СИНДИКАТ
ОБРАЗОВАЊА,
НАУКЕ И
КУЛТУРЕ
ВОЈВОДИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Адреса:
Нови Сад,
Бул. Михајла Пупина 24
Тел: +38121 557911, 457149
Факс: +38121 457149

sonkvojvodine@gmail.com
www.sonkvojvodine.org


Синдикат образовања
Србије

Рачун СОНК Војводине

ЕРСТЕ  БАНКА
340-29512-52
ПИБ 103168849

Спортски рачун
СОНК Војводине 
ЕРСТЕ БАНКА
340-11016154-47


Приступница:

Србија:
- Образовање
- Култура
- Наука

Војводина:
- Образовање
- Култура
- Наука


 СТАТУТ СИНДИКАТА:

unete izmene od 14.12.2018. godine

Задржи посао:- Школски календар
2017-18.
Основна        Средња

Табеларни календар 2018-19.
Основна         Средња


- Правилници-ЦЕНУС:
основна         средња
специјалне  уметничке

- ПРАВИЛНИК
О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У СРЕДЊЕМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ

- Правилник о стручном усавршавању

- ПРАВИЛНИК о изменама и допунама Правилника о сталном стручном усавршавању наставника, васпитача и стручних сарадника.
3. 10. 2016.

- Стручно упутство о формирању одељења за 2017/18.
школску годину


Са следећим штампаним бројем Синдикалног пера
биће дистрибуирана и отштампана Брошура!

-


Одлукe Комисије за тумачење ПКУ10. 5. 2012.
ПОМОЗИМО
НАШЕМ КОЛЕГИ 

pocetnaonamapravnomedjunarodnalinkovigalerijaarhiva

   АКТУЕЛНОСТИ:

Међународна сарадња СОНКа Војводине

20. јуна у Суботици, дан пре почетка 9. Спортских сусрета радника запослених у образовању, науци и култури Војводине, у организацији СОНКа Војводине и Градског Већа ССС Суботице, одржан је редован сусрет са делегацијама братских синдиката из Румуније и Мађарске, Uniunea Judeteana C.N.S.L.R. Fratia Hunedoara iz Deve i ESZT Južno regionalne organizacije Mađarske a по први пут је учествовала и делегација Синдиката образовања, науке и културе из Републике Српске на челу са председником Гњатић Драганом.
Вођа делегације из Румуније је био Marius Steici a delegacije iz Mađarske популарни Мишика – Mihály Veres.
Сусрет је обележио Округли сто на коме су све делегације износиле своје ситуације на терену у циљу размене искустава и договора око заједничких ставова и наступа. Доминирао је закључак о већ знатно смањеним правима и платама у свим државама, и о најавама да ће се тај тренд, нажалост, наставити. Све делегације су се сагласиле да заједничким наступом са истим захтевима сви морају ићи како према својим владама тако и ка европском нивоу организовања.
Наредни састанак ће највероватније бити организован у Деви крајем септембра, а потом већ наредне недеље у Сегедину. 
ПРЕУЗМИТЕ ПОТРЕБНУ ДОКУМЕНТАЦИЈУ


 

ПРЕУЗМИТЕ ПРВОМАЈСКИ ПРОГЛАС
Preuzmite kompletnu dokumentaciju: ovde

 


- Образац ПРМ

- Уредба о сагласности


PREDSKOLCI-predlog koeficijenata- od 20.12.2013.
Protokol - PREDLOG 18.12.2013.
Zakon o izmenama i dopunama Zakona o radu a koje se odnose na zaposlene u OBRAZOVANJU

ЗАПОСЛЕНИ у Средњој економској школи "Светозар Милетић" и у уторак су протестовали на Тргу слободе. Окупљени пред Градском кућом изразили су незадовољство, пошто проблем са блокадом школског рачуна још није решен.

Председник синдикалне организације школе, Александра Ранин је рекла да - Наредне недеље имамо седнице наставничког већа поводом завршетка првог полугодишта, тако да ћемо до даљег одложити протесте, али да ће их, уколико се ништа не догоди, наставити почетком другог полугодишта.

Преузето из Вечерњих новости:

"Поводом протеста и штрајка у Економској школи, у којој су од 2. децембра часови скраћени на 30 минута, саопштењем се у уторак огласила и Српска напредна странка. Оптужују директора, део синдиката и запослених за коришћење деце и, како наводе, обмањивања јавности у вези с проблемом блокаде рачуна школе.

- Блокада је уследила као последица не само неодговорног, већ и директоровог незаконитог руковођења

школом - наводи се у саопштењу СНС. - Искључиви и једини кривац за ову ситуацију и јесте директор школе, који сада покушава да кривицу пребаци на Град Нови Сад, док се на то надограђује и део запослених који из личних или политичких разлога користе ову ситуацију за сукоб с политичким противницима, односно СНС, а све на штету ученика."

Коментар председнице СОНК-а:

Школа је половину дуга измирила извођачу радова, који је извршио реновирање, из сопствених прихода, док извођач радова није блокирао рачун школе.

Од града Новог Сада се тражила помоћ, у смислу одблокирања рачуна и договора са извођачем о кварталном измирењу остатка дуга, из прихода школе - ресторана "СТАРО ЗДАЊЕ" – који због блокаде рачуна не ради.

Очигледно је да не постоји добра воља за решење насталог проблема, ни Града Новог Сада а ни извођача извршених радова, а сада се и политика меша у настали проблем, унапред оптужујући и одређујући ко је кривац, уместо да се изнађе решење (које је предложено) насталог проблема а надлежни за проналажење кривца да ураде свој посао.ОПШИРНИЈЕ: ОВДЕ
Инфо СОС-а:

ОДРЖАНЕ СЕДНИЦЕ ПРЕДСЕДНИШТВА И РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА

У Београду су 28. и 29. августа одржане седнице Председништва и Републичког одбора Синдиката образовања Србије.

На дневном реду Председништва и Републичког одбора анализирано је стање у основним и средњим школама у вези са технолошким вишковима и усвојен захтев, припремљен је предлог за измену и допуну Уредбе о кофицијентима у наредне три године, усвојен ребаланс финансијског плана за 2013.годину, дата је подршка ОШ Петар Тасић из Лесковца у вези са организовањем штрајка упозорења, разматрана организација Спортских сусрета Синдиката образовања Србије, дата подршка Синдикалној организацији ОШ Петар Тасић из Лесковца у штрајку упозорења, искључен члан из Дома ученика из Лесковца, дата пуна подршка запосленима у образовању на Косову и Метохији у вези са захтевом да се настави са финансирањем од стране Републике Србије и друга питања.

Републички одбор је донео одлуку да се од Владе Републике Србије и ресорног министарства тражи да се омогући формирање одељења у средњим школама са 10 – 15 ђака и усвојио предлог да се коефицијенти за све запослене у образовању линеарно повећају у наредне три године и то:

у 2014. – за 10%, у 2015. – за 10% и у 2016.- за 12%,

како би се успоставио однос између најниже и највише зараде у основном и средњем образовању 1 : 3 а у високом образовању 1 : 5.

Такође, тражимо и увећање корективних коефицијената по раније утврђеном предлогу.


Преузмите ОБАВЕШТЕЊЕ и ПРИЈАВУ

Преузмите ОБАВЕШТЕЊЕ и ПРИЈАВУПРЕУЗМИТЕ КОМПЛЕТАН ТЕКСТ У ПДФ ФОРМАТУ: ОВДЕ


Стручно упутство о формирању одељења за сколску 2013-2014.


21. јун 2013. године

Одбор делатности ученичког и студентског стандарда Војводине,
на седници од 21.06.2013. године,
једногласни у ЗАХТЕВУ за изузимање укидања сопствених прихода установама ученичког и студентског стандарда

Чланови Одбора делатности ученичког и студентског стандарда одржали су у петак, 21. јуна 2013. године, 5. седницу, на којој су, између осталог, разматрали члан 47. Закона о изменама и допунама Закона о буџетском систему („Службени гласник РС“, број 93/12), где је предвиђено да престану да важе одредбе закона и других прописа којима се уређује припадност сопствених прихода корисника буџетских средстава од 01. јануара 2014. године, ако се за то створе услови.

Ученички и студентски домови остварују сопствене приходе по два основа:
део средстава од партиципације ученика и студената за исхрану и смештај и
продајом својих производа и услуга на тржишту.

Да би се остварили приходи реализацијом производа и услуга на тржишту, неопходно је и додатно ангажовање одређеног броја радника, број таквих радника креће се у мањим студентским центрима од неколико па до 300, колико их има у највећим студентским центрима чије се зараде финансирају из сопствених прихода.

Централизовано управљање сопственим приходима довело би и до угрожавања редовне делатности управо због не усклађивања цена исхране и смештаја ученика и студената у дужем периоду када по правилу долази до диспаритета цена између цене оброка и смештаја с једне стране, и цене инпута са друге.

Чланови Одбора делатности изразили су велико незадовољство оваквом најавом измене Закона, и сматрају да би крајњи резултат његове примене био, поред немогућности измирења обавеза послодавца према запосленима, отпуштање радника и повећање и онако превисоке стопе незапослености.

Због свега наведеног, Одбор делатности ученичког и студентског стандарда упутиће наредних дана Министарству просвете, науке и технолошког развоја и Министарству финансија и привреде захтев за изузимање укидања сопствених прихода установама ученичког и студентског стандарда.

У оквиру ове седнице присутни су информисани и о разговорима са Министарством просвете, науке и технолошког развоја у вези са усклађивањем коефицијената, као и о одредбама Закона о изменама и допунама Закона о ученичком и студентском стандарду.

Овогодишњи спортски сусрети Синдиката образовања Србије одржаће се у Доњем Милановцу, Хотел „Лепенски вир“, у временском периоду од 13. до 15. септембра 2013. године.

састанак код министра-форма задовољена 03.06.2013.

Инфо СОС

Нема договора синдиката и министра

Јуче је одржан састанак представника репрезентативних синдиката образовања са представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства финансија и привреде.

Били су присутни: министар Жарко Обрадовић, помоћници министра Зоран Костић и Љубиша Антонијевић и Зоран Тубић испред Министарства просвете, као и двоје представника Министарства финансија, који се, искрено, нису мешали у свој посао.

Расправљало се о захтевима синдиката и о могућностима Министарства просвете да нешто од тих захтева прихвати.

Пођимо редом:

Захтев да се број ученика ограничи на највише 25 у одељењу, који је заједнички за све синдикате, министру није прихватљив, јер се по њиховој рачуници на тај начин повећава број извршилаца. Они су изнели податке да у Србији у основним и средњим школама има 876.222 ђака и 42.666 одељења, што значи да је просечан број ученика у одељењу 20,5 и то у основним школама 19,1 а у средњим 24,4. Наравно да ове цифре не значе ништа у вези са нашим захтевом, јер статистика може да докаже све што хоћемо, а у појединачном случају не значи ништа. Поред 1830 школа у Србији има велики број истурених одељења, у којима у разреду седе по 5 – 6 ученика, тако да би требало видети комплетну расподелу броја ученика у одељењима, односно, оно што је најважније – колико школа у Србији има просечан број ученика преко 25, да би могли озбиљно да разговарамо о нашем захтеву.

Други основни захтев синдиката да се одложи примена финансирања по глави ученика до 2020. године није прихватљив за министра, јер је он, наводно, обећао ММФ-у и Светској банци да овај несрећни пројекат крене од 2014. године. Они ће сада, наводно, кроз пилот – пројекат да утврде формулу за финансирање. Пилот – пројекат у 16 општина почиње најесен. Па ће тако они у јулу месецу 2014. године да схвате да финансирање не иде, па ће да мењају Закон или, што је вероватније, да крену са финансирањем, па да погасе мале школе и хиљаде људи да остане без посла.

Шта су радили три године, зашто већ нису испитали оправданост пројекта, ко је узео паре (2,5 милиона Евра), наравно, нису хтели да одговоре. При целом овом замешатељству, они добро знају како је финансирање по глави ученика лоше прошло у Бугарској, Румунији и Македонији. Питамо се кад је овај систем тако добар, што га није увела Хрватска и Словенија – земље које много више од нас издвајају за образовање, а имају исте проблеме са малим школама и наталитетом.

Што се тиче увођења средњег образовања као обавезног, министар се слаже са тим, само сматра да треба да се промени Устав. Наши правници тврде да то није тачно и да Устав не забрањује обавезност средње школе.

Синдикат образовања Србије покренуо је и питање пребацивања исплате јубиларних награда са локала на ниво државе. Кад је схватио о чему се ради,, министар се „извадио“ на Динкића, који би требало да о томе да главну реч. Кад ће то да се деси, кад измене Закона о основама система образовања и васпитања иду већ данас на Владу, нико не зна. Не липши магарче до зелене траве!

Што се тиче Уредбе којом би се разредно старешинство повећало са 4% на7%, министар није имао ништа против, али и ту финансије треба да дају главну реч.

Једино што се реално догодило на том сатанку је што ће бити формирана комисија за рад на коефицијентима, коју ће сачињавати по један представник репрезентативних синдиката, Зоран Костић и Зоран Тубић испред Министарства просвете, као и представници Министарства финансија и рада. Све по лепом комунистичком обичају: кад не знаш шта да радиш или нећеш нешто да урадиш, а ти формирај комисију!

Што се тиче повећања плата или замрзавања плата, министар је изричито против замрзавања плата, само – ко њега пита.

Упутство за чланове:
Дана 30.05.2013. године -. једносатни штрајк упозорења.
Школе неће радити првог часа у првој смени и првог часа у другој смени.


ФИНАНСИРАЊЕ ПО "УЧЕНИКУ" - презентација од 17. 5. 2013.
ПРЕУЗМИТЕ У ПДФ ФОРМАТУ: ОВДЕ


Страна бр. 1, 2, 3

2015. година


Синдикат науке
Србије


Синдикат културе
Србије

Министарство просвете:


-  Каталог радних места

- Каталог-смернице
- Каталог генеричка радна места
- Слободна р. места

- Непуна норма

- Листе технолошких вишкова

Нацрт закона о дуалном образовању...

Zakon o dualnom obrazovanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju

Zakon o osnovama i sistema obrazovanja i vaspitanja

Zakon o kulturi

Zakon o obrazovanju odraslih

Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju

Zakon o drustvenoj
brizi o deci

Zakon o NID

Zakon o osnovnoj skoli

Zakon o predskolskom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o ucenickom i studentskom standardu

Zakon o visokom obrazovanju

Zakon o udzebinicimaClick for Novi Sad, Serbia Forecast