СИНДИКАТ
ОБРАЗОВАЊА,
НАУКЕ И
КУЛТУРЕ
ВОЈВОДИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Адреса:
Нови Сад,
Бул. Михајла Пупина 24
Тел: +38121 557911, 457149
Факс: +38121 457149

sonkvojvodine@gmail.com
www.sonkvojvodine.org


Синдикат образовања
Србије

Рачун СОНК Војводине

ЕРСТЕ  БАНКА
340-29512-52
ПИБ 103168849

Спортски рачун
СОНК Војводине 
ЕРСТЕ БАНКА
340-11016154-47


Приступница:

Србија:
- Образовање
- Култура
- Наука

Војводина:
- Образовање
- Култура
- Наука


 СТАТУТ СИНДИКАТА:

unete izmene od 14.12.2018. godine

Задржи посао:- Школски календар
2017-18.
Основна        Средња

Табеларни календар 2018-19.
Основна         Средња


- Правилници-ЦЕНУС:
основна         средња
специјалне  уметничке

- ПРАВИЛНИК
О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У СРЕДЊЕМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ

- Правилник о стручном усавршавању

- ПРАВИЛНИК о изменама и допунама Правилника о сталном стручном усавршавању наставника, васпитача и стручних сарадника.
3. 10. 2016.

- Стручно упутство о формирању одељења за 2017/18.
школску годину


Са следећим штампаним бројем Синдикалног пера
биће дистрибуирана и отштампана Брошура!

-


Одлукe Комисије за тумачење ПКУ10. 5. 2012.
ПОМОЗИМО
НАШЕМ КОЛЕГИpocetnaonamapravnomedjunarodnalinkovigalerijaarhiva

АКТУЕЛНОСТИ:

Рад на новим Прописима
Објављено понедељак, 29 јун 2015 13:10
Инфо СОС:


Данас је у Министарству просвете, науке и технолошког развоја одржан састанак представника репрезентативних синдиката са помоћницом министра за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Снежаном Марковић. Испред Синдиката образовања Србије састанку је присуствовао Александар Ничић.
Теме састанка биле су учешће на јавној расправи о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања и измене Правилника о критеријумима и стандардима за финансирање установа.
Јавна расправа о Нацрту Закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, почела је 20. јуна и трајаће до 10. јула 2015. године.
Нацрт закона је објављен на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја и на порталу е- управе www.euprava.gov.rs.
Предлози, примедбе и сугестије достављају се Министарству на имејл адресу:    javna.rasprava@mpn.gov.rs.
Према распореду, први округли сто о Нацрту закона, одржаће се у Нишу, 1. јула 2015. године, у Крагујевцу 2. јула, у Новом Саду 6. јула и у Београду 7. и 8. јула 2015. године.
Договорено је да том приликом синдикати узму активно учешће као суорганизатори али и у смислу пружања образложења заинтересованим колегама, нарочито око измена чланова Закона који се тичу запослених и запошљавања. Округли столови ће бити тематски оријентисани, али ће присутни моћи да поставе и друга питања. Електронски упитник, за све заинтересоване који желе да упуте питање или примедбу у складу са темом, биће објављен 48 сати пре сваке расправе на сајту министарства.
Теме које ће обележити ову расправу су: Установе и друге организације, Запослени и запошљавање, Обавезе и права ученика и родитеља, Органи установа и Новине у Закону.
Представници синдиката упутили су још једном примедбе на текст нацрта, мада су неке са последњег састанка радне групе већ прихваћене. Након јавне расправе поново ће се састати радна група и утврдити коначан текст.
Када је реч о Правилницима о критеријумима и стандардима за финансирање установа, потврђено је да ће у току месеца доћи до корекције у складу са примедбама које су упутили синдикати и запослени. Корекције ће бити у складу са захтевом државног ревизора али се неће одразити на смањење броја запослених у односу на тренутно стање. То директно значи да приликом бодовања запослених за технолошке вишкове не треба узимати у обзир запослене за чијим радом делимично или потпуно престаје потреба по тренутно важећим Правилницима.ИНФО СОС........25.06.2015.


            Јуче су председници сва четири репрезентативна синдиката образовања имали састанак са премијером Александром Вучићем и министрима Кори Удовички и Срђаном Вербићем.
            Премијер, видно уморан, задржао се врло кратко и обавестио нас је да очекује да се у задњем кварталу године, плате у просвети повећају за 4%, а можда и целих 5%. Наравно, ако убеде ММФ да је то оправдано!
            Потом је премијер отишао својим послом и оставио нас на милост и немилост присутним министрима.
            Покренули смо питање реализације помоћи, која је дефинисана у Споразуму, приликом изласка из штрајка.
            Наш Синдикат сматра да помоћ треба да се дели тако да сви они који су највише оштећњни и добију највише. С тиме се, углавном, слажу и остали.
            Међутим, речено нам је да од помоћи нема ништа док се не изврши ребаланс буџета, а што се очекује тек у августу или у септембру. Наравно, ако ММФ то дозволи!
            Министра Вербића и Премијера смо поново упознали са чињеницом да неко у Министарству финансија, Министарству рада и запошљавања, кочи доношење три нова ПКУ-а за: високо образовање, студентски стандард и предшколске установе.
            Министарка Удовички је говорила о Зaкону о платним разредима и групама. Наводно, Нацрт би требао да буде готов до 01. јула 2015. године, па потом следи јавна расправа и усвајање Закона који би се примењивали од 01. јануара 2016. године, или нешто мало касније.
Тешко је ишта рећи о Закону који нисмо ни видели али не треба, бар за сада, гајити нека велика очекивања од њега.
Све у свему: било је то једно изгубљено поподне!


ЈАВНА РАСПРАВА

Јавна расправа о Нацрту Закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, почела је 20. јуна и трајаће до 10. јула 2015. године.

Према распореду, први округли сто о Нацрту закона, одржаће се у:
- Нишу, 1. јула 2015. године,
- Крагујевцу 2. јула,
- Новом Саду 6. јула и
- Београду 7. и 8. јула 2015. године.

Нацрт закона је објављен на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја и на порталу е- управе www.euprava.gov.rs

Предлози, примедбе и сугестије достављају се
Министарству на e-mail адресу javna.rasprava@mpn.gov.rs

Разлози за доношење измена и допуна овог закона су настале промене у друштву, како на економском, тако и на социјалном плану, као и потреба за побољшањем појединих решења у Закону, чија примена доводи до проблема у пракси.Како ове промене захтевају ближе уређивање система образовања и васпитања у Републици Србији у складу са новонасталим околностима и новим условима рада, с циљем приближавања и усклађивања система образовања и васпитања у Републици Србији са системом образовања и васпитања Европске уније и савременог света приступило  се изради новог Нацрта закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања.

Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

 


ИНФО СОС:
Састанак са председником Владе Републике Србије је у среду 24. јуна 2015. године у 14:00 часова -
у просторијама зграде Владе, Немањина 11.


ИНФО СОС-а:
Седница Републичког одбора Синдиката образовања Србије,
одржаће се у среду 24. јуна 2015. године у Београду, улица Дечанска 14, у сали на II спрату
(Камена сала) са почетком у 12 часова.НАЈАВА БИТНОГ ДОГАЂАЈА
11.06.2015.
ИНФО СОС-а:

Састанак поводом Измена и допуна Закона о основама система образовања и
васпитања, одржаће се у петак 12. јуна са почетком у 14 часова у Немањиној 22-26.


XV. Kongres Saveza samostalnih sindikata Srbije
usvojio Rezoluciju: PREUZMITEsVideo klip:

25.05.2015.

Разговори са синдикатима

У циљу реализације потписаног Споразума о решавању спорних питања, са циљем јачања социјалног дијалога, министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић одржао је данас састанак са представницима репрезентативних синдиката у просвети - Синдиката образовања Србије, Гранског синдиката просветних радника Србије "Независност", Уније синдиката просветних радника Србије и Синдиката радника у просвети Србије.Представници Министарства и синдиката сагласили су се да је што пре потребно наставити рад на изради платних разреда и група у јавном сектору. На састанку је разговарано и о правилницима о цени услуга у основном и средњем образовању. Представници синдиката су истакли да је неопходно што пре донети посебне колективне уговоре у високом образовању, студентском стандарду и предшколском васпитању и образовању. На састанку се разговарало и о другим питањима од значаја за област образовања.


ИНФО СОС….22.05.2015.

АКТИВНОСТИ СИНДИКАТА ОБРАЗОВАЊА СРБИЈЕ

       У понедељак 25. маја 2015. године у 13 часова биће одржан састанак ресорног министра са репрезентативним синдикатима из образовања. Синдикат образовања Србије ће од Министарства просвете, науке и технолошког развоја тражити реализацију потписаног Споразума, закључивање посебних колективних уговора за високо образовање, студентски стандард и предшколско васпитање и образовање, измене правилника о цени услуга за основне и средње школе и учешће синдиката у процесу рационализације.
       У четвртак 21. маја одржан је састанак репрезентативних синдиката за делатност предшколског васпитања и образовања на коме је усаглашен текст ПКУ за ову делатност. Наши представници су били Ђурђица Врбашки, председница Одбора делатности предшколских установа и Јадранка Рајић, члан Републичког одбора.
       У петак 22. маја одржан је састанак у Министарству просвете у вези са закључивањем Посебног колективног уговора за студентски стандард. У преговорима су учествовали у име Синдиката образовања Србије Мијодраг Тошић, председник Одбора делатности ученичког и студентског стандарда и Данијел Ђорђевић, члан Одбора.
       У понедељак 25. маја у министарству просвете биће настављени преговори о Посебном колективном уговору за високо образовање. Текст ПКУ је одавно усаглашен и очекујемо да ће убрзо бити потписан. Наши представници у преговорима су Ђурђица Црвенко и Дејан Мицковић.


ИНФО СОС….21.05.2015.


СВИ УЧЕСТВУЈУ, САМО СИНДИКАТИ: НЕ


       Министарство државне управе и локалне самоуправе је јуче 20. маја објавило текст Нацрта закона о одређивању максималног броја запослених у јавном сектору и програм јавне расправе по коме ће она трајати од 15. маја до 4. јуна 2015. године.
       Поред уобичајено кратког времена за организовање јавне расправе у програму се не наводе синдикати као социјални партнери, што је навело синдикате јавног сектора у Савезу самосталних синдиката Србије да премијеру заједнички упуте допис у коме захтевају да се у поступку доношења и припреме овог закона морају укључити и представници репрезентативних синдиката запослених у јавном сектору.
       Објављујемо текст дописа премијеру, као и линкове за текст Нацрта закона и програм јавне расправе.

 

Преузмите НАЦРТ ЗАКОНА

ПРОГРАМ: ЈАВНЕ РАСПРАВА


Објављено уторак, 19 мај 2015 10:51
Инфо СОС


НЕЗАКОНИТИ ПРАВИЛНИЦИ О "ЦЕНУСУ"


На основу члана 156. став 4. Закона о основама система образовања и васпитања ("Службени гласник РС", бр. 72/09, 52/11 и 55/13),Mинистар просвете, науке и технолошког развоја донео је Правилник о критеријумима и стандардима за финансирање установе која обавља делатност основног образовања и васпитања Правилник о критеријумима и стандардима за финансирање установе која обавља делатност средњег образовања и васпитања. Правилници су објављени у "Службеном гласнику РС", бр. 36/2015 од 21.4.2015. године, а ступили су на снагу 29.4.2015, и примењиваће се од школске 2015/2016. године.
Као што је наведено правилници су донети на основу члана 156. став 4. ЗОСОВ који прописује да се извори средстава из ст. 1. (средства за финансирање делатности установа чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе обезбеђују се у буџету Републике Србије, аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе) и 2. овог члана (Установе могу да остваре и сопствене приходе по основу донација, спонзорства, школарине, уговора и других послова, у складу са законом), обезбеђују у складу са критеријумима и стандардима финансирања установе које прописује министар.
Међутим, да би се нека законска одредба примењивала она мора да буде у складу и са другим законским одредбама и не сме да се само један став, у овом случају став 4. члана 156. Закона, извлачи из контекста и целовитости других законских одредби и на тај начин доводи до лаичког и произвољног тумачења прописа.
У члану 155. Закона који прописује начин финансирања делатности установа, је прописано да се средства за финансирање делатности установа утврђују на основу економске цене за стваривање програма образовања и васпитања, по детету и ученику.
Економска цена из става 1. овог члана обухвата све текуће расходе по детету и ученику, из свих извора финансирања, у складу са прописима којима се уређује буџетски систем.
Економска цена из става 2. овог члана исказује се јединствено и структурно и саставни је део Меморандума о буџету.
Ближе услове и мерила за утврђивање економске цене образовања и васпитања по детету и ученику на одређеном подручју, из одређених група, по нивоима и врстама образовања, неопходан број запослених, време и поступак увођења, прописује министар.
У члану 180. Закона је прописано да ће се одредбе члана 155. овог Закона примењивати поступно почев од школске 2011/2012. године а на све установе од школске 2014/2015. године.
Ближе услове и мерила за утврђивање цене услуга у основном и средњем образовању и васпитању за период од ступања на снагу овог закона закључно са школском 2013/2014. годином, прописује министар.
И сада оно основно, прописано је у члану 170. Закона, да се подзаконски акти донети до ступања на снагу овог закона примењују ако нису у супротности са овим законом, до доношења прописа на основу овог закона.
Сад се намећу следећа питања:
Зашто је министар донео ове правилнике супротне Закону, мора сам да одговори.
Зашто се није одложила примена члана 155. Закона, до 2020. године, као што су то предлагали синдикати код последњих измена 2013. године.
Зашто није донета измена Закона, и поред тога што је предлог коначног текста завршен још у децембру прошле године.
Да ли је незаконито понашање, постало манир и пракса од стране оних које су грађани изабрали да уведу ред и владавину права.
Из наведених разлога предлажемо да се ови правилници ставе ван снаге као незаконити и да се исти не доносе док се не ускладе са осталим одредбама Закона.
Ако се то не уради у најкраћем року, покренућемо иницијативу код Уставног суда за оцену законитости ових правилника из наведених разлога и инсистираћемо на одговорности за њихово доношење, зато што се незаконитом понашању мора стати на пут, и мора једанпут да буде санкционисано.


ПКУ за студентски стандард
Објављено уторак, 19 мај 2015 11:47

ИНФО СОС:
У петак у Министарству просвете, науке итехнолошког развоја започињу преговори око новог Посебног колективног уговора за запослене у студентском стандарду.
Више информација, ускоро.Info SOS
Напори Синдиката уродили плодом
Објављено четвртак, 14 мај 2015 12:53


АКТУЕЛНО


Након дужег залагања и напорног рада чланова нашег Синдиката започели су преговори око доношења првог ПКУ-а за све запослене у предшколским установама Републике Србије.
У име нашег Синдиката на прговорима у Министарству учествују: Ђурђица Врбаши и Јадранка Рајић.
Ускоро, више појединости.
SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA
GRADA SUBOTICA
- ODBOR SINDIKATA ZAPOSLENIH U
OBRAZOVANJU, NAUCI I KULTURI
Dana: 20.april 2015.

P O Z I V

Za učešće na 10. Sportskim susretima Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi Subotice, Vojvodine, Srbije koje će se održati u subotu 23. maja 2015. u osnovnoj školi "Miroslav Antić" na Paliću, Trogirska 20. u organizaciji Gradskog odbora Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi i Saveza samostalnih sindikata grada Subotica.

Prijave za učešće se podnose pismeno do 12. maja 2015. prema Pravilniku sa propozicijama za takmičenja koji se može pogledati na sajtu www.susindikat.org.rs (obratiti pažnju!) na adresu: Saveza samostalnih sindikata grada Subotica, Trg cara Jovana Nenada 15/7, Subotica 24000 ili na faks: 024/551-603 sa naznakom za Lauru Raos, ili putem Interneta na e-mail: susindikat1@suonline.net

Kootizacija po učesniku iznosi 1600 dinara, a uplaćuje se do 12. maja 2015.
na račun Fonda za prevenciju radne invalidnosti i rekreativni odmor radnika Subotica broj:
355-1009825-60
sa naznakom: kotizacija za X Sportske susrete zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi

NAPOMENA: Prijave koje stignu nakon navedenog roka neće se prihvatiti.

Plan aktivnosti i sve dodatne informacije možete videti na sajtu www.susindikat.org.rs ili se obratiti na telefon SSSG Subotica 024/553-154 saradnici Lauri Raos, mob: 065-44-78-012, ili predsednici Organizacionog odbora Zorici Karanović, mob: 065-44-78-005.

DOĐITE DA SE DRUŽIMO!


Predsednica Organizacionog odbora:
Zorica Karanović


Beograd 1. 5. 2015 u 10h


Број – 47/15
Београд, 29.4.2015.
МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
МИНИСТАР СРЂАН ВЕРБИЋ
Поштовани,


На седници Председништва Синдиката образовања Србије одржаној 29.
априла 2015. године разматрано је актуелно стање у образовању и донета следећа:

О Д Л У К А

  1. Захтевамо од Министарства просвете, науке и технолошког развоја да
заједно са репрезентативним синдикатима образовања поново размотри правилнике о цени
услуга за основне и средње школе, јер синдикати нису били укључени у рад на тим
правилницима;
  2. Захтевамо од Министарства просвете, науке и технолошког развоја да
убрза рад на закључивању Посебног колективног уговора за високо образовање, јер је
текст усаглашен крајем марта и потребно га је што пре потписати;
  3. Захтевамо да у складу са Споразумом што пре започнете преговоре са
репрезентативним синдикатима у вези са реализацијом тачке два Споразума о решавању
спорних питања;
  4. Тражимо да се што пре формирају комисије за рад на посебним колективним
уговорима за запослене у студентском стандарду и у предшколским установама.

С поштовањем,
ПРЕДСЕДНИК
Бранислав Павловићbez Sindikata
CENUS-om u "RACIONALIZACIJU" !

Ovako smo se dogovorili, i Sporazumom potpisali !

Tačka 7.
Sporazuma

Resorno ministarstvo se obavezuje da će predstavnicima reprezentativnh sindikata omogućiti uvid u realizaciju i praćenje budžeta.
Resorno ministarstvo se obavezuje da će zajedno sa reprezentativnim sindikatima, potpisnicima ovog sporazume raditi na planu racionalizacije i predlogu da se eventualne uštede u budžetu iskoriste za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

U čačanskoj unijatskoj /preobračenoj/ frci, za prekid štrajka, kada je čelnike preobraćenih, ministarstvo spasilo od propasti i stanja "da ih štrajk sam ne pojede" , na čudan i medijski "da , možda ne" netransparentan način , na ekranima zastarelih računara naših škola, se pojavio novi PRAVILNIK o ceni usluga u osnovnim i srednjim školama /tzv. CENUS/, kao avet ili ti nenajavljen zemljotres.
Pošto su sekretari škola prvi koji svaku legalnu ili ilegalnu promenu vide na ekranima svojih zastarelih p.c.-ova, tako su nam pod oznakom "HITNO" i javili da je Racionalizacija već počela, ali bez poštovanja drugog stava, tačke 7. Sporazuma.
Tumačimo da je Sporazum prekršen, jer odoše naši sekretari, stručni saradnici , šefovi račonovodstva i administrativni radnici na nezaslužena stanja mirovanja /NSZ/ ili na rad kod drugog poslodavca, u nekom procentu, sa više posla za istu platu ili ostaju u ustanovi sa isto posla a manjom platom sa izuzetkom za stručne saradnike koje može direktor spasiti imenovanjem za pomoćnika.
U dole navedenoj uporednoj tabeli za srednje škole /za osnovne je u pripremi/, zainterosovani naši članovi se mogu prepoznati i videti šta ih čeka kako bi se zajedno sa ostalim pripremili za ublažavanje ovog udara.


Pravilnike i stare i nove možete preuzeti:

- Pravilnik o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja NOVI

- Pravilnik osnovne skole NOVI

- Pravilnik o ceni usluga srednje skole STARI

- Pravilnik o merilima za utvrdjivanje cene usluga u osnovnoj skoli STARI

ИЗВРШИОЦИ

ПРАВИЛНИК О ЦЕНИ УСЛУГА СРЕДЊЕ ШКОЛЕ 

( Сл.Гласник РС 35/93)

ПРАВИЛНИК  О КРИТЕРИЈУМИМА И СТАНДАРДИМА ЗА ФИНАНСИРАЊЕ УСТАНОВЕ КОЈА ОБАВЉА ДЕЛАТНОСТ СРЕДЊЕГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА

      ("Сл. гласник РС", бр. 36/2015)

ДИРЕКТОР

школа са 16 и више одељења, група или класа - један извршилац - директор школе; 

до 16 одељења - по 0,0625 извршилаца мање по одељењу, али не мање од 0,5 извршиоца - директора школе; 

Школа има директора

ПОМОЋНИК ДИРЕКОРА

од 24 до 36 одељења по 0,083 извршилаца више по одељењу, а преко 36 одељења по 0,0417 извршилаца више по одељењу, али не више од два извршиоца - помоћника директора


Школа са 16 до 24 одељења има 0,5 извршилаца на пословима помоћника директора

Школа са 24 до 36 одељења има по 0,0833 помоћника директора сразмерно већем броју одељења а највише једног. 

Школа преко 36 одељења има по 0,0417 помоћника директора сразмерно већем броју одељења а највише два. 


НАСТАВНИЦИ

Број извршилаца за остваривање годишњег програма рада школе утврђује се на основу: 


- укупног фонда часова наставе предвиђеног наставним планом и програмом и других облика образовно-васпитног рада у оквиру 40 часовне радне недеље, 

- броја одељења, група или класа утврђених годишњим програмом рада и одобреним и оствареним планом уписа ученика, 

- педагошке норме свих облика образовно-васпитног рада у школи. 


Број извршилаца у настави утврђује се тако што се укупан годишњи фонд часова наставе за сва одељења, групе или класе у школи подели са недељном нормом рада наставника, имајући у виду друге облике образовно-васпитног рада и друге обавезе у оквиру 40 часовне радне недеље. 

Број извршилаца у настави за остваривање годишњег плана рада школе утврђује се на основу: 

1) укупног фонда часова предвиђеног школским програмом и других облика образовно-васпитног рада у оквиру 40-то часовне радне недеље; 

2) броја одељења, група или класа утврђених годишњим планом рада; 

3) броја наставних недеља предвиђеног Правилником о календару образовно-васпитног рада; 

4) Правилника о педагошкој норми свих облика образовно-васпитног рада наставника и стручних сарадника у средњој школи. 

Број извршилаца у настави утврђује се тако што се укупан годишњи фонд часова редовне наставе појединачно за сваки наставни предмет по одељењу, групи или класи у школи подели са недељном нормом часова наставника (редовна настава) и бројем наставних недеља. 


СТРУЧНИ САРАДНИК – ПЕДАГОГ

од 16 до 24 одељења - један извршилац - педагог или психолог; 

до 16 одељења по 0,0625 извршилаца мање по одељењу, али не мање од 0,5 извршиоца - педагога или психолога; 

од 24 до 36 одељења по 0,083 извршилаца више по одељењу - психолог или педагог; 

од 36 одељења по 0,0417 извршилаца више по одељењу - социјални радник, али не више од укупно три стручна сарадника у школи; 


Школа са 24 одељења има једног извршиоца на пословима стручног сарадника (педагога или психолога). 

Школа са мање од 24 одељења има по 0,0417 извршилаца мање по одељењу, али не мање од 0,5 извршилаца на пословима стручног сарадника (педагога или психолога). 

Школа са 24 до 36 одељења има по 0,0833 извршилаца више по одељењу на пословима стручног сарадника (психолога или педагога). 

Школа преко 36 одељења има по 0,0417 извршилаца више на пословима стручног сарадника сразмерно већем броју одељења а највише три стручна сарадника. 


БИБЛИОТЕКАР

са 24 и више одељења и преко 5.000 књига - један извршилац - библиотекар; 

- са 36 и више одељења и преко 10.000 књига - два извршиоца - библиотекар и медијатекар; 

- са мање од 24 одељења по 0,0416 извршилаца мање по одељењу, али не мање од 0,5 извршиоца - библиотекара. 


Школа са 24 и више одељења има једног библиотекара. 

Школа са мање од 24 одељења има по 0,0417 извршилаца мање по одељењу, али не мање од 0,5 извршиоца на пословима библиотекара. 


ОРГАНИЗАТОР ПРАКТИЧНЕ НАСТАВЕ

са 16 и више одељења за која се практична настава изводи у школским радионицама - један извршилац; 

- до 16 одељења по 0,0625 извршилаца мање по одељењу, али не мање од 0,5 извршиоца; 

- за свако одељење преко 16 одељења у једном подручју рада по 0,0625 извршиоца више за одржавање машина и инсталација - један извршилац. 

Број сарадника у настави утврђује се на основу броја часова и то: 

- на 44 часа вежби и 52 часа практичне наставе која се изводи у школи - један сарадник у настави, ако је то прописано наставним програмом за одговарајуће подручје рада и образовни профил. 


Број извршилаца за послове организације практичне наставе у стручној школи утврђује се на основу броја одељења у школи, и то: 

1) са 16 и више одељења за која се практична настава изводи у школским радионицама - један извршилац; 

2) до 16 одељења за која се практична настава изводи у школским радионицама по 0,0625 запослених мање по одељењу, али не мање од 0,5 извршилаца. 

Број помоћних наставника утврђује се на основу наставног програма за одговарајуће подручје рада и образовни профил. 

Школа има право на једног помоћног наставника за 44 часа вежби или 52 часа практичне наставе која се изводи у школи (у лабораторији, радионици или на школској економији). 

Школа која образује ученике којима је потребна додатна подршка има право на педагошког асистента, уз сагласност министра надлежног за послове образовања (у даљем тексту: министар), у складу са Законом о основама система образовања и васпитања (у даљем тексту: Закон). 

Школа која остварује образовање одраслих има право на андрагошког асистента, уз сагласност министра, у складу са Законом. 


СЕКРЕТАР ШКОЛЕ

Број извршилаца на административно-финансијским пословима у школи утврђује се у односу на број извршилаца у настави и то: 

- до 32 одељења 6% од броја извршилаца у настави; 

- до 32 класе 3% од броја извршилаца у настави; 

- преко 32 одељења додатних 5%, а преко 32 класе додатних 2% од броја извршилаца у настави. 


Школа са 24 одељења има једног извршиоца на пословима секретара. 

Школа од 16 до 24 одељења има по 0,0417 извршилаца по одељењу мање, а најмање 0,5 извршилаца на пословима секретара. 

АДМИНИСТРАТИВНИ РАДНИК

Школа са више од 24 одељења има запосленог на административним пословима и то 0,0417 извршилаца по одељењу, а највише 1 извршиоца на административним пословима. 

ШЕФ РАЧУНОВОДСТВА

Школа са 16 до 24 одељења има једног извршиоца на пословима шефа рачуноводства

Школа до 24 одељења има по 0,0417 извршилаца по одељењу мање, а најмање 0,5 извршиоца на пословима шефа рачуноводства. 

АДМИНИСТРАТИВНИ

ФИНАНСИЈСКИ РАДНИК

Школа са више од 24 одељења има запосленог на административним пословима и то 0,0417 по одељењу, а највише 1 извршиоца на финансијским пословима. 

ДОМАР

од 16 до 40 одељења, површине од 2000-5000 kvm - један извршилац – домар

- од 40 одељења и преко 5000 kvm површине - два домара; 

- до 16 одељења и површине мање од 2000 kvm, по 0,0625 извршилаца, мање од одељења, али не мање од 0,5 извршилаца - домара; 


Школа површине од 2.000 до 5.000 м2 има једног запосленог за одржавање школског објекта и опреме школе (домар школе), а школа величине преко 5.000 м2 има два запослена на овим пословима. 

Школи са површином мањом од 2.000 м2 број извршилаца се смањује по начелу сразмерности. 

Школа са домом за ученике са тешкоћама у развоју са површином мањом од 2.000 м2 површине има једног запосленог за одржавање школског објекта и опреме школе. 

Школа са више од 16 одељења у једном подручју рада, има за свако одељење по 0,0625 запослених за одржавање машина и инсталација а највише један запослени. 


ЛОЖАЧ

школи за послове грејања утврђује се јадан извршилац - ложач, и то: 

- на 2000 m2 грејног простора који се загрева на течна или гасовита горива; 

- на 1500 m2 грејног простора који се загрева на чврсто гориво; 

- за грејање 16 одељења пећима на нафту; 

- за грејање 8 одељења пећима на чврсто гориво; 

- број ложача се повећава сразмерно повећању грејног простора, односно броја одељења. 


Школа која има сопствени систем грејања за загревање школског простора има следећи број запослених на пословима везаним за загревање објекта (ложач, руковалац парних котлова): 

1) за школу са сопственим системом централног грејања на течна и гасовита горива једног извршиоца за најмање 2.000 м2 грејног простора; 

2) за школу са сопственим системом централног грејања на чврста горива једног извршиоца за 1.500 м2 грејног простора; 

3) за школу која грејање врши пећима на нафту једног извршиоца за 16 одељења; 

4) за школу са грејањем пећима на чврста горива једног извршиоца за 8 одељења. 

Број извршилаца се може повећати или смањити сразмерно повећању или смањењу површине и броја одељења, у складу са Законом. 


СПРЕМАЧИЦЕ

Број извршилаца на одржавању хигијене утврђује се у односу на број признатих наставника, и то: 

- од 16% укупног броја извршилаца у настави у стручној школи и гимназији; у уметничкој школи утврђује се један извршилац на 450 m2 површине која се одржава.

Број извршилаца на пословима одржавања хигијене у школи утврђује се у зависности од броја извршилаца у настави и износи 16% од броја признатих извршилаца у настави. Предшколци изједначени у правима
среда, 22 април 2015 11:27
Инфо СОС

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ И
ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА КОНАЧНО ПРИСТАЛО!


После дужег времена и непрестаних ургенција од стране Синдиката образовања Србије, Министарство просвете и технолошког развоја прихватило је нашу иницијативу за почетак преговора за закључивање Посебног колективног уговора за предшколце.
На овај начин је испуњен захтев запослених у предшколским установама да и они имају ПКУ на нивоу Републике, као што је то уобичајено у другим земљама.
Синдикат образовања Србије ће у најкраћем року одредити два представника за рад у комисији.

у наставку допис Министарства:


ОДРЖАНА 19. СЕДНИЦА
ПОКРАЈИНСКОГ ОДБОРА СИНДИКАТА
у проширеном саставу са
ЧЛАНОВИМА ОДБОРА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА
17. април 2015. године

Покрајински одбор Синдиката у проширеном саставу са члановима основних и средњих школа је на 19. седници, одржаној 17. априла 2015. године у Новом Саду, усвојио Финансијски извештај за 2014. годину, Извештај Надзорног одбора од 07.04.2015. године и Финансијски план за 2015. годину. Такође је усвојен и План рада за 2015. годину.

 

 

 

 

 

На седници је разматрана и верификација избора у Одбору Синдиката запослених у образовању, науци и култури за више општина са седиштем у Зрењанину. Поред актуелне ситуације у образовању, науци и култури, чланови су информисани и о организацији X. Спортских сусрета запослених у образовању, науци и култури - Палић 2015. године.
На седници су усвојени и предлози Председништва Покрајинског одбора Синдиката:
Одлука о додели солидарне помоћи,
Иницијатива локалним самоуправама за помоћ запосленима у образовању
и култури и
Иницијатива за Декларацију образовања за XV. Конгрес СССС.

На истој седници чланови су информисани о одржаним изборима у Одбору делатности културе Војводине и Синдикату културе Србије, као и о реализацији тројне међународне сарадње. Једна од тема дневног реда седнице било је и обележавање Међународног празника рада - 1. маја.


Sa sajta SOSa….17.04.2015.
Инфо СОС

АКТИВНОСТИ У МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ

Данас су у Министарству одржана два састанка, на првом је
конституисана Комисија за тумачење Колективног уговора за основне и средње школе и домове ученика, на којој је усвојен Пословник о раду и договорена динамика рада и
други
на који су по позиву миритеља присуствовали и представници Синдиката образовања Србије, а одржан је у циљу проналажења решења за прекид штрајка. Састанку су поред представника синдиката који су још увек у штрајку присуствовали и представници Министарства на челу са министром. Представници синдиката Независност нису дошли иакo су позвани.

Предложено је да се као решење за излазак из штрајка омогући синдикатима који су штрајку да и они потпишу ПКУ тако што би потписали анекс ПКУ.
Наши представници су објаснили присутнима да такво закључивање анекса уговора од стране странака које нису потписале основни уговор је незаконито и самим тим не би производило правно дејство, односно такав анекс би био ништавaн.
Предложено је да као једину могућност синдикати у штрајку потпишу Споразум о решавању спорних питања и на тај начин се укључе у преговоре о висини награде као компезације за смањење плата.
Остаје нејасно инсистирање синдиката на потписивању ПКУ зато што све одредбе и онако важе за све запослене осим одредбе по којој синдикални представници имају увећање плате до 12%.
Да ли је могуће да је то једини прави захтев, пошто захтев за тринаесту плату и друге фиксне износе више нико и не спомиње. Очекивало се да штрајачи изађу конкретно са јасним захтевом, а не као што је то био до сада случај, прихвате постигнуте договоре а онда, наводно њихови органи то не прихвате. Ту се поставља питање компетентности преговарача. Вођење преговора на тај начин никада неће дати позитиван резултат. И у овом случају се показала као тачна народна изрека да је лакше нешто започети него завршити.
Наш синдикат је као и до сада показао да неће запослене да остави без права која су достигнута у ПКУ и неће да се игра са незаконитим потписивањима немогућег анекса и на тај начин угрози постојећу ПКУ и доведе у питање његову примену, као и да због тога уђе у нове преговоре за потписивање новог ПКУ, који би сигурно био далеко неповољнији од сада потписаног.
Ми радимо и даље и наш следећи корак је састанак са премијером Владе и министром финансија, на којем треба да се договоримо око конкретне примене Споразума са јасним роковима и реалним износима надокнаде, а то је до износа једне плате.


Sa sajta MPNT….17.04.2015.

Министар Вербић са руководствима два синдиката следеће недеље

Разговори представника Уније синдиката просветних радника Србије, Синдиката радника у просвети Србије и представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја настављени су данас, уз присуство министра просвете, науке и технолошког развоја др Срђана Вербића и миритеља из Републичке агенције за мирно решавање радних спорова проф. др Живка Кулића.

У преговорима су учествовали Драган Матијевић из Уније синдиката просветних радника Србије и Милан Трбовић из Синдиката радника у просвети Србије, док су првом делу састанка присуствовали и представници Синдиката образовања Србије који су у фебруару 2015. године потписали Посебан колективни уговор и Споразум о решавању спорних питања - Бранислав Павловић и Ђурђица Црвенко. 

Договорено је да се министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић на заједничком састанку, који ће бити одржан током следеће недеље, обрати руководствима Уније синдиката просветних радника Србије и Синдиката радника у просвети Србије.


Објављено петак, 17 април 2015 10:43
Инфо СОС

ПОЧИЊЕ СА РАДОМ КОМИСИЈА ЗА ТУМАЧЕЊЕ ПКУ

Прва седница Комисије за тумачење одредаба Посебног колективног уговора, заказана је у петак 17.04. 2015. године у 13 часова, у просторијама Министарства просвете, науке и технолошког развоја, са следећим дневним редом: конституисање Комисије за тумачење одредаба Посебног колективног уговора (подела Решења потписницима Посебаног колективног уговора Синдикату образовања Србије и ГСПРС Независност), усвајање Пословника о раду Комисије и под разно рашавање актуелних питања која су већ послата Комисији и која треба хитно решавати.
Решавање питања која су везана за синдикате који су и даље у штрајку нису у надлежности Комисије, тако да се о томе неће расправљати.
ИНФО СОС....09.04.2015.

ОДРЖАН САСТАНАК У МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ

       Данас, 9. априла 2015. године, одржан је састанак у Министарству просвете на којем су присуствовали представници Синдиката образовања Србије и ГСПРС Независности са Министром и његовим сарадницима у вези спровођења Споразума о решавању спорних питања.
     Договорено је да Радна група, која је сатављена од представника синдиката и МПНТР-а и других министарстава, одржи састанак у вези примене члана 2 Споразума, којим је утврђено да се запосленима у основним и средњим школама и домовима ученика, исплати награда односно помоћ до висине плате запосленог и да се размотри могућност да наведена исплата започне до 01. маја ове године.
     Такође је договорено да Комисија за тумачење ПКУ-а хитно започне са радом зато што постоји већ велики број захтева за тумачење истог.
     Констатовано је да се контакти са ресорним министарством и синдикатима интезивирају зарад испуњења до сада договорених циљева.ИНФО СОС…07.04.2015.
Са састанка у Одбору за образовање ..

Данас је у Народној скупштини Републике Србије, одржан састанак 4 репрезентативна просветна синдиката са министром Вербићем и члановима Одбора за образовање, науку и технолошки развој.
Тема састанка је била штрајк у реализацији Уније синдиката просветних радника Србије и Синдиката радника у просвети Србије.
Састанку су присуствовали и представници потписника ПКУ-а, испред Синдиката образовања Србије: Радомир Шојановић и Валентина Илић а испред ГСПРС Независности: Томислав Живановић и Ружица Тодић Брдарић.
Домаћин састанка је била Александра Јерков, посланик у Народној скупштини Републике Србије.
Представници синидката у штрајку су покушали да надоместе све своје пропусте који су кулминирали крахом штрајка и незадовољством због неизвесности њиховог даљег статуса, тако што су узбунили јавност до нивоа политичког препуцавања.
Као што је свима познато, 18. фебруара 2015. године, након вишемесечног штрајка и преговарања потписан је Споразум о мирном решавању спорова а самим тим су се стекли услови за потписивање ПКУ-а за све запослене у основним и средњим школама и домовима ученика, који је и ступио на снагу 5.марта 2015. године.
Главни мотив даљег штрајка су, у суштини, пропуштене синдикалне бенефиције и за синдикалне вође, чије централе нису потписале ПКУ.
Све је то смишљено прикривено сумњом у реализацију награде и новчане помоћи која је орочена 1. јуном 2015. године и постављањем у тобожњи фокус пажње износа
(3.000,00 динара месечно што на нивоу целе године чини 36.000,00 динара)
Сви присутни су показали дубоко разумевање за веома лошу ситуацију у образовном систему на свим нивоима, неки подржавајући штрајк који и даље траје док су у великој мери изречене сумње у даљу оправданост штрајкачких захтева и штети која се тиме наноси деци!
У дискусији су испред домаћина учествовали: Атлагић, Бићанић, Орлић, Стојимировић, Милетић...
Испред ресорног министарства у дискусији су учествовали: министар Вербић са помоћницима који су наговестили нека трајнија решења за просвету у смислу рада на Закону о платним разредима и групама, финансирању по глави ученика, прагу знања "Мале матуре", ...
Представници нашег синдиката су рекли да не постоји реални јаз између просветних синдиката, али на жалост синдиката у даљем штрајку, не постоји јасна "излазна политика" за његово успешано окончање!
Уједно су представници нашег синдиката подсетили да се мора убрзати рад на категоризацији платних група као и убрзати рад на реализцији ПКУ-ом договорених награда односно помоћи!
Валентина Илић, председник ГО СОС Београд


Sa sajta MPNT
Увођење платних група јесте системско решење проблема положаја просветних радника

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић обраћајући се присутнима на седници скупштинског Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво на којој се разговарало о штрајку просветних радника и стању у образовању, указао је да је приоритет да се нађе трајно, системско решење, које ће омогућити да штрајк постане изузетак, а не правило рада у просвети.
"Увођење платних група јесте системско решење проблема положаја просветних радника", додао је министар Вербић, наглашавајући да на томе треба заједнички да се ради. Он је истакао да ученици треба да буду на првом месту "јер да није њих нико од нас не би имао овај посао" 
О ангажовању у оквиру својих надлежности, ради постизања системског и одрживог решења унапређења положаја просветних радника и прекида штрајка, говорили су државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић и представница Министарства финансија Наташа Завођа. Седници су присуствовали и представници четири репрезентативна синдиката у просвети Гранског синдиката просветних радника "Независност, Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просветних радника Србије и Синдиката радника у просвети Србије.
Члановима Одбора и народним посланицима на седници обратили су се и представници два синдиката који су прекинули штрајк, представница Гранског синдиката просветних радника "Независност" Ружица Тодић Брдарић и Синдиката образовања Србије Радомир Шојановић. Они су указали да је потписивањем споразума о прекиду штрајка са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, као и потписивањем Посебног колективног уговора, постављен основ да се дође до трајног решења и отклоне проблеми са којима се суочавају просветни радници у Србији. Могуће решење постојећих проблема јесте увођење платних разреда, као и да се до 1. јуна ове године са Министарством отпочну преговори о исплати помоћи просветним радницима, како би се поправио њихов материјални положај. 
Представници Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић и Владимир Аџић истакли су да просветни радници не штрајкују само због лошег материјалног положаја, већ и због услова у којима раде ученици и професори и због неопходности реформе система образовања. Увођење платних разреда јесте начин да се реши проблем материјалног положаја просветних радника, јер би довео до праведне расподеле новца из буџета, истакли су Јанковић и Аџић. Представници Синдиката радника у просвети Србије Миодраг Сокић, Милорад Антић и Милан Трбовић, нагласили су да је штрајк у просвети велика друштвена опомена и да је неопходно издвајати више новца из буџета за образовање. Они су указали да је у општем интересу да се дође до одрживог решења и да се штрајк прекине
Током расправе која је уследила, чланови Одбора и народни посланици истакли су да је неопходно наћи решење за проблеме са којима више деценија суочавају просветни радници и образовни систем у Србији. Указали су и да је битно да се штрајк прекине и да деца на што регуларнији начин и квалитетно заврше школску годину.


ИНФО СОС, 06.04.2015.

О ПКУ за студентски стандард

У понедељак 6. априла 2015. године у Министарству просвете, науке и технолошког развоја одржан је састанак у вези са закључивањем Посебног колективног уговора за запослене у студентском стандарду.
Састанку су присуствовали помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић са сарадницима и представници Синдиката образовања Србије, председник Бранислав Павловић, председник Одора делатности ученичког и студентског стандарда Мијодраг Тошић и члан Одбора делатности Данијел Ђорђевић из Студентског центра – Ниш.
ПКУ за запослене у студентском стандарду је престао да важи крајем јануара и на иницијативу Синдиката образовања Србије почели су преговори о закључењу новог. На састанку је договорено да се до почетка маја ове године заврши рад и потпише нови Посебни колективни уговор за запослене у студентском стандарду.
У уторак 7. априла 2015. године у 11 часова у Народној скупштини Републике Србије биће одржана седница Одбора за образовање, науку и технолошки развој коме ће присуствовати представници репрезентативних синдиката из образовања.
Тема састанка је штрајк просвтних радника.
Испред Синдиката образовања Србије састанку ће присуствовати Радомир Шојановић и Валентина Илић.


Инфо СОС, 06.04.2015.


КАКО ДО СИНДИКАЛНЕ НАКНАДЕ

            Ступањем на снагу Посебаног колективног уговора за основне и средње школе и домове ученика 05.03.2015. године, после нешто више од месец дана од престанка важења старог ПКУ, довело је до више промена које су изазвале различита тумачења код примене одредби члана 56. којим се регулишу права синдикалних представника на увећану плату.
            Наведеним чланом је утврђено да је Послодавац дужан да овлашћеном представнику репрезентативног синдиката у установи, који припада репрезентативном синдикату потписнику овог уговора, у који је учлањено више од 50% запослених, исплаћује увећану месечну плату у висини од 12%. (став 1.) и уколико је у репрезентативну синдикалну организацију установе која припада репрезентативном синдикату потписнику овог уговора учлањено мање од 50% запослених, овлашћени представник из става 1. овог члана има право на сразмерно увећану месечну плату до 12%. (став 2.).
Такође, Послодавац је дужан да председнику, односно поверенику окружног, односно регионалног, градског, покрајинског и републичког органа синдиката, репрезентативног на нивоу Републикe, потписнику овог уговора, исплаћује увећану месечну плату у висини од 12% (став 3.). Остваривање права по основу одредаба овог члана, не може се вршити по два основа (став 4.).
            Пошто до 05. 03. о.г. није важио ПКУ, за месец фебруар је обустављена исплата накнаде за представнике синдиката али од ступања на снагу ПКУ не постоји никаква сметња да се утврђена накнада исплаћује. Ово посебно истичемо зато што су у неким школама застали са доношењем решења за утврђивање права и висине накнаде, правдајући се тиме да чекају од Министарства допис да почну са исплатом. Овакво образложење је потпуно неосновано и никакав допис није потребан зато што је ПКУ ступио на снагу и почела је његова примена од 05.03. тако да је одговорност на сваком директору да га примењује.
            Подсећамо још једном, да би се остварило утврђено право на накнаду, председник синдикалне организације, односно синдикални представници у вишим органима су дужни да директору установе поднесу захтев за исплату и уз захтев приложе:

  • решење о оснивању синдикалне организације,
  • број чланова синдикалне организације (ако решење о утврђивању репрезентативности синдиката у установи није донето, примењује се непосредно Закон о раду који утврђује да је у установи синдикат репрезентативан, ако има више од 15% чланова од укупног броја запослениха) и
  • потврду која се добија од Синдиката образовања Србије, да је синдикална организација у Синдикату образовања Србије, који је потписник ПКУ.

Такође, остваривање наведеног права се примењује од дана доношења решења директора установе и свако намерно одлагање доношење решења представља злоупотребу права директора, што предствља основ за подношење пријаве надлежној просветној инспекцији.
            Образац захтева, упитник са потребним подацима који шаљете централи нашег синдиката (факсом, писмено или мејлом), да би вам иста послала потребну потврду као и формулу за израчунавање процента синдикалне накнаде, се налазе са десне стране нашег сајта. (сајт-Синдиката образовања Србије)
Јован Јерковић
правни саветник СОС и члан Комисије за тумачење ПКУ


ИНФО СОС – 02.04.2015.

ОДРЖАНА СЕДНИЦА РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА

            У петак 27. марта 2015. године у Београду је одржана седница Републичког одбора Синдиката образовања Србије. На седници је верификован мандат новом члану Републичког одбора из Новог Пазара – Селми Делимеђац Трубљанин, разматрани и усвојени финансијски извештај за 2014. годину и финансијски план за 2015. годину.
            Формирана је Комисија за преговоре о висини и динамици исплате награде и помоћи запосленима у просвети у складу са Споразумом и упућен допис премијеру, министру финансија и министру просвете са захтевом за отпочињање преговора. У Комисији су Бранислав Павловић, Ђурђица Црвенко, Зорица Китановић и Раде Шојановић.
            ПКУ за високо образовање је усаглашен и спреман за потписивање. Очекујемо да се састанак одржи током ове или почетком следеће недеље. Такође, заказан је и састанак у вези са закључивањем ПКУ за студентски стандард који ће бити одржан у уторак 7. априла.
            Републички одбор је донео одлуку о одржавању Спортских сусрета Синдиката образовања Србије за 2015. годину. Игре ће бити одржане као и прошле године у Лепенском Виру, средином септембра. Ове године Републички одбор ће суфинансирати игре са 2 хиљаде по учеснику за првих 250 пријављених такмичара који се пријаве до 30. јуна и уплате прву рату котизације од 2 хиљаде по учеснику. Укупна цена котизације је иста као и прошле године – 9.500 динара. Позив и детаљније информације биће накнадно постављене на сајт и објављене у нашем листу Синдикално Перо.

                                                                    Р.Е.Како напредујемо са   Реализацијом Споразума (до 27.03.) :


            Тачка 1. – ПКУ, потписан, објављен 25.02. (Сл.гласник РС 21/15), почео да
                              важи од 05.03.2015.
            Тачка 2. -  Републичку одбор СОСа, 27.03. именовао преговарачку комисију за
                               реализацију и проследио списак МПНТР. Очекује се да то уради и
                               Независност, као и позив МПНТР на почетак преговора.
            Тачка 3. – Радна група МПНТР са представницима СОСа и Независности
                              припремила  Каталог занимања за предуниверзитетско
                              образовање /прослеђен у Министарство државне управе и
                              локалне самоуправе - МДУЛС/ - очекује се следеће недеље
                              повратна информација и последње отклањање евентуалних     
                              недостатака.
                              Радна група МПНТР са представницима СОСа и СВОСа је при
                              крају израде Каталога занимања за високо образовање и науку.
             Овај део посла у реализацији тачке 3. треба да буде окончан до средине априла, потом следи рад на платним разредима, односно на утврђивању коефицијената за свако занимање, с обзиром на степен стручне спреме и одговорност уз усклађивање са Каталозима других јавних делатности.
            Тачка 5. – Радна група МПНТР са представницима СОСа и Независности, на
                              последњем састанку 26.03.  утврдила је предлог Измена и допуна
                              Закона о основама система образовања и васпитања, који
                              очекује само проверу нормативе пре изласка на јавну расправу.
                              Предлогом је испоштован овај члан Споразума и многи други
                              синдикални предлози а биће доступан чланству након нормирања.
            Тачка 6. – Чека реализацију тачке 5. односно доношење кровног Закона.
            Тачка 7. – став први ће бити кориштен ради реализације тачке 2., односно
                              одређивања висине и динамике исплате Новогодишње награде и помоћи
                              до висине плате, као и за процес рационализације и оптимизације у
                              просвети – став други ове тачке, који је покренут организацијом Округлог
                              стола 23.03. а наставиће се радом по Радним групама за сваки ниво
                              образовања као и за науку.

              Молимо чланство да не наседа на празне приче и да не подлеже лажима и преварама било кога или којих, јер је све у циљу преотимања чланства. Тамо нема ничег осим лажи и неодговорности. Наш упоран рад на реализацији Споразума временом ће показати и разоткрити истину о томе Ко су и Шта су Синдикати а ко нису.

                                                                                                                                Р.Е.

ИНФО СОС-а

Наставак реализације СПОРАЗУМА између потписника, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства државне управе и локалне самоуправе и репрезентативних синдиката, потписника Споразума: нашег Синдиката образовања Србије и ГСПРС Независност, сагласно члану 7. став други.
               У понедељак, 23. марта у сали Београд – ПАЛАТА СРБИЈА, је одржан први Округли сто у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја на тему

"Како до оптимизације броја запослених у образовању и науци"

               На округлом столу је учествовало преко сто представника свих заинтересованих страна, попут представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја на највишем нивоу са председавајућим, државним секретаром др Александром Белићем, помоћницима Снежаном Марковић, др Зораном Костић и др Милованом Шуваков, представника научних институција, универзитета и факултета, представника разних невладиних организација које се баве овом проблематиком, представика ученичких и студентских организација, представника школских управа и директора школа и представника Синдиката.
             Синдикате су представљали, потпредседник Синдиката образовања Србије Радомир Шојановић, Валентина Илић, Бисерка Мићовић и Раде Ерцег, председник синдиката ГСПРС Независност проф.др Томислав Живановић и Ружица Тодић– Брдарић, као и представници Савеза самосталних синдиката из делатности висoког образовања и науке, који су узели учешће у дискусији скрећући пажњу учесницима на синдикалне захтеве и мишљења о начину реализације овог сегмента поправљања система образовања и науке, а све у циљу побољшања материјалног положаја запослених.
             У самом почетку су изнете чињенице да просвета и наука чине око ¼ целог јавног сектора и да у ове две делатности има укупно запослених око 140.000, с тим да је највећи број запослених у основном и средњем образовању, око 110.000, од чега је 2 до 2.5 хиљада запослено на одређено, односно на заменама. У процесу оптимизације /читај рационализације/ у надлежности МПНТР, у овом процесу су управо основне и средње образовање, ученички и студентски стандард, високо образовање, научне и државне институције, попут Института и Завода, док ће надлежност за предшколско образовање и васпитање бити у МДУЛС.
            Процес је почео а пресечни датум је 01.09.2015.МПНТР је предложило две врсте мера, и то:
            Краткорочне /одмах/,
Обезбеђење хитне исплате за око 100 запослених који већ дужи период јесу технолошки вишак а нису им због недостатка средстава још исплаћене отпремнине;
Обезбеђење отпремнина релативним вишковима, којих је око 500, са екстремно малим нормама или без норме а у статусу заштићених категорија по ПКУ,
и трећа, нама најважнија
Укрупњавање норме за око 38.000 запослених са смањеном нормом, која по процени предлагача мора довести до 10.000 запослених који би ушли у посебан програм социјалног збрињавања.
              Наша примедба је била да због различитих ограничења у овом поступку, попут географских, неће моћи бити могуће на овај начин одредити толики број већ упола мање што ће се тек након детаљних анализа и тачних – транспарентних података знати.
            Средњерочне /до 2020+/,
Промена ЦЕНУСА;
Рационализација администрације;
Прописивања минималне величине одељења, осим у руралним срединама;
Промена курикулума код малих предмета /са малим бројем часова/.
               Наша реакција на ове средњерочне ће уследити када будемо видели детаље, а свакако ће бити предмет наше бриге и бављења самим собом, поготово што се на овом Округлом столу изнедрила идеја да се процес убрза радом по секторима, нивоима образовања и науке, јер је уводничар изнео начелну позицију да је потребно у овом процесу отпремити адекватно око 5% запослених у укупном скору, што не значи да ће сваки ниво имати тај проценат.
               Што се тиче високог образовања и специфичности овог нивоа, попут финансирања по броју студената, аутономије и процеса акредитације, могућа мера би можда могла бити доношење нове Уредбе о финансирању – оптимизацијом броја наставника, али детаље нисмо чули, а надамо се да ћемо чути већ на следећем скупу.
Раде Ерцег


Преузмите споразум:


NOVI MANDAT GORANU MILIĆU
19. mart 2015.

Na 21. Konferenciji Saveza samostalnih sindikata Vojvodine, održanoj je 19. marta u Novom Sadu, dosadašnji predsednik Goran Milić ponovo je izabran na tu funkciju.

U svom obraćanju delegatima Konferencije Milić je istakao da se radilo u uslovima tranzicionih promena u kojima na nivou države nije postojao jasno utvrđen dugoročni koncept i strategija privrednog i društvenog razvoja, što je značajno umanjivalo efekte naših aktivnosti. Problemi su ogromni, a nezaposlenost je jedan od, ako ne i najveći ekonomski problem u Srbiji. Situacija na tržištu rada je nepovoljnija od bilo kog drugog ekonomskog indikatora što je argumentovao iznošenjem statističkih podataka, koji su, po njegovoj oceni, poražavajući. "Pored toga, suočeni smo sa umanjenjem prava, nepostojanjem socijalnog dijaloga, neefikasnim pravnim sistemom, antisindikalnim delovanjem poslodavaca i sukobima između radnika i poslodavaca, lošom privrednom politikom, koja je prouzrokovala brojne štete". Srbija je dezorijentisana zemlja u kojoj privreda tone, ocenio je Milić dodavši da, iako je sindikat puno radio, rezultati nisu uvek bili dobri. "Zadatak koji nam je ostao nezavršen je i reorganizacija i reforma našeg sindikata. Jak Savez, baziran na kombinovanom modelu organizovanja, osposobljeni sindikalni rukovodioci i službe - pravi su korak do uspeha", istakao je Milić. "Veliki poslovi su pred nama. Svako treba dati sebe maksimalno, jer je to garancija za efikasnu zaštitu članova. Odgovornost za razvoj Srbije nije eksluzivno pravo vlade, već i svih socijalnih partnera", zaključio je on.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da Konferencija SSSV označava da je pređeno dve trećine maratonskog puta SSSS. "Naši izbori i način na koji ih obavljamo znače da smo demokratska organizacija, u kojoj svako ima pravo da bira i da bude biran, ali istovremeno predugo traju i uzimaju puno energije", ukazao je on. Orbović je kazao da nam kolektivni ugovori danas predstavljaju veliki problem. "Oni su potpisani u javnom sektoru i, koliko god da imamo razloga da kritikujemo vladu, tamo gde je ona potpisnik - oni postoje. Međutim, u realnom sektoru, a to je trend i u regionu i Evropi, nažalost, gubimo kolektivne ugovore. Pred nama je u Srbiji i privatizacija preostalih 504 preduzeća. Kupaca, nažalost, nema, što ukoliko se rokovi ne produže znači 70.000 izgubljenih radnih mesta. Uz pet do sedam odsto manje zaposlenih u javnom sektoru, a u skladu sa najavljenom racionalizacijom, znači i ogroman porast već velikog broja nezaposlenih u Srbiji".

Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje ravnopravnost polova i potpredsednik Vlade Vojvodine, izrazio je poštovanje zbog svega što sindikat čini da zaštiti radnike, ali je i iskazao nezadovoljstvo zbog načina na koji se donose zakoni. Jedini pravi put za razvoj Srbije je saradnja sveta rada i sveta kapitala, rekao je Vasin.

 

Slavko Krstin, predsednik Unije poslodavaca Vojvodine, istakao je da su poslodavci i zaposleni "dve strane iste medalje", odnosno da su njihovi interesi i ciljevi isti.

 

 

Dušan Semolič, predsednik Saveza sindikata Slovenije je upozorio da "Dugo godina finansijske institucije i udruženi kapital nisu išli tako agresivno protiv radnika, radničkog standarda, penzionera i mladih, a sve u ime ideala neoliberalizima","Iako je borba teška, moramo se odupreti. Političari zaboravljaju sve što su obećali u predizbornim kampanjama, a radnici postaju samo brojke. Konkurentnost privrede jedino je moguća sa pravima radnika i dostojanstvenim zaradama. Budimo zajedno i ubuduće, jer smo najači kada sarađujemo. Želim vam uspehe, jer su vaši uspesi i naši", rekao je on.

Ispred UGS Nezavisnosti, delegate je pozdravila Zlata Zec, koja je poželela da i u narednom periodu vodimo zajedničke akcije i kao prijatelji i saborci postižemo zajedničke rezultate.

 

Na Konstitutivnoj sednici Veća SSSV, koja je održana neposredno po završetku 21.Konferencije, na predlog predsednika SSSV, za sekretara Veća SSSV izabran je Tomislav Stajić.

 

 Наставља се традиционална деоба на патриоте и издајнике

Објављено недеља, 15 март 2015 08:46
Танјуг

Позив на кршење закона је неодговорност
Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић поручио је да ускраћивање ђацима права на образовање, уцене и кршење закона нису начин на који ће просветни радници својој професији вратити достојанство.
Поводом најаве Уније синдиката просвете радника Србије и Синдиката радника у просвети Србије да ће 17. марта у појединим школама потпуно обуставити наставу, као и да ће бити доведено у питање полагање завршног испита за матуранте, Вербић каже да су изјаве којима позивају на кршење закона као вид радикализације штрајка неодговорне и крајње непримерене тешкој економској ситуацији из које можемо да изађемо само радом.
"Министарство просвете, науке и технолошког развоја жели да синдикатима у штрајку омогући потписивање посебног колективног уговора под истим условима под којим је већ потписан са друга два синдиката - онда када преузму своје обавезе и окончају штрајк од ког ђаци имају највише штете", навео је Вербић у писаној изјави.
Он је додао да је ученицима у 25 одсто школа у Србији ускраћено право на образовање и да руководство два репрезентативна синдиката, СПРС и УСПРС, инсистира на штрајку док Влада Србије не да "гаранције када ће и на који начин просветним радницима бити исплаћена једна плата у циљу побољшања материјалног положаја".
"Овакву гаранцију, нажалост, синдикатима данас нико не може да понуди", додао је Вербић.
Министар каже да се Влада Србије обавезала ће кроз Закон о платама системски уредити примања у јавном сектору при чему ће материјални положај просветних радника бити побољшан и усклађен са одговорношћу и нивоом образовања запослених у просвети.
"Велика већина наставника у Србији ради нормално. Ти људи заслужују захвалност и поштовање због одговорности и посвећености свом послу упркос оправданом незадовољству због материјалног положаја своје струке", рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја.


ИНФО .....13.03.2015.

ПОЧИЊЕ РЕАЛИЗАЦИЈА СПОРАЗУМА

Од дана потписивања Споразума, 13.03.2015. године одржан је први званичан састанак представника Синдиката образовања Србије и ГСПРС Независност са представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја на тему реализације заједничких активности предвиђених Споразумом.
Састанак је одржан у кабинету помоћнице министра за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Снежане Марковић и о даљим корацима са њом су разговарали Александар Ничић и Томислав Живановић.
Договорено је да од данас члановима радне групе, која је радила на изради нацрта измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања, буде прослеђена радна верзија овог нацрта као и да чланови радне групе завршне сугестије могу да упуте министарству најкасније до 19. марта.
Након тога отпочеће процедура везана за јавну расправу и припрему Закона за улазак у скупштинску процедуру. Како је најављено, треба очекивати да ове измене и допуне буду усвојене почетком јуна.
Када је реч о Закону о платама у јавном сектору, репрезентативни синдикати, потписници Споразума, добили су позив за нови састанак који ће се одржати већ у понедељак 16. марта, на ком ће се разматрати каталог занимања за предшколско, основно, средње образовање и ученички и студентски стандард.
До краја месеца биће формирана Комисија за тумачење ПКУ који је ступио на снагу 5. марта и односи се на све запослене у основним и средњим школама и домовима ученика, а затим и радна група која ће се бавити контролом извршења буџета.
Отпочињање преговора о висини и динамици исплата којима ће се поправити материјални положај запослених у образовању очекује се у мају месецу, а о плану рационализације разговори почињу одмах након окончања кадрирања у министарству по тек успостављеној новој систематизацији.
Закључци састанка упућују на то да су Споразумом створени темељи за озбиљан социјални дијалог и да заједничким учешћем и залагањем и синдикати и министарство могу значајно допринети позитивним променама у образовном систему.ОДРЖАНА КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА
ОДБОРА ДЕЛАТНОСТИ КУЛТУРЕ ВОЈВОДИНЕ

26. фебруар 2015. године

Дана 26. фебруара 2015. године у Новом Саду одржана је Конститутивна седница Одбора делатности културе Војводине.

Након верификације мандата чланова Одбора делатности културе Војводине, за председника Одбора у мандатном периоду од 2015. до 2020. године, предложен је и једногласно изабран досадашњи председник Лазар Попара – Библиотека Матице Српске, Нови Сад.

Конститутивна седница је након разматрања, усвојила Извештај о раду за протекли мандатни период и Програм рада за наредни мандатни период.

 


ПРЕУЗМИТЕ ПКУ

ПРЕУЗМИТЕ ЗАХТЕВ

УПИТНИК ЗА ПРЕДС. СИНД. ОРГ. СОС

ОБЈАВЉЕН ЈЕ ПКУ
ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ОСНОВНИМ И СРЕДЊИМ ШКОЛАМА И ДОМОВИМА УЧЕНИКА

четвртак, 26. фебруар 2015.

Дана 25.02.2015. године у «Службеном гласнику РС» бр. 21 објављен је ПКУ за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика.
ПКУ ступа на снагу осмог дана од дана објављивања.


Идемо даље са ПКУ ...
Објављено среда, 25 фебруар 2015 13:11
ИНФО СОС

              АКТИВНОСТИ НА ЗАКЉУЧЕЊУ КОЛЕКТИВНИХ УГОВОРА

    Након потписивања Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика, Синдикат образовања Србије је покренуо иницијативу код Министарства просвете, науке и технолошког развоја за закључење колективних уговора за високо образовање, за студентски стандард и за предшколско васпитање и образовање.
     Преговори о ПКУ за високо образовање су већ почели и приводе се крају, док очекујемо позив за закључивање ПКУ за студентски стандард и за запослене у предшколским установама.


"Просвета је добила повољнији колективни уговор"
Објављено петак, 20 фебруар 2015 08:06

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић и представници два синдиката просвете – Синдикат образовања Србије и ГСПРС Независност – састали су се данас како би одлучили о наредним корацима и сарадњи у погледу испуњавања договора који проистиче из Споразума о решавању спорних питања у прекиду штрајка.
Поменута два синдиката потписала су раније Посебан колективни уговор за запослене у основним, средњим школама и домовима ученика, који ће бити објављен у Службеним гласнику и у наредним данима ће ступити на снагу.
Иако су нови Посебни колективни уговор, који је оцењен као значајно бољи у односу на претходни (истекао у јануару 2015.), потписала два од четири синдиката просвете, он ће у највећој мери важити за све запослене у основним и средњим школама и домовима ученика.
"Просвета је добила Посебан колективни уговор какав заслужује. Он је повољнији у односу на претходни и омогућава већа права у односу на она која проистичу из Закона о раду. Нуди нам и могућност да радимо на побољшању материјалног стања запослених у просвети. Иако смо га потписали са само два синдиката образовања, Посебан колективни уговор важи за све", рекао је министар Вербић и додао: "Испред нас су тешки дани и година, а ми можемо да се правимо да нема кризе, али наш посао је да се понашамо одговорно и да спречимо штету. Зато ценим труд ових синдиката који се понашају одговорно и са којима ћемо сарађивати на великом послу који нам следи – рационализацији".
Коментаришући изјаве челника два синдиката просвете који нису потписали Посебан колективни уговор и споразум о прекиду штрајка, да немају довољне гаранције за побољшање материјалног положаја радника, Вербић је објаснио да иза текста уговора стоје влада и два министра, својим потписима. "Ако то није гаранција, шта јесте", упитао је министар Вербић.
Потпредседник Синдиката образовања Србије Радомир Шојановић поновио је да запослени у просвети добијају сигурност радног места, прецизнију процедуру проглашавања технолошких вишкова, отпремнине и јубиларне награде.
На данашњем састанку разговарало се о формирању тимова који ће се бавити рационализацијом у просвети, као и "укрупњавањем норме", што је значајно питање за наставнике који не држе пун фонд часова и самим тим имају и нижу плату.
"Рационализацију морамо да урадимо ове године", рекао је министар Вербић, напомињући да она неће бити линеарна. Он је додао да ће Министарство просвете ускоро изаћи у јавност са предлозима.
Такође се разговарало о формирању комисије за тупачење посебног колективног уговора, као и о уакону о платама у јавној управи који предвиђа увођење платних група и платних разреда и изменама Закона о основама система образовања и васпитања.


Sledi:    1. Objavljivanje PKU u SG RS
               2. Važi za sve zaposlene u ustanovama na koje se odnosi /iskreno se radujemo tome/;
               3. Prava sindikalnih predstavnika ne važe za unijate i sprs ili vec kako se zovu
/neka im objašnjavaju, zašto/;
              4. Predstavnici unijata i sprvs, gsprvs, kako li se vec zovu, neće učestvovati ni u
jednoj komisiji za izradu zakona definisanih Sporazumom /opet, neka im
objašnjavaju zašto/;
              5. Nažalost, zaposlenim koji su zavedeni kvazisindikalnom ideologijom i medijskim
šarmom, sledi smanjenje zarada ako su štrajkovali posle 18.02. i obaveza naknade
časova /1 čas = 3 skraćena/;
              6. Pregovori o PKU i sadržaju Sporazuma su završeni, nema više;
7. Pregovori o tačkama Sporazuma, počinju po objavljivanju PKU u Službenom
glasniku /radi provere prve garancije/.

Sindikat obrazovanja Srbije sa svojim sastavnim delom u pokrajini Vojvodini – SONKom i gsprs Nezavisnost nisu neozbiljne i nedemokratske organizacije i ne manipulišu svojim članstvom
6.02.2015 17:41, TANJUG
Два синдиката настављаjу штраjк, одбиjаjу споразум

БEOГРAД - Главни одбор Униjе синдиката просветних радника Србиjе и Председништво Синдиката радника у просвети Србиjе (СРПС) одлучили су данас на одвоjеним седницама да одбиjу понуђени Споразум о решавању спорних питања у просвети и наставе законски штраjк.
Oва два синдиката су одлучила и да прихвате и потпишу Посебан колективни уговор за запослене у основним, средњим школама и домовима ученика.

Споразум и Посебан колективни уговор су 11. фебруара, са министром просвете Срђаном Вербићем, потписали челници друга два синдиката - Гранског синдиката просветних радника Србиjе "Независност" и Синдиката образовања Србиjе - коjи су истакли да су задовољни постигнутим и наjавили да ће настава у школама њиховим чланицама бити нормализована од 18. фебруара.
Портпарол Униjе синдиката просветних радника Србиjе Jасна Jанковић рекла jе да Главни одбор тог синдиката ниjе данас прихватио понуђени Споразум о решавању спорних питања у просвети, jер сматра да не постоjе чврсте гаранциjе за његово спровођење, због чега ће штраjк бити настављен.
Униjа тражи од Владе Србиjе да пружи потребне гаранциjе, одлучено jе на седници Главног одбора тог синдиката

СРПС jе, према речима потпредседника тог синдиката Mиодрага Сокића, одбио предлог Споразума коjи jе понудила Влада Србиjе о решавању спорних питања у просвети, што значи да се законски штраjк наставља.

Tаj синдикат, како jе Сокић рекао Танјугу, захтева од Владе Србиjе да се наставе преговори о споразуму како би се договорили о решавању спорних питања у просвети коjа се односе на материjални положаj запослених и гаранциjе коjе би за то дала Влада.
Споразум и Посебан колективни уговор су у среду, 11. фебруара потписали челници Гранског синдиката просветних радника Србиjе "Независност" и Синдиката образовања Србиjе са министром просвете Срђаном Вербићем, када су изjавили да су задовољни постигнутим и наjавили да ће настава у школама њиховим чланицама бити нормализована од 18. фебруара.
Jедан од захтева просветних радника jе увођење платних група и платних разреда у jавном сектору, што jе, према речима министра Вербића, наjефикасниjи начин да се успостави праведан однос плата, сходно нивоима образовања и у складу са одговорношћу посла коjи се обавља.
"Доношење Закона о платама коjи ће регулисати односе између зарада, од приоритетног jе значаjа за Владу Републике Србиjе, а посебно за просвету због тога што су у овом ресору у просеку наjобразованиjи људи", рекао jе jуче Вербић Танјугу.

Према његовим речима, jасна намера државе да донесе оваj закон, коjи би почео да се примењуjе 2016. године, садржана jе и у Споразуму о решавању спорних питања између Владе Србиjе и репрезентативних синдиката просвете.

 

KOMENTAR: "KAKO MAMA KAŽE !"

NE MOGU DA SE OTMEM UTISKU POSLEDNJE TV IZJAVE PR KOLEGINICE PRVOG OD DVA SINDIKATA NEPOTPISNIKA, DA IM TREBAJU ČVRSTE GARANCIJE "LIKOM I DELOM MINISTRA", KAO DA POTPIS MINISTROV I PEČAT MINISTARSTAVA NA DOKUMENTE NISU GARANCIJA LIKA I DELA, PA ZATO NISU PRIHVATILI SPORAZUM.
AKO POTPISI I PEČATI NIŠTA NE ZNAČI BEZ CIFARA ONDA NE ZNAČE NI SA CIFRAMA, JER POSTOJANJE ZLE I PREVARANTSKE NAMERE NE MOGU SPREČITI NI CIFRE KAO "GARANCIJE"!
DRUGI NEPOTPISNIK SE NIŠTA I NE PITA JER IM JE POTPREDSEDNIK PENZIONER I NEKAD PRIPADNIK PRVOG NEPOTPISNIKA, VEĆ IZJAVIO DA ĆE BITI KAKO "MAMA KAŽE".
ALI, KOLEKTIVNI JESU KAO PRIHVATILI, JER ZNAJU DA NE SMEJU IZJAVITI DA GA NEĆE POTPISATI I OSTAVITI ČLANSTVO BEZ PKU, A POŠTO SU SOS I NEZAVISNOST VEĆ POTPISALI DOVOLJNO JE DA SE OBJAVI U SLUŽBENOM GLASNIKU I VAŽI ZA SVE ZAPOSLENE, BEZ OBZIRA KOM SINDIKATU PRIPADAJU ILI NE PRIPADAJU.
DŽABA SU SE TRUDILI DA SE DOSTOJNO ISČUPAJU IZ ŠTRAJKA JER SU NAMERE OČIGLEDNE I UVEK ISTE, PRIKAZATI SE "JEDINIM PRAVIM SINDIKATOM, ZAŠTITNIKOM PRAVA ZAPOSLENIH", OTETI ČLANSTVO I ARHIVIRATI MEDIJSKE NASTUPE KAO POBEDU U NJIHOVOJ ILUZORNOJ IGRI SA MEDIJIMA I ČLANSTVOM I UZ SVE TO KORISTITI I INFRASTRUKTURU I STATUS, RADI TAKVE PROMOCIJE, JEDINE DVE REPREZENTATIVNE CENTRALE SSSS I NEZAVISNOST, KOJIM PRIPADAJU DVA POTPISNIKA, SOS I GSPRS NEZAVISNOST.
ZABORAVLJAJU DA SU OBA DOKUMENTA VEZANA, ŠTO SMO SVI I TRAŽILI.
OVIM PUTEM APELUJEMO NA GLAVNE ORGANE OBA SINDIKATA POTPISNIKA DA INSISTIRAJU KOD MINISTARSTVA DA IM NE DOZVOLI ONO ŠTO NIJE BIO DOGOVOR JER BI ONDA POTPISNICI BILI IZIGRANI ČIME ĆE MINISTARSTVO IZGUBITI DVA BITNA PARTNERA, A AKO IM TO I DOZVOLI SVAKAKO TREBA DIĆI GLAS PROTIV DISKRIMINATORSKE POLITIKE I FAVORIZOVANJA LICEMERJA I POLITIKANSTVA KAKO SINDIKALNOG TAKO I STRANAČKOG I NA KRAJU ETO IM IH PA NEKA SE SA NJIMA DOGOVARAJU.
NE PRIHVATITI NJIHOV ZAKONSKI NEPOTREBAN POTPIS NA PKU, JER JE LICEMERNO ODUSTAJATI OD ZAJEDNIČKE POLITIKE CELOG ŠTRAJKAČKOG ODBORA SA IZGOVOROM DA SU JEDINA MESTA GDE SVE POČINJE I ZAVRŠAVA, NJIHOVI GO, KAO DA MI NEMAMO GO, SVESNO OSTAVLJAJUĆI SEBI PROSTOR OD PAR DANA ZA MEDIJSKI UTICAJ NA ČLANOVE DA TO NE PRIHVATI, NARAVNO SVE POSLE POTPISIVANJA NAŠA DVA SINDIKATA KADA SU BILI SVESNI DA ĆE PKU VAŽITI BEZ OBZIRA DA LI GA ONI POTPIŠU ILI NE.
VEOMA JASNI TREBA DA BUDEMO U NAŠOJ ODGOVORNOJ BORBI ZA UNAPREĐENJE NAŠEG STATUSA, PRVENSTVENO MATERIJALNOG A POTOM I DRUŠTVENOG, KAKO BI PRONAŠLI ZAGUBLJENI ŠEŠIR prof. KOSTE VUJIĆA !

OKRENIMO SE VEĆ OD SUTRA REALIZACIJI SPORAZUMA, A AKO LIK I DELO MINISTRA NE BUDU DO 01. JUNA SADRŽANI U POTPISU I PEČATU, LAKO ĆEMO U ŠTRAJK, VEĆ 02. JUNA, JER IMAMO ZAKONSKO PRAVO NA TO, ALI BEZ PRILEPAKA I KVAZISINDIKATA !

- PLAN NADOKNADE CASOVA PO SPORAZUMU sa Uputstvom

 

ПРЕОКРЕТ?!
09.02.2015.

Након састанка, одржаног -  06.02.2015. године, на ком је "камен спотицања" на путу до Споразума остао непремостив, Министарство просвете, науке и технолошког развоја данас – 07.02.2015. године је упутило мејл репрезентативним синдикатима којим их позива на потписивање споразума у среду, уз назнаку да ће спорни предлог "ОД" ипак бити промењен у "ДО".
 "Поштовани,
Позивамо Вас да у среду 11. фебруара 2015. године у 14.00 часова присуствујете састанку у Министарству просвете, науке и технолошког развоја ради потписивања Споразума о решавању спорних питања. У прилогу Вам достављамо кориговани текст Споразума где је у члану 2. став 3 реч ОД замењена речју ДО, што је остало као једино спорно питање на јучерашњем састанку у Министарству. Састанак ће се одржати у сали 21 на шестом спрату, Немањина 22-26. Молимо Вас да нам потврдите свој долазак."


Корак до: (Н)ИЧЕГ ?! INFO SOS
Објављено петак, 06 фебруар 2015 18:55

ХИР ИЛИ (ШТАМПАРСКА) ГРЕШКА?

На данашњем састанку представника репрезентативних синдиката и ресорног министарства, одржаном у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, није потписан ни Споразум ни ПКУ због проблема који би се могао окарактерисати штампарском грешком.
Четири репрезентативна синдиката била су спремна да ставе свој потпис на Споразум који им је понуђен као резултат проналажења конструктивних и компромисних решења у току протекле недеље.
На захтев синдиката да се предлог "ОД" у члану 2 промени у "ДО", у коме се дефинише почетак преговора о висини и динамици исплате награда утврђених предлогом ПКУ-а, одговорено је одрично! Синдикати су додатно, као максимални уступак, прихватили и да се раније усаглашена (а затим обрисана) гаранција Владе о извесности примене Закона о платама у јавном сектору, искаже само усмено од стране Министра (што би се рекло "на реч").
Сада је потпуно јасно ко кочи нормализацију наставе у Србији! Сви представници четири синдиката исказали су спремност да потпишу Споразум уз минималну корекцију текста и тако (не)споразум доведу ДО решења, али је Министар, из нама несхватљивих разлога, одлучио да процес удаљи ОД тога.
И уместо потписа и нормализоване наставе, за следећу недељу је најављено да ће у среду некориговани текст Споразума чекати синдикате на истом столу, по принципу "узми или остави". Ако је намера била разједињење синдикалне коалиције, Министар је очигледно направио катастрофалну грешку, али ако је у питању хир онда му заиста добро иде.
Синдикат образовања Србије
ГСПРС Независност

- Преузмите Предлог споразума


СПОРАЗУМ НА ВИДИКУ?
Објављено среда, 04 фебруар 2015 16:15
ИНФО СОС

САОПШТЕЊЕ


            НА ДАНАШЊЕМ САСТАНКУ ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА РАЗМАТРАН ЈЕ НОВИ ПРЕДЛОГ СПОРАЗУМА О РЕШАВАЊУ СПОРНИХ ПИТАЊА. СПОРАЗУМ ЈЕ ПРИХВАЋЕН У НАЧЕЛУ И УЗ ОДРЕЂЕНЕ КОРЕКЦИЈЕ УПУЋЕН МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА.

            УКОЛИКО СЕ МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА САГЛАСИ СА КОРЕКЦИЈАМА, СВА ЧЕТИРИ СИНДИКАТА СУ ИЗРАЗИЛИ СПРЕМНОСТ ДА ГА ПОТПИШУ.
            ТИМЕ БИ СЕ СТЕКЛИ УСЛОВИ И ЗА ПОТПИСИВАЊЕ ПОСЕБНОГ КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА, О КОМЕ СУ СЕ ВЕЋ САГЛАСИЛИ СВИ СИНДИКАТИ.


МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ - СВЕ ОСИМ НОВАЦА!


ПРЕМИЈЕР ВЛАДЕ РС - ХОЋЕ ЛИ НАМ ПОМОЋИ? 


ИНФО СОС - 30. 1. 2015.

НА ДАНАШЊЕМ САСТАНКУ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ СИНДИКАТА И МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
НИЈЕ ПОТПИСАН
ПОСЕБНИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ОСНОВНИМ И СРЕДЊИМ ШКОЛАМА И ДОМОВИМА УЧЕНИКА
ЈЕР ЈЕ БИО УСЛОВЉЕН ПОТПИСИВАЊЕМ
СПОРАЗУМА О ПРЕКИДУ ШТРАЈКА

КОЈИ СИНДИКАТИ НИСУ ПРИХВАТИЛИ.

ПРЕГОВОРИ СЕ НАСТАВЉАЈУ, ШТРАЈК И ДАЉЕ ТРАЈЕ.

 


ПОЧЕЛИ ПРЕГОВОРИ О ПКУ ЗА ВИСОКО ОБРАЗОВАЊЕ

ИНФО СОС-30.01.2015.

ЈУЧЕ СУ У МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ ПОЧЕЛИ ПРЕГОВОРИ О ПОСЕБНОМ КОЛЕКТИВНОМ УГОВОРУ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ВИСОКОМ ОБРАЗОВАЊУ.
У ИМЕ СИНДИКАТА ОБРАЗОВАЊА СРБИЈЕ САСТАНКУ СУ ПРИСУСТВОВАЛИ ЂУРЂИЦА ЦРВЕНКО, ПРЕДСЕДНИК ПОКРАЈИНСКОГ ОДБОРА СИНДИКАТА ОБРАЗОВАЊА, НАУКЕ И КУЛТУРЕ ВОЈВОДИНЕ И ПРОФ. ДР ДЕЈАН МИЦКОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОДБОРА ДЕЛАТНОСТИ ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА СИНДИКАТА ОБРАЗОВАЊА СРБИЈЕ.
ИСПРЕД ВЛАДЕ БИЛИ СУ ПРИСУТНИ ПРЕДСТАВНИЦИ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ, МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА, МИНИСТАРСТВА РАДА И МИНИСТАРСТВА ЗА ЛОКАЛНУ САМОУПРАВУ.

ДОГОВОРЕНО ЈЕ ДА СЕ ПРЕГОВОРИ НАСТАВЕ ТОКОМ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ

Дан "Да или Не"?!

Обавештавамо Вас да ће се у петак 30.јануара у 12.00 часова одржати састанак представника репрезентативних синдиката   и Министарства просвете, науке и технолошког развоја у сали 21 на 6.спрату, поводом закључка Владе на Посебан колективни уговор и споразум који се налазе у прилогу. Сви представници синдиката ће се појавити на састанку, сутра, „тачно у подне“, а шта ће бити видећемо.

Документа у прилогу:
- Zakljucak Vlade
- SPORAZUM_26_I_2015
- PKU_26_I_2015


Преузмите: ПКУ Културе 
Наставак у понедељак 26. јануара
Објављено петак, 23 јануар 2015 17:00

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је за понедељак, 26. јануара 2015. у 10 сати заказало састанак са представницима репрезентативних синдиката са темом – наставак разговора везаних за ПКУ.
Републички одбор Синдиката образовања Србије је на данашњој седници овластио преговарачки тим за даље поступање поводом преговора.


Да ли треба разговарати са више поверења
Инфо СОС,  22.01.2015.

ПРЕГОВОРИ СУ УШЛИ У ЗАВРШНУ ФАЗУ


            Јуче је у МПНТР одржан састанак представника ресорног министарства са представницима Штрајкачког одбора репрезентативних синдиката на ком се уз посредовање миритеља др Живка Кулића усаглашавао споразум о прекиду штрајка. Сви чланови овог споразума усаглашени су у потпуности осим члана који се односи на гаранцију Владе Републике Србије везану за исплату награда које су предвиђене текстом ПКУ.
            Синдикати су тражили да се у споразум унесе висина ових награда, што није било прихватљиво за представнике Министарства просвете. У току јучерашњег састанка у медијима се појавила вест да ће уз исплату награда у висини од 15000 динара штрајк бити прекинут, па је цела ситуација предимензионирана јер су медији пласирањем непроверене информације директно угрозили ток преговора и допринели могућности да данас на седници Владе Републике Србије не буде закључка о сагласности на текст ПКУ који је јуче усаглашен.
            Закључак јучерашњег састанка је да у току данашњег дана Министарство просвете проследи синдикатима текст споразума који ће представљати званичну понуду процедуре везане за излазак из штрајка. Синдикати су већ у току недеље заказали седнице својих републичких одбора које ће се одржати у петак и суботу. Уколико се на овим Одборима донесе одлука о потписивању понуђеног споразума и ПКУ, штрајк би се могао окончати већ следеће среде.
            Међутим, уколико се на данашњој седници Влада негативно одреди према усглашеном тексту ПКУ, синдикати неће имати о чему да се изјасне, јер је стављање потписа на споразум везано за потписивање ПКУ. Штрајк просветних радника који је ушао у трећи месец потврђује "никакав статус" просветних радника у држави, јер је у међувремену у другим делатностима из јавног сектора било потписивања ПКУ и то без дана штрајка. Сада не треба посебно доказивати да просветни радници штрајком морају изборити нешто што је у другим ресорима нормална ствар и колико таква чињеница представља небригу за образовање у Србији. Уколико одлуке репрезентативних синдиката буду такве да се званичне понуде Владе и Министарства просвете не прихвате, штрајк би могао да траје и до краја наставне године.


САОПШТЕЊЕ ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА
Објављено уторак, 20 јануар 2015 15:13
ИНФО СОС
 Репрезентативни синдикати просвете, Унија синдиката просветних радника, Синдикат радника у просвети Србије, ГСПРС "Независност" и Синдикат образовања Србије, издају следеће

САОПШТЕЊЕ


     На састанку Одбора за израду ПКУ, одржаном у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, уз посредовање миритеља Републичке агенције за мирно решавање радних спораова др Живка Кулића, усаглашен је текст Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика.
     Синдикатима је прослеђен предлог Споразума који треба усaгласити. У среду, 21. јануара, након заказане седнице Штрајкачког одбора, одржаће се нови састанак у МПНТР ради усаглашавања текста Споразума.
      На седници Владе Републике Србије заказаној за четвртак 22.01.2015. године донеће се закључак о тексту Споразума (уколико буде усаглашен) и већ усаглашеном тексту Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика.
У Београду, 20. јануара 2015. године

У петак /23.01./ је заказана седница Републичког одбора нашег
Синдиката, на којој ће бити на дневном реду
разматрање и усвајање Споразума и текста ПКУ,
надамо се успешно.


19 јануар 2015 10:02

 ПОСТИГНУТИ ЗНАЧАЈНИ РЕЗЛТАТИ У ПРЕГОВОРИМА


                У суботу је у Влади Републике Србије, на иницијативу СССС и УГС који су чланови Социјално економског савета, одржан је састанак са премијером Александром Вучићем, којем су између осталих присуствовали и представници Синдиката образовања Србије подпредседник Радомир Шојановић и члан Председништва Александар Ничић.
                Везано за просвету, говорило се о начинима побољшања материјалног положаја запослених и могућностима улагања у ову делатност. Разговарало се још и о разлозима дужине трајања преговора и штрајка. Премијер је, након што је саслушао саговорнике, дао сагласност да се преостала спорна питања уреде у складу са предлозима синдиката и нагласио да се просветним радницима не смеју одредити мања права у односу на друге делатности. Из тога је произашло да ће захтеви синдиката везани за чланове 31, 56 и 60 бити прихваћени. Представници синдиката издејствовали су на састанку да буде промена и у одредби ПКУ која дефинише "друга примања", па би пречишћени текст предлога ПКУ требало да добије и нову формулацију члана 32.
                Након састанка, којем су присуствовали и министри Срђан Вербић и Душан Вујовић, прецизирано је да представници синдиката одмах проследе ресорном министарству верзију ПКУ измењену у складу са постигнутим договором, како би се процес усаглашавања и припрема за потписивање додатно убрзао. Након консултација са коалиционим синдикатима, нова верзија ПКУ је прослеђена у суботу поподне.
                Дан пре одржавања састанка са премијером, након затражене подршке Синдиката образовања Србије од међународних организација, директор Европског комитета синдиката образовања Мартин Ремер послао је допис премијеру и министрима чија су министарства укључена у израду ПКУ за основне и средње школе и домове ученика. Господин Ремер је изразио спремност да дође у Србију и допринесе социјалном дијалогу у образовању.


16. ЈАНУАР 2015.                                                               

САОПШТЕЊЕ СА ПРЕГОВОРА О ПКУ

Данас је у Министарству просвете одржан састанак Одбора за преговоре о Посебном колективном уговору, којем су присуствовали представници свих репрезентативних синдиката и представници из свих министарстава укључених у преговоре.
Састанак је водио др Живко Кулић, као представник Агенције за мирно решавање радних спорова одређен за миритеља.
Постигнута је сагласност око најспорнијег члана 5. ПКУ, који се односи не само на распоређивање технолошких вишкова, него и запослених са непуним радним временом. Сагласност је постигнута и поред великог противљења представника Министарства финансија.
Представници синдиката су предложили нову методологију усвајања одредби ПКУ: да се оно што је прихваћено у ПКУ за здравство, а што је неспорно – угради и у наш ПКУ, зато што су та решења прошла све инстанце неопходних консултација (са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарством државне управе и локалне самоуправе, Министарством финансија и Републичким  секретаријатом за законодавство).
И поред тога, многе одредбе из ПКУ за здравство нису прихваћене због различитости делатности обухваћене у ПКУ, као и донетих закона који ограничавају додатна издвајања за зараде запослених.
Оно што је остало спорно, односи се на одредбе из сада важећег ПКУ – члан 56. о надокнади за председника синдикалне организације и члан 60. који регулише да председник синдикалне организације не може да буде проглашен технолошким вишком. О томе треба да се изјасне Министарство финансија и Министарство државне управе и локалне самоуправе.
Такође, ова министарства треба да се изјасне и о новом решењу у нашем ПКУ, које је већ усвојено у ПКУ здравства, о јубиларним наградама за 35 година рада (предвиђен је износ од две плате).
Очекује се да се ова министарства изјасне и доставе своје образложене предлоге у складу са прописима, најкасније до следећег састанка, који је заказан за среду, 21. јануар у 10 сати.
Надaмо се да ће тада ПКУ бити дефинитивно усаглашен, како би могао да буде закључен и потписан.


ОДРЖАН САСТАНАК КОМИСИЈЕ ЗА ПКУ
Објављено четвртак, 15 јануар 2015
ИНФО СОС
Напокон наставак преговора!

Министарство просвете, науке и технолошког развоја заказало је наставак преговора о ПКУ за петак, 16. јануара 2015. у 9 сати. Чланови преговарачког тима репрезентативних синдиката образовања су на данашњем састанку разматрали мишљења која су о припремљеном тексту ПКУ доставили учесници у преговорима: Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Републички одбор за законодавство, као и тек јуче пристигло мишљење Министарства финансија. На састанку су припремљени заједнички предлози и ставови преговарачког тимa пред сутрашње преговоре.

ПОМОЋ МЕЂУНАРОДНЕ ЈАВНОСТИ
ИНФО СОС
 Међународне организације спремне за помоћ у преговорима

Синдикат образовања Србије припремио је жалбу Међународној организацији рада поводом одуговлачења и опструкције преговора од стране Министарства просвете и других Владиних учесника у преговорима.
Интернационала образовања и Европски комитет синдиката образовања (ETUCE) одмах су реаговали и директор ETUCE Мартин Ремер изразио спремност да дође у Србију и у непосредном контакту са министром просвете посредује у решавању штрајкачких захтева и допринесе успешном наставку преговора.
О даљем укључивању ових и других међународних организација донеће се одлука након за сутра најављеног наставка преговора представника синдиката образовања са ресорним министром и другим учесницима у преговорима.Трибина "Како до бољег статуса наставника"


ЗАЈЕДНИЧКО САОПШТЕЊЕ
РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ СИНДИКАТА

10.01.2015

Унија синдиката просветних радника Србије
ГСПРС "Независност"
Синдикат образовања Србије
Синдикат радника у просвети Србије
 
САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ
НАСТАВАК ШТРАЈКА У ПРОСВЕТИ:
НЕМА ПКУ, НЕМА ЗАКОНА, НЕМА ПАРА–НЕМА НАСТАВЕ!

На позив министра просвете, науке и технолошког развоја др Срђана Вербића, данас је у Министарству просвете одржан састанак министра и представника четири републичка синдиката просвете.

КУПОВИНА ВРЕМЕНА
            Састанак је трајао скоро три сата, али без икаквог учинка. Очекивања синдиката да ће министар имати да каже и да понуди нешто ново, нису се обистинила. С обзиром да је Министарство већ раније одбило предлог споразума који су синдикати упутили пред Нову годину, очекивало се да ће оно овога пута имати неки свој предлог, како би се пронашло неко решење.
Када се изузму нека конкретна општа места и дискусије на опште теме у образовању, које су биле коректне али без икаквог тренутног значаја, остаје горак утисак да је министар просвете и овога пута желео само да купи време и повод за даље оптуживање синдиката за неминовни наставак штрајка.
 
СИНДИКАТИ ЗАТЕЧЕНИ
            Синдикати су били затечени ставовима Министарства просвете, а који се односе на штрајкачке захтеве.
Они су изричито гласили: "Нема Посебног колективног уговора, нема измена Закона о основама система образовања и васпитања, нема новца"!
Посебан колективни уговор је одједном "постао споран", јер је у супротности са садашњим Законом о основама система, а сам Закон "ће бити измењен ко зна када"!
Тиме је министар направио зачарани круг из кога нема излаза.
Измене Закона су "укочене" већ 40 дана, а нови ПКУ такође касни месец дана, па је самим тим постао незаконит у односу на садашњи Закон.
Решење за ПКУ је тројако: или да се продужује стари, или да се донесе нови "привремени", или да се чека нови закон, па онда нови ПКУ који би био у складу са њим.
А онда је из тога министар изразио очекивање да би синдикати за све то "морали да имају разумевања"!
 
СИНДИКАТИ ПРИСТУПАЈУ ПРИПРЕМАМА ЗА НАСТАВАК И ПРОШИРЕЊЕ ШТРАЈКА
Стога је предлог министра, на крају разговора, "да треба разговарати о прекиду штрајка јер новац никада није био на преговарачком столу", испао непримерен.
Синдикати су насупрот захтевали, а министар је пристао, да Министарство просвете понуди свој предлог споразума са синдикатима, у коме ће бити јасно наведени уступци, везано за захтеве синдиката, на основу којих би синдикати могли да одлучују о прекиду штрајка.

У понедељак ће Штрајкачки одбор – сва четири синдиката просвете приступити припремама за наставак штрајка у просвети.Последњи рок
за потписивање Колективног уговора је у понедељак


09.01.2015.
Инфо СОС
СУТРА НАСТАВАК ПРЕГОВОРА

У суботу, 10. јануара 2015. године са почетком у 10 сати одржаће се састанак представника Министарства просвете са Штрајкачким одбором синдиката образовања.
Тиме се настављају давно започети и прекинути преговори поводом штрајкачкиих захтева четири репрезентативна синдиката образовања.
Штрајкачки одбор ће се, према претходном договору, одржати у понедељак, 12. јануара 2015. у 12 сати.


Нама не треба трибина него Колективни уговор
Инфо СОС
НАПРАСНА БРИГА МИНИСТАРСТВА ЗА СТАТУС НАСТАВНИКА


У петак, 9.1.2015. године у Центру за стручно усавршавање у Лесковцу у термину од 12 до 14 сати одржаће се трибина под називом "Како до бољег статуса наставника" у организацији Регионалног центра Лесковац СОС и Министарства просвете науке и технолошког развоја.
Трибина је организована у складу са најавом ресорног министарства да се у току зимског распуста обаве разговори са запосленима у образовним установама уз присуство представника министарства и синдиката.
Синдикат образовања Србије предложио је још крајем прошле године да се у склопу ових активности посети Јабланички округ. На територији нашег округа од 63 школе, 53 је у штрајку, а књижице ученицима нису подељене у 15 школа.
Најављена посета министра покренула је данас лавину нових притисака на директоре и наставнике школа у којима је уместо књижица најављена подела "папирића са оценама".
Иако није било захтева од стране представника министарства за оваквим поступањем, представници Школске управе додатно су разрадили "задатак" који нису ни добили, не би ли се пред министром сутра показали као "квалитетни" кадрови. Подсећамо да Школска управа ни на који начин није била предвиђена као организатор предстојеће трибине, и да је у складу са дописом Министарства просвете ексклузивно право у избору школа које ће се евентуално посетити имао искључиво синдикат.
Међутим, од те идеје се одустало јер је Регионални центар предложио школе у којима нема поделе књижица. Зато су данас, чак и уз помоћ представника локалне самоуправе, уложени додатни напори да се обезбеди бар једна "репрезентативна" школа.
Директорима је запрећено да ће се против њих и одељенских старешина покренути дисциплински поступци иако Закон не прецизира датум поделе књижица!? Некима је можда и данас невероватно да једна тако мала и неважна чињеница (датум поделе ђачких књижица) диже на ноге "драге нам" моћнике.
Можда треба размислити о томе да се министар пресели у Лесковац, јер је очигледно да и сама најава његовог присуства покреће све оне који на жалост годинама стоје непокретни пред вапајима обичног просветног радника коме су права угрожена.
Када је реч о самој сутрашњој посети, остаје недоумица да ли ћемо присуствовати још једној фарси или министру заиста треба исцртати све руине образовног процеса. Било како било, ово је сигурно прва прилика да просветни радници из Јабланичког округа своје поруке директно пошаљу на праву адресу. Или… адресе одавно више нема!?

 


08.01.2015.
Кога још интересује просвета?
Инфо СОС

Штрајк се наставља!
У понедељак, 12. јануара 2015. године са почетком у 12 сати одржаће се састанак Штрајкачког одбора, који чине представници сва четири репрезентативна синдиката образовања. На састанку ће се договорити даље активности у вези са штрајком запослених у образовању.


08.01.2015.
Инфо СОС
ЗАШТО СЕ ДО САДА ЧЕКАЛО?????

Републичка агенција за мирно решавање радних спорова је после 50 дана од почетка штрајка, на предлог синдиката, узела у поступак мирно решавање спора између четири синдиката просвете и Министарства просвете, науке и технолошког развоја у вези доношења Посебног колективног уговора за основне и средње школе и домове ученика.
Потписивање овог Колективног уговора је један од захтева синдиката због чега је покренут штрајк.
Нама није јасно зашто Министарство одуговлачи са потписивањем и поред тога што је прошло месец дана од када је усаглашен текст на заједничкој радној групи.
Републичка агенција за мирно решавање радних спорова се позива на члан 18. Закона о мирном решавању радних спорова по којем се поступак покреће на предлог странака у спору и поступак је и покренула на предлог синдиката и обавестила све синдикате у спору да предложе своје представнике у Одбору за мирење и предложе миритеља.
Међутим, у конкретном случају и после протека скоро два месеца од почетка штрајка, синдикати су очекивали да Агенција на основу члана 19. Закона, пошто се ради о делатностима од јавног интереса, где је прописан минимум процеса рада а странке у спору у року од три дана нису поднеле предлог, да директор Агенције по службеној дужности покрене поступак мирења и одреди миритеља из Именика миритеља.
Овако се и даље одуговлачи постизање коначног договора око престанка штрајка, који је најмање у интересу запослених у образовању, и на овај начин се продужава на још месец дана могућност вођења преговора, очигледно без стварне жеље да се договор и постигне.Архива:


Синдикат науке
Србије


Синдикат културе
Србије

Министарство просвете:


-  Каталог радних места

- Каталог-смернице
- Каталог генеричка радна места
- Слободна р. места

- Непуна норма

- Листе технолошких вишкова

Нацрт закона о дуалном образовању...

Zakon o dualnom obrazovanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju

Zakon o osnovama i sistema obrazovanja i vaspitanja

Zakon o kulturi

Zakon o obrazovanju odraslih

Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju

Zakon o drustvenoj
brizi o deci

Zakon o NID

Zakon o osnovnoj skoli

Zakon o predskolskom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o ucenickom i studentskom standardu

Zakon o visokom obrazovanju

Zakon o udzebinicimaClick for Novi Sad, Serbia Forecast