о сталном стручном усавршавању наставника, васпитача и стручних сарадника.
3. 10. 2016.

- Стручно упутство о формирању одељења за 2017/18.
школску годину


Са следећим штампаним бројем Синдикалног пера
биће дистрибуирана и отштампана Брошура!

-


Одлукe Комисије за тумачење ПКУ10. 5. 2012.
ПОМОЗИМО
НАШЕМ КОЛЕГИ
pocetnaonamapravnomedjunarodnalinkovigalerijaarhiva

АКТУЕЛНОСТИ:

ИНФО СОС -2

САСТАНАК СА ПРЕДСЕДНИКОМ СКУПШИНСКОГ ОДБОРА ЗА ОБРАЗОВАЊЕ, НАУКУ, ТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ И ИНФОРМАТИЧКО ДРУШТВО

У уторак 6. децембра 2016. године одржан је састанак председника три репрезентативна синдиката у просвети, Синдиката образовања Србије, ГСПРС Независност и Синдиката радника у просвети Србије са председником Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Народне скупштине, Муамером Зукорлићем.

Представници синдиката су упознали председника Одбора господина Зукорлића са проблемима у просвети и захтевима синдиката у вези са повећањем зарада за наредну годину. Председница Синдиката образовања Србије је предочила све проблеме запослених на свим нивоима образовања у вези са закључивањем ПКУ за високо образовање, увећањем зарада запосленима у предшколским установама и студентским центрима. Председник Одбора Муамер Зукорлић је обећао да ће подржати оправдане захтеве синдиката.
Одржана 2. седница Статутарног одбора Синдиката
25. новембар 2016. године

У петак 25. новембра 2016. године је одржана 2. седница Статутарног одбора Синдиката.

На иницијативу Председништва Покрајинског одбора Синдиката, Статутарни одбор утврдио је на данашњој седници коначни предлог Измена и допуна Статута СОНК-а Војводине.

Текст предложених измена и допуна Статута упућује се на разматрање и усвајање Покрајинском одбору Синдиката.


Svi radnici u studentskom standardu na minimalcu
Sindikat radnika u ustanovama studentskog standarda traži izjednačavanje koeficijenata za obračun plata svih zaposlenih, s obzirom da je ovo jedina grana prosvete koja ima dve vrste koeficijenata, čija se razlika kreće i do 30 odsto.

Piše: V. A.

Beograd 15. novembar 2016. 21:22

Svi radnici u studentskom standardu na minimalcu


Foto: Aleksandar Veljković

Predsednik Odbora delatnosti učeničkog i studentskog standarda Sindikata obrazovanja Srbije Danijel Đorđević kaže za Danas da ovaj problem postoji poslednjih šest, sedam godina, jer je uredbom o koeficijentima za zaposlene u javnim službama predviđeno da u oblasti studentskog standarda jedini koeficijenti važe ustanove sa 40 i više radnih jedinica, što je samo Studentski centar Beograd, a svi ostali spadaju u grupu ustanova sa manje od 40 radnih jedinica. Tako, recimo, kuvar sa trećim stepenom stručne spreme u Beogradu ima koeficijent 11,36, a u ostalim gradovima 8,72.

- Zaposleni u SC Beograd nemaju više posla od kolega u drugim studentskim centrima, iako imaju više korisnika. Broj radnih mesta se utvrđuje na osnovu normativa, a više korisnika znači i veći broj izvršilaca. Korekcijom koeficijenata, odnosno izjednačavanjem svih zaposlenih bilo bi obuhvaćeno 1.533 radnika, jer od ukupnog broj zaposlenih (2.424), 891 radi u SC Beograd - objašnjava Đorđević.
On ukazuje da je poslednjom povišicom plata studentski standard, kao i visoko obrazovanje, dobio svega dva odsto, ali da je i pored toga, gotovo polovina zaposlenih izostavljena, jer i sa tim povećanjem ne prelaze minimalnu cenu rada. Za razliku od ostalih grana prosvete, gde 80 odsto zaposlenih ima visoko obrazovanje, u studentskom standardu toliko je radnika sa četvrtim ili nižim stepenom stučne spreme. Trenutno svi zaposleni sa prvim, drugim, trećim i delom sa četvrtim stepenom stručnosti primaju minimalac, a sa njima će se izjednačiti i ostali zaposleni sa srednjom školom, kada od 1. januara 2017. minimalna cena rada bude povećana sa 121 na 130 dinara.

- Time bismo došli u situaciju da skoro svi zaposleni do četvrtog stepena stručnosti primaju istu minimalnu zaradu, čime je ozbiljno narušen sistem koeficijenata - navodi Đorđević.
Predstavnici sindikata na čijem je čelu, razgovarali su o ovim problemima s pomoćnikom ministra prosvete za učenički i studentski standard LJubišom Antonijevićem, koji nije mogao da im kaže da li će pri narednom povećanju zarada studentski standard biti vezan za osnovno i srednje ili visoko obrazovanje, kojem najverovatnije sledi niži procenat povećanja.

- Vise na: http://www.danas.rs/ekonomija.4.html?news_id=332326&title=Svi+radnici+u+studentskom+sta#sthash.1sqVIKqY.dpufПОСЕБАН КОЛЕКТИВНИ УГОВОР
ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У УСТАНОВАМА ПРЕДШКОЛСКОГ ВАСПИТАЊА И ОБРАЗОВАЊА
ЧИЈИ ЈЕ ОСНИВАЧ РЕПУБЛИКА СРБИЈА,
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА И ЈЕДИНИЦА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ
Преузмите у ПДФ формату
 

ПРЕУЗМИТЕ У ПДФ ФОРМАТУ:
- СПОРАЗУМ
- УПУТСТВОRadna podgrupa za skolsku upravu Novi Sad, zakljucno sa 27.10.2016. godine resila je sve pristigle predmete vezane za rasporedjivanje tehnoloskih viskova na osnovu clana 5 PKU. Tamo gde direktori ustanova nisu prihvatili preporuku Nacelnika i radne podgrupe, predmeti su prosledjeni na resavanje Centralnoj radnoj grupi Beograd i Ministru prosvete. Za skolsku upravu Novi Sad ima 8 takvih predmeta.
Ocekuje se stav Ministra prosvete i Centralne radne grupe, u smislu kako reagovati u tim situacijama.
Na sledecim sastancima resavace se predmeti vezani za preuzimanje iz drugih skolskih uprava zarad racionalizacije, clan 6 PKU.
Sastanci se odrzavaju jednom a po potrebi i dva puta nedeljno. Sledeci sastanak je zakazan za ponedeljak 07.11.2016, zbog ocekivanog preseka na informacionom sistemu Dositej 04.11.2016. godine.
S postovanjem,
Goran Keleman, clan radne podgrupe za SU Novi Sad.
MEĐUNARODNA SARADNJA

U Bekeščabi je od 13.-15.oktobra 2016. održan stručni skup,,Zakonska regulativa u karijeri nastavnika i trenutna situacija u obrazovanju u zemljama DKMT“ uz praktičnu demonstracijau mađarskog javnog obrazovanja.

Sindikat ÉSZT bio je domaćin sindikatima Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania - ,,Fratia,, kao i Sindikatu zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Vojvodine čiju su delegaciju činili Stanka Radović, Jožef Karačonji, Goran Keleman i Rade Erceg.

Na stručnom skupu je o zakonskim propisima karijere nastavnika i njegovom napredovanju kao i trenutnom stanju u srpskom obrazovnom sistemu govorio Rade Erceg. O svojim i iskustvima svojih kolega, zakonskim okvirima karijere nastavnika i njegovog stručnog usavršavanja u Rumuniji, prisutne je upoznala Lacrimiora Bolca. Stanje zakonske regulative, karijeru, stručno usavršavanje nastavnika u Mađarskoj kroz teoriju i praksu približio je Veres Mihaly. U veoma živoj diskusiji kroz razmenu iskustava prisutnih mogle su se uočiti sličnosti obaveza nastavnika u stalnom stručnom usavršavanju, vođenju portfolia ali i slabosti između zakona i prakse u sistemima obrazovanja u pomenutim zemljama a pre svega kroz sve navedeno uočiti odnos države prema zaposlenom nastavniku.

Kako se razvija karijera nastavnika, kakva je trenutna situacija u obrazovanju u Mađarskoj kroz prezentaciju aktivnosti u svojim školama, prisutnima su se obratili direktori škola koje su delegacije i posetile: Melinda Csajányi direktorica ,,Bartok Bela Art“ više i osnovne umetničke škole, Csaba Tálas direktor gimnazije i stručne škole ,,Sent-Đerđ Albert“ kao i Ibolya Eke direktorica ,,Zvack Jožef“ stručne škole trgovine, ugostiteljstva i obrazovanja odraslih. Predusretljivi domaćini rado su odgovarali na sva postavljena pitanja radoznalih gostiju i na najlepši način prezentovali svoje škole u kojima se osetio domaćinski pristup zaposlenih ali i ozbiljnost države koja se pre svega ogledala kroz finansijska ulaganja u obrazovanje, uslove rada zaposlenih i učenika, dobru praktičnu obučenost učenika završetkom školovanja.

Kroz sve predočeno i viđeno kao i razmenom utisaka i mišljenja, iskustvima prakse neminovna je potreba za stalnim stručnim usavršavanjem nastavnika ne samo kroz zakonske okvire kojim ga Ministarstvo i država obavezuju već i želji nastavnika da radi na svom usavršavanju, napredovanju i karijeri. Impuls takvom stremljenju svakako se mora ogledati i kroz finansijsko napredovanje nastavnika a pre svega odgovornošću države da stvori zakonski ambijent primenljiv u praksi a vidljiv kroz zadovoljnog i motivisanog nastavnika.

Stanka Radović i Goran Keleman

Preuzmite galeriju slika u ZIP formatu:
Galerija 1
Galerija 2


Gostovanje na RTV Jozsef Karacsonyia /SONK Vojvodine/

Tema: "Stanje i racionalizacija u prosveti"

http://media.rtv.rs/sr_lat/napjaink/22666


NAUK ZA SVE POSLODAVCE !


04.10.2016.


СРЕЋАН ВАМ 5. ОКТОБАР, ДАН НАСТАВНИКА!

ВРЕДНОВАЊЕМ НАСТАВНИКА,
ПОБОЉШАТИ ЊИХОВ СТАТУС!21. 9. 2016.
Radna podgrupa za Školsku upravu Novi Sad

Danas je u prostorijama Školske uprave Novi Sad održan drugi sastanak Radne podgrupe sa Načelnikom Školske uprave Novi Sad, g-dinom Jovanom Vukčevićem.
Sastanku su prisustvovala 4 predstavnika Radne podgrupe, ispred Sindikata.

Rok za preuzimanje zaposlenih po školama u prvom krugu sa liste A (lista tehnološkog viška), i sa liste B (lista zaposlenih sa nepunim radnim vremenom ) istekao je 20.09.2016 godine. Tamo gde je postojao problem oko preuzimanja sa ovih lista, rešeno je.
Načelnik Školske uprave Novi Sad je upoznao predstavnike Radne podgrupe da je zaključno sa danom 19.09.2016 godine zaprimljeno 42 zahteva o sporazumnom preuzimanju radnika.

Radna podgrupa je danas rešila 32 zahteva i načelnik školske uprave je direktorima škola uputio preporuke da izvrše preuzimanje radnika iz drugih ustanova. Preostalih 10 zahteva, kao i novi dospeli zahtevi rešavaće se na trećem sastanku Radne podgrupe koji je zakazan u ponedeljak u 9h, u prostorijama Školske uprave.

Zaposleni koji imaju problem u ostvarivanju svojih zakonom zagarantovanih prava, treba da se obrate članovima Radne podgrupe ili Načelniku Skolske uprave na adresu jovan.vukcevic@mpn.gov.rs

S poštovanjem,
Goran Keleman, Radna pogrupa za Školsku upravu Novi Sad ispred Sindikata obrazovanja nauke i kulture Vojvodine, Sindikat obrazovanja Srbije


Систематизована радна места
у ш.г. 2016/2017. и слободна радна места у школама


- Обавештење

- Позивница

- Пријава
Лето иде и ето прилике да се експресно донесу нови Правилници ...
ИНФО   СОНК-а:
Подсећамо на актуелни Правилник о критеријумима и стандардима за финансирање установа која обавља делатност средњег образовања и васпитања ("Правилник о цени услуга за средње школе") који можете погледати  у прилогу, Сл. глсник 84/15.
Предлози – допуне - члана 12, и члан 14а су истакнути – болдовани.
Позивамо све чланове да својим сугестијама и предлозима помогну у доношењу квалитетног Правилника на е-маил - obrazovanje@sindikat.rs

- Правилник ценус, средње школе


Burna sednica Nacionalnog prosvetnog saveta: Informatika nije obavezna, Verbić razočaran
27. jun 2016.; izvor: Danas
 
Informatika i računarstvo neće biti obavezan predmet od petog razreda osnovne škole od iduće školske godine, odlučio je danas Nacionalni prosvetni savet (NPS).

To znači da postojeći predmet tehničko i informatičko obrazovanje ostaje nepromenjen, sa postojećim fondom od dva časa nedeljno. Izmene u sadržaju pretrpeće izborni predmet informatika i računarstvo, koji đaci uče u višim razredima osnovne škole, a biće osavremenjeni i programi izbornog predmeta od igračke do računara (od prvog do četvrtog razreda osnovne) i obaveznog informatika i računarstvo u gimnazijama i srednjim stručnim školama.

Predlog Ministarstva prosvete da informatika bude obavezna u višim razredima osnovne škole dobio je podršku samo tri člana NPS-a, dok je velika većina bila protiv. Predstavnici Ministarstva prosvete ne kriju razočaranje zbog ovakvog raspleta, a ministar prosvete Srđan Verbić napisao je na svom Tviter nalogu posle sednice NPS da je to “žalosno loša odluka”.

U današnjoj diskusiji ocenjeno je da je predlog Ministarstva dobar, ali je bilo zamerki jer je urađen na brzinu i što je NPS ponovo doveden u situaciju da u vremenskom tesnacu odlučuje o nečemu što treba da startuje već od septembra. Ukazano je i da škole nisu tehnički opremljene za ovakvu promenu i da nema dovoljno računarskih učionica, što je dematovala Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete, koja je juče branila predlog Ministarstva.

Ipak, predsednik NPS Aleksandar Lipkovski je naveo da je od mnogih nastavnika iz škola dobio informaciju da postoje problemi u funkcionisanju računarskih kabineta. On je naveo i da nije rešeno pitanje tehničkog održavanja, za šta je potrebno zaposliti nekoga. Lipkovski je ocenio da je predlog Ministarstva dobar, ali da ne vidi razlog zašto mora da počne da se primenjuje već od septembra. Na sednici se čulo i da bi u narednom periodu predlog trebalo doraditi i obezbediti preduslove da informatika postane obavezna u osmoletkama od školske 2017-18. godine.

Ideja o razdvajanju tehničkog i informatičkog obrazovanja na dva predmeta mesecima je predmet sporenja Snežane Marković i predstavnika informatičkog “sektora” i s druge strane nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja. I na jučerašnjoj sednici argumente su ukrstili predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija sa članovima dva društva nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja, koji su ukazali da brojne manjkavosti predloga Ministarstva prosvete – od toga kako je birana radna grupa, da su novi planovi i programi tehničkog obrazovanja neprimenjivi, da u osnovnim školama ne postoje uslovi za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta…

Grupa nastavnika tehničkog svoje nezadovoljstvo je iskazala i na protestu ispred Palate Srbije, uoči početka sednice NPS-a.

Izvor: Danas

СРЕДСТВИМА ИНФОРМИСАЊА

Београд,
17. мај 2016.

Пошто су завршени избори за Народну скупштину и пошто ће стари премијер бити и нови премијер, Синдикат образовања Србије подсећа премијера на обећање дато у марту ове године о исплати једнократне помоћи свим запосленима у школама, домовима ученика и предшколским установама.

С обзиром на то да се ближи распуст и да су, према речима премијера фантастични резултати и стање у буџету никад боље, могла би запосленима да се исплати једнократно нека већа сума од 7.000 динара, колико је исплаћено прошле године.

Синдикат образовања Србије не може садашњем министру просвете, науке и технолошког развоја да дā прелазну оцену из следећих разлога:

 1. Дошао је на место министра као изразито неспособан кадар и било му је потребно више од годину дана да почне озбиљније да се бави својим послом

 2. Сменио је старије кадрове у свом Министарству и довео низ неспособних нових службеника, па је затим вршио и даље промене и смене

 3. Направио је збрку са доношењем Правилника о цени услуга, који је више пута беспотребно мењан

 4. Није успео да се усвоји Закон о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања

 5. Закон о уџбеницима му је враћан на дораду

 6. За председника Националног просветног савета није изабран његов кандидат

 7. Штрајк просветих радника у 2014. и 2015. години непотребно је дуго трајао, јер се врло

  лоше преговарало. На крају, пошто су два синдиката потписала Споразум о решавању спорних питања и изашли из штрајка, са друга два синдиката потписан је ПКУ за основне и средње школе и домове ученика, иако то по Закону о раду није било могуће

  Министар просвете није имао адекватну подршку премијера и министра финансија и често

је на Влади остајао усамљен у својим захтевима.

Просвети треба министар који је прошао све фазе рада у просвети, способан, стручан, а који ће поред тога имати подршку премијера да реализује своје и наше захтеве.

Синдикат образовања Србије изражава своје велико незадовољство што после више од годину дана нису потписани ПКУ за високо образовање и предшколско васпитање и образовање, иако су решена сва спорна питања.

Синдикат образовања Србије сматра да треба, чим се Влада оформи, формирати комисију од представника власти и синдиката, која ће радити на посебном Закону о платама у образовању, јер је општи закон већ усвојен.

Председница Синдиката образовања Србије
Мр Валентина Илић


Preuzmite:

POZIV, PRAVILNIK, PRIJAVA i PRIJAVA EKIPA
- Zakon o sistemu plata u javnom sektoru... PREUZMI

ОВДЕ
НАЦРТ ЗАКОНА
О СИСТЕМУ ПЛАТА ЗАПОСЛЕНИХ У ЈАВНОМСЕКТОРУО платама запослених ...
Објављено петак, 05 фебруар 2016 15:42
ИНФО СОС-а:
Данас је одржан састанак у Влади Р. Србије са министарком Кори Удовички.
Тема је била примедбе на Нацрт закона о платама у јавном сектору.
Репрезентативни синдикати просвете и даље не прихватају Нацрт овог закона јер и даље није јасно како ће се одређивати место сваког запосленог у платним групама и платним разредима и ко ће одлучивати о напредовању запослених.
За 6. фебруар је заказан састанак председника репрезентативних сисниката јавног сектора из СССС и УГС Независност, са премијером Вучићем.
Инфо СОС-а: 20.01.16.
ПОНОВО О ЗАКОНУ О ПЛАТАМА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ


Јуче је у Влади Републике Србије одржан састанак представника репрезентативних синдиката образовања и здравства са министарком Кори Удовички и њеним сарадницима. Тема је била Нацрт Закона о платама запослених у јавном сектору.
Сам Нацрт Закона добили смо непосредно пред састанак, тако да нисмо ни стигли да се озбиљно упознамо са свим члановима Закона. То је већ постао манир ове власти, да се најзначајнији закони дају синдикатима на разматрање непосредно пре него што Влада усвоји предлог закона.
Данас је Нацрт Закона још једном мењан и радна група ће имати још један покушај усаглашавања спорних питања.
Председници синдиката просвете, здравства, управе, правосуђа и културе су разматрали последњи предлог који је јутрос стигао.
После више разговора са Кори Удовички и најаве штрајка запослених у јавном сектору, ипак је нешто од наших примедби усвојено.
У члану 2. усвојено је да запослени остварује право на плату, увећану плату, накнаду плате, накнаду трошкова и других примања, поред закона и колективним уговором.
У члану 22. утврђује се да запослени има право на минули рад од 0,4% за сваку годину рада код послодавца из јавног сектора. Нажалост, минули рад се обрачунава само на основну плату. Примедба синдиката је да се минули рад обрачунава на укупну плату (плата + додаци на плату).
Прихваћено је да се накнада плате за време одсуствовања са посла, годишњег одмора и боловања исплаћује у односу на просечну плату запосленог у претходних 12 месеци и то је био камен спотицања у претходним преговорима.
Један од основних захтева синдиката јавног сектора јесте да основица за плату запослених треба да буде јединствена за све на које се овај Закон примењује. Такође, тражили смо да се овај Закон примењује јединствено за све запослене који се финансирају из буџета, било републичког или локалног и да се не доноси посебан Закон који важи само за функционере.
У овом Нацрту Закона дат је опис платних група, којих има 12 и преглед распона коефицијената платних група и платних разреда. Платних разреда има од 3 до 11, зависно од платне групе у којој се запослени налази.
Приликом почетка примене Закона од 2017. године, сваки запослени биће разврстан у једну од прве три платне групе. Критеријуми разврставања и начин напредовања кроз платне разреде нису познати, као ни то ко ће одлучивати о напредовању запосленог. Без тих елемената за нас у Синдикату образовања овакав Закон је потпуно неприхватљив.

Преузмите нацрт: ОВДЕ

                                                                            Б.П.

RADNA KNJIŽICA JE PROŠLOST
13. januar 2016 
Od Nove godine radna knjižica više nije validan dokument u Srbiji, a umesto nje podaci o svim zaposlenima u jednom preduzeću biće u elektronskim bazama poslodavca, PIO fonda i Centralnom registru, pišu Novosti.
To je propisano izmenama i dopunama Zakona o radu iz jula 2014. godine koje su stupile na snagu 1. januara. Centralni registar već funkcioniše i njemu se obavezno prijavljuju i odjavljuju zaposleni sa osiguranja po bilo kom osnovu.
Savez samostalnih sindikata Srbije navodi da ne razumeju šta je razlog za ukidanje radnih knjižica, dodajući da ona ni sada nije bila garancija da su za upisani staž uplaćeni doprinosi.
Ona je davala sigurnost, kao i ugovor o radu i na sudu je služila kao validan dokaz za upisane godine rada, navode iz sindikata.
Izvor: NovostiDrugi nacrt-Katalog radnih mesta


31. децембар 2015.
ЈАВНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ – Други нацрт каталога радних места и звања

Министарство државне управе и локалне самоуправе је, након спроведеног другог круга јавних консултација на Нацрт каталога радних места и звања у јавном сектору, у сарадњи са ресорним министарствима припремило Други нацрт каталога радних места и звања.
Други нацрт је припремљен након размотрених свих сугестија и коментара које су у периоду јавних  консултација од августа до новембра достављени МДУЛС и ресорним министарствима. Овим путем желимо да се захвалимо свима који су нам се обратили и укључили у овај процес, јер су тиме допринели изради квалитетнијег документа.
Позивамо вас да и даље достављате своје коментаре, предлоге и сугестије писаним путем на адресу reformauprave@mduls.gov.rs до 25. јануара 2015. године.
Молимо вас да коментаре шаљете са назнаком на који подсистем јавног сектора се односе коментари. Такође, молимо вас да пре него што пошаљете своје сугестије, прочитате Смернице за израду каталога, као и најчешће постављена питања у одељку ПИТАЊА И ОДГОВОРИ.

 • СМЕРНИЦЕ ЗА ИЗРАДУ КАТАЛОГА РАДНИХ МЕСТА И ЗВАЊА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ   PDF
 • КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА У ОБЛАСТИ ЗДРАВСТВА – други нацрт    PDF
 • КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА У ОБЛАСТИ СПОРТА – други нацрт     PDF
 • КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА У ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ – други нацрт     PDF
 • КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА У ПРОСВЕТИ – нацрт   PDF
 • КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА У КУЛТУРИ – нацрт       PDF
 • КАТАЛОГ ЗВАЊА И ПОЛОЖАЈА У ОРГАНИМА ДРЖАВНЕ УПРАВЕ, ДРУГИМ
  ДРЖАВНИМ ОРГАНИМА И ОРГАНИМА АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ
  И ЈЕДИНИЦА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ – нацрт     PDF
 • КАТАЛОГ ГЕНЕРИЧКИХ РАДНИХ МЕСТА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ – нацрт   PDF
Црвени текст – иземењени садржаји у односу на претходне
Црни текст     - садржаји нису измењени у односу на претходни

            Кликни на PDF одговарајуће делатности која те интересује !


Novi
Nacrt Zakona o platama

Stari
Predlog Zakona o platama

Uporedi pa daj predloge, pitanja i sugestije, na mail: sonkvojvodine@gmail.com


Преузмите честитку у ППТ формату


Синдикат науке
Србије


Синдикат културе
Србије

Министарство просвете:


-  Каталог радних места

- Каталог-смернице
- Каталог генеричка радна места
- Слободна р. места

- Непуна норма

- Листе технолошких вишкова

Нацрт закона о дуалном образовању...

Zakon o dualnom obrazovanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju

Zakon o osnovama i sistema obrazovanja i vaspitanja

Zakon o kulturi

Zakon o obrazovanju odraslih

Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju

Zakon o drustvenoj
brizi o deci

Zakon o NID

Zakon o osnovnoj skoli

Zakon o predskolskom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o ucenickom i studentskom standardu

Zakon o visokom obrazovanju

Zakon o udzebinicimaClick for Novi Sad, Serbia Forecast