СИНДИКАТ
ОБРАЗОВАЊА,
НАУКЕ И
КУЛТУРЕ
ВОЈВОДИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Адреса:
Нови Сад,
Бул. Михајла Пупина 24
Тел: +38121 557911, 457149
Факс: +38121 457149

sonkvojvodine@gmail.com
www.sonkvojvodine.org


Синдикат образовања
Србије

Рачун СОНК Војводине

ЕРСТЕ  БАНКА
340-29512-52
ПИБ 103168849

Спортски рачун
СОНК Војводине 
ЕРСТЕ БАНКА
340-11016154-47


Приступница:

Србија:
- Образовање
- Култура
- Наука

Војводина:
- Образовање
- Култура
- Наука


 СТАТУТ СИНДИКАТА:

unete izmene od 14.12.2018. godine

Задржи посао:- Школски календар
2017-18.
Основна        Средња

Табеларни календар 2018-19.
Основна         Средња


- Правилници-ЦЕНУС:
основна         средња
специјалне  уметничке

- ПРАВИЛНИК
О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У СРЕДЊЕМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ

- Правилник о стручном усавршавању

- ПРАВИЛНИК о изменама и допунама Правилника о сталном стручном усавршавању наставника, васпитача и стручних сарадника.
3. 10. 2016.

- Стручно упутство о формирању одељења за 2017/18.
школску годину


Са следећим штампаним бројем Синдикалног пера
биће дистрибуирана и отштампана Брошура!

-


Одлукe Комисије за тумачење ПКУ10. 5. 2012.
ПОМОЗИМО
НАШЕМ КОЛЕГИpocetnaonamapravnomedjunarodnalinkovigalerijaarhiva

АКТУЕЛНОСТИ:


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ 26. XII 2014.
Објављено петак, 26 децембар 2014 16:06
Инфо СОС-а:

                Синдикат образовања Србије оштро осуђује начин комуникације Министарства просвете у току преговора са четири репрезентативна синдиката. Министар Вербић је јуче обавестио јавност да Влада Републике Србије не прихвата захтев синдиката за исплатом месечне новчане помоћи просветним радницима у износу од 4.500 динара, јер нема пара.
Након шест недеља законског штрајка, једини „штрајкачки добитак“ је разумевање тешког положаја просветних радника – и од стране премијера, ресорног министра просвете, а и од министарке локалне управе. Закључак је: разумевања има, пара нема.
Чланови преговарачког тима четири репрезентативна синдиката понудили су предлог споразума о решењу свих штрајкачких захтева. Друга страна је за сада сматрала да треба да одговори само на један.
Министар просвете до сада није удостојио преговарачки тим одговором на друге штрајкачке захтеве, које је могуће реализовати, али се и са њима одуговлачи.
Синдикати су дали сагласност на текст Посебног колективног уговора за основне и средње школе, али без сагласности и потписа министра просвете и министра финансија – он је још увек списак лепих жеља.
Позивамо ресорне министре да што пре покажу своју одговорност и потпишу усаглашени текст Посебног колективног уговора. Тиме ће показати спремност за наставак озбиљних преговора и појачати сигурност запослених у образовању.
Такође, позивамо министра просвете да јавно саопшти начин на који ће се обезбедити да се изменама Закона о основама система образовања и васпитања очувају договорена решења којима се штити положај просветних радника који постају технолошки вишкови.
Много је тема о којима се можемо договорити, ако постоји спремност на договор. По досадашњим активностима Министарства, изгледа да је њихова главна активност како извршити систематски притисак на просветне раднике који су у штрајку и заплашити их могућим санкцијама. То не доприноси конструктивној атмосфери у којој се договор може постићи.
Штрајк ће и даље трајати у законским оквирима. Учесници у штрајку неће својим присуством и гласом дати легитимитет закључивању оцена на крају првог полугодишта. Ученици и родитељи неће бити ускраћени за информације о успеху сваког ученика, али оцене званично неће бити закључене. Тиме се не крши ниједан пропис, а просветни радници који штрајкују ће показати вредност свог гласа.
А што се тиче пара, њих сигурно има и у самом буџету за образовање, али је очигледно да недостаје воља или можда знања нове и у неким питањима ипак неуке екипе у Министарству која саопштава многе идеје како би унапредили и реформисали образовање, а занемарују да ниједна реформа не може без наставника.
Уместо да смо на истој страни, Министарство просвете се понаша искључиво као противник запосленима у образовању.ПОНИЖАВАЊЕ ДЕЦЕ, РОДИТЕЉА И ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА СРБИЈЕ

субота, 20 децембар 2014 10:34

Представници репрезентативних синдиката запослених у просвети напустили су јутрос преговоре!!!

Разлог оваквог чина је некоректност и понижавајућа понуда Министарства просвете, науке и технолошког развоја за закључење споразума о прекиду штрајка.

Синдикати овим путем моле министра Вербића да јавно објави наведену понуду.

Поштоване колеге, подсећамо вас и да је буџет за просвету предвиђен за 2015. годину умањен за 18 милијарди динара, што практично значи да нам у идућој години следи још једно умањење плата.

Позивамо родитеље да се за све информације у вези са штрајком убудуће обрате Министру просвете, науке и технолошког развоја.

---------------------------------------------------------------------------------------

НАСТАВЉА СЕ СТРАЈК по Закону, 
односно, минимум процеса рада - 30 минута цас

Цланове који су слободни 

позивамо на Протестни скуп - 22.12.2014. године од 12-14 цасова
Трг Николе Пасица - Министарство просвете - Влада

Дјурдјица Црвенко, председница СОНК-а Војводине


19.12.2014.

ЗА СУТРА, 20.12.2014. Г.,
 У 8 САТИ ЗАКАЗАН ЈЕ САСТАНАК У МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

Позив новинарима пред 22.12.2014.

Објављено среда, 17 децембар 2014 16:07

 

Конференција за новинаре

Иако је Предлог Посебног колективног уговора припремљен, штрајк са минимумом процеса рада се наставља.
Министарства просвете се огласило а очекује се оглашавање и министарства финансија.
Тим поводом биће одржана заједничка конференција за медије четири репрезентативна синдиката у четвртак, 18. децембра 2014.године, у 12.00 сати, на другом спрату ("Камена сала") зграде Савеза самосталних синдиката (улаз: Трг Николе Пашића бр. 5).


Усаглашен Посебни колективни уговор за запослене у просвети  
/са сајта МПНТР/слика1 Објављено среда, 17 децембар 2014 14:13

Одбор за преговоре о Посебном колективном уговору запослених у основним и средњим школама и домовима ученика који представљају четири репрезентативна синдиката просвете, сагласио се са текстом колективног уговора који је предложило Министарство просвете, науке и технолошког развоја.
Посебни колективни уговор биће потписан по пристизању мишљења релевантних владиних институција, што је уобичајена процедура. Подсећамо, израда новог колективног уговора је био један од важнијих захтева синдиката просветних радника који су започели законски штрајк.
Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић поздравио је постизање договора о Посебном колективном уговору.
Министар Вербић је изјавио да је положај просветних радника у Србији тежак и да је Влада Србије у потпуности сагласна да је оваква ситуација – у којој они који нам образују и васпитавају децу зарађују мање од републичког просека – у најмању руку неодржива и веома лоша за нашу будућност.
„Просветни радници нису имали повећање плате још од 2008. године, као што је то био случај са већином других професија од општег значаја, иако им је обећавано повећање коефицијента. У оваквој ситуацији сви у Влади Републике Србије трудимо се да што пре помогнемо просвети, да омогућимо да систем профункционише“, навео је министар Вербић.
Он је додао да је најбољи начин да се то уради кроз успостављање платних група и платних разреда, јер ће се само њиховим пажљивим увођењем трајно поправити положај наставника и учинити да он буде праведнији и реалнији наспрам обавеза и значаја који просветни радници имају за друштво.
_____________________________________________________________________________

Коментар :  Коначно помирљив, разуман и реалан став министра за наше проблеме 
                      и разлоге штрајка.
                      Још ако Владине релевантне институције /читај премијер/, по уобичајеној процедури,  дају позитивно мишљење,  очекујемо и министров потпис и неку корист за нас, чиме би престали разлози за штрајк, бар за сада.

Ипак, штрајк се наставља до постизања споразума !
11.12.2014.

САОПШТЕЊЕ  ЗА ЈАВНОСТ

Поводом изјаве министра просвете, науке и технолошког развоја, др Срђана Вербића да не постоји могућност изузећа просветних радника од смањења плата, које су већ испод републичког просека, обавештавамо јавност да запослени у образовању не желе ништа друго до доследну примену мера штедње, по одлуци Владе РС.
Управо из тог разлога за изузимање од смањења плата потребне су само уштеде у оквиру пројектованог буџета за просвету.
Министар Вербић, приликом разговора са синдикатима, изгледа, није пажљиво слушао.
Новац постоји, уштеде су могуће, недостаје само једно - добра воља.

Обавештавамо јавност да штрајк који спроводе репрезентативни синдикати не треба разумети као проблем, јер је то последица проблема.

Такође, подсећамо да оно што министар зове кршењем закона, потпуном обуставом рада – најављеног за 22.12.2014. године, ми видимо као вид грађанске непослушности, што је институција установљена у 19. веку, па је ред да је Србија открије у 21.

У ситуацији кризе у држави, просветни радници пристају, али не и у систему са неједнаким полазним основама. 
Јасно је данас, да мере штедње које се спроводе, препознају и изузете и нетакнуте делатности! 

Министар финансија издвајање огромних средстава за субвенционисање јавних предузећа јавно правда реченицом:
“Губиташи једноставно направе губитак, а држава то мора да покрије!“
То је недопустиво!

Готово је четири недеље законског штрајка на који ДРЖАВА показује крајњу незаинтересованост.
Кључ за решење проблема и палица одговорности налазе се у рукама ДРЖАВЕ, па је и дужина трајања нашег штрајка сразмерна адекватној позитивној реакцији државе.

Док преко 1100 школа у Србији штрајкује, нико не тражи решење, а најмање они који могу да га пронађу:др Душан Вујовић - министар финансија, др Кори Удовички - министарка локалне самоуправе и др Срђан Вербић - министар просвете.
Позивамо званичнике ресорног Министарства да се суздрже од изјава које представљају замену теза.

Зато, тражимо од премијера да најхитније и најкасније већ данас врати просвети заслужени државни приоритет, и то на начин који превазилази ниво реторике и ниво читања експозеа, јер нам је то и обећао!

СОНК ВОЈВОДИНЕ
Ђурђица Црвенко


10.12.2014.

ИНФО СОС

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ РЕПРЕЗЕНТАТИВНИХ СИНДИКАТА ПРОСВЕТЕ

                        У среду 10. децембра 2014. године у организацији Синдиката образовања Србије одржана је коференција за новинаре представника репрезентативних синдиката из образовања који су у штрајку. У име Синдиката образовања Србије конференцији је присуствовао Александар Ничић, члан Председништва.
                        Главна тема је била досадашњи ток преговора и наредне активности синдиката. Представници синдиката су истакли да је током преговора о Закону о основама система образовања и васпитања усаглашен текст у коме су уважени предлози синдиката који су се односили на члан 130. и 131. у вези са преузимањем технолошких вишкова, али да су на састанку који је одржан у петак 5. децембра представници ресорног министарства оставили утисак да је све још увек под знаком питања. То се односи и на текст Посебног колективног уговора који је усаглашен. 
                      Због тога су синдикати најавили да ће 22. децембра одржати једнодневну обуставу рада и протест у Београду.

Саопштење репрезентативних синдиката након данашњег састанка објављујемо.ПРЕГОВОРИ /09.12.14./ - ИЗВЕШТАЈ

Јуче је одржан састанак Радне групе за израду Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика. Састанку нису присуствовали представници Министарства финансија.
И даље је  споран члан 5. Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика, као и чланови 130. и 131. Закона о основама система образовања и васпитања, а који се односе на решавање проблема технолошких вишкова.
Намера Министарства просвете, науке и технолошког развоја је да се укине обавезност преузимања са листе технолошких вишкова и да се да предност запошљавању путем расписивања јавног конкурса.
Одржан је и састанак представника синдиката са министром просвете и договорено је да се што хитније заврше преговори око Посебног колективног уговора и ЗОСОВ-а, као и да се хитно организује састанак са Министром финасија, који се још није вратио са пута, у циљу испуњења штрајкачких захтева из домена надлежности Министра финансија.
Разговори нису заобишли ни проблеме смањења плата и платне разреде,  где и јесте најважнија „квака“ разлога штрајка.
Преговори се своде на циљ, како и на који начин, прво преко ПКУ, а потом и преко платних разреда, вратити све узето нам или бар део, а да је сагласно донетим Законима.
Дакле –

 • Преговори се настављају и
 • ШТРАЈК СЕ НАСТАВЉА

  ДАНАС КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ
  О детаљима досадашњих преговора и нових, који ће у међувремену бити одржани, као и о наредним планираним потезима говориће представници четири репрезентативна синдиката на конференцији за новинаре, заказаној за среду, 10. децембра 2014.године, у 11 сати, „Камена сала“ сала на другом спрату зграде Савеза самосталних синдиката Србије (Трг Николе Пашића бр. 5).

САОПШТЕЊЕ ШТРАЈКАЧКОГ ОДБОРА


Пролази трећа недеља штрајка просветних радника. У овом оправданом бунту, већ је
више од 1100 школа, широм Србије.

У одбрану части и егзистенције, свакога дана укључује се на десетине колегиница и
колега. Међутим, то изгледа никога од министара у Влади РС не забрињава.
Као озбиљни људи који раде озбиљан посао, испоставили смо следеће захтеве:

1. Да будемо изузети од смањења плата, уштедама у сопственом буџету;
2. Да прецизирамо када ће бити завршен Закон о платним разредима за све
делатности које се финансирају из буџета и од када ће се примењивати, чиме би
биле решене многе неправде у финансирању јавног сектора;
3. Потписивање квалитетног Посебног колективног уговора и учешће у изменама и
допунама Закона о основама система образовања и васпитања;

О прва два захтева се и не разговара. Преговарамо само о ПКУ и то врло
неефикасно. Како сада изгледа, намера Владе РС је да нам узме и она права која
сада имамо, што је за више од 100 000 запослених у основним и средњим
школама, апсолутно неприхватљиво.
Каква је сутрашњица државе која нема слуха за оне који образују њену
будућност?
Спремни смо за преговоре, искрене и конструктивне, а не овакве у којима се
причају празне приче.
Такође смо спремни и на радикализацију штрајка.
Чекамо даље кораке Владе.

У Београду,
5.децембар 2014.

 


INFO…03.12.2014.

Епилог данашњих преговора!

Данас  је у Министарству просвете науке и технолошког развоја одржан састанак представника сва четири репрезезентативна синдиката са представницима ресорног министарства, Министарства финансија, Министарства за рад, запошљавања, борачка и социјална питања  и Министарства државне управе и локалне самоуправе. У преговоре се коначно укључило и Министарство финансија, али представница овог министарства није имала овлашћења да потврди сагласност на синдикалне предлоге па се чека долазак Министра финансија.
Из тог разлога наредни састанак је заказан за уторак 9. децембар.
Штрајакачки одбор ће на састанку у петак договорити даље активности.
Пре тог састанка одржаће се седница Председништва Синдиката образовања Србије.
ШТРАЈК СЕ НАСТАВЉА!
ОБАВЕШТАВАМО ПРОСВЕТНЕ РАДНИКЕ ДА ЕВЕНТУАЛНУ ОДЛУКУ О ЗАМРЗАВАЊУ ШТРАЈКА МОЖЕ ДОНЕТИ САМО ШТРАЈКАЧКИ ОДБОР ИЛИ НАЈВИШИ ОРГАН СИНДИКАТА! БЕЗ ТОГА, СВАКУ ДРУГУ ИЗЈАВУ, КОЈУ У ПОМЕНУТОМ СМИСЛУ ПЛАСИРАЈУ ПРЕДСТАВНИЦИ ВЛАСТИ, ТРЕБА ТРЕТИРАТИ КАО МЕДИЈСКУ МАНИПУЛАЦИЈУ!

- Упутство за обрачун плата


- Закључак Владе, основица за обрачун

- ОСНОВИЦА, обрачун плата од новембра. 2014.

- Обрачун колико сте на губитку за 3 године


 

 

Prilog izjave:
- nasih clanova,
- predsednika obrazovanja gradova i
- predsednice SONK-a
- mozete videti klikom na sledeci video:


САСТАНАК СИНДИКАТА СА МИНИСТРОМ ПРОСВЕТЕ
Објављено петак, 14 новембар 2014 14:35
ИНФО СОС
                        У петак 14. новембра 2014. године одржан је састанак представника репрезентативних синдиката из образовања са министром просвете, науке и технолошког развоја др Срђаном Вербићем. У име Синдиката образовања Србије разговорима су присуствовали Радомир Шојановић, потпредседник и Александар Ничић, члан Председништва.
                        На састанку су разматрани штрајкачки захтеви репрезентативних синдиката и договорено је да преговори о Посебном колективном уговору за основне и средње школе и домове ученика отпочну наредне недеље, а да ће за две недеље бити формирана радна група за измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања.
                        На састанку је закључено да се упути допис, председнику Владе Републике Србије да прими представнике синдиката из образовања и започне преговоре о Закону о платним разредима, јединственим за све јавне службе, чијим би се доношењем надокнадило смањење плата.
                        Од понедељка 17. новембра 2014. године четири репрезентативна синдиката ступају у штрајк у складу са донетом одлуком.
                        Објављујемо одлуку о ступању у штрајк репрезентативних синдиката из образовања која је упућена председнику Владе Републике Србије са захтевом за преговоре о платним групама у оквиру јавног сектора.

ДОПУНА УПУТСТВА И ЗАХТЕВА ЗА ШТРАЈК 

 

- ОБАВЕШТЕЊЕ

- УПУТСТВОП Р Е Д Л О Г
ПЛАТНИХ ГРУПА, ПОДГРУПА И РАЗРЕДА

- Предшколско
- Основна и средња
- Високо струковно
- Високо Универзитет
- Ученички и студенски стандард


 

ПРИПРЕМЕ ПРЕД ШТРАЈК 17. XI 2014. у ПДФ формату, преузмите: ОВДЕ

 
NEISPRIČAN GOVOR NA PROTESTU 22.10.

JUTROS, NA VALIKOM ŠTRJKAČKOM ODMORU, UDARI ME PRVI PLIMNI TALAS, KAZNA ZA PARKIRANJE NA PARKINGU IZA ŠKOLE /1.000 DIN./, OK, PLATIĆU, ALI DOLAZI DRUGI. PO POVRATKU U ŠKOLU DA DEŽURAM DA NE BI DECA PRAVILA HAOS ZA VREME ŠTRAJKA, A NISU JER SU BOLJI OD SVIH ČLANOVA SELEKTOROVOG TIMA, ZOVE ME SEKRETAR ŠKOLE DA PRIMIM REŠENJE. OK, PRIMIM, A ONO ME OBAVEŠTAVA DA ĆE MI PLATA BITI MANJA OD 19. SEPTEMBRA ZA 4% JER 10 GODINA NISAM RADIO U ŠKOLI VEĆ U PRIVREDI. PA GDE BI RADIO, AKO SAM MAŠINSTVO ZAVRŠIO, MOŽDA U KASINU! KAZNIŠE ME OVI IZ PARKIN SERVISA, PA MINISTARKA UDOVIČKI. STADOH I POMISLIH, ŠTA JE SLEDEĆE? O DA, ZNAM, DANAS IDEM SA KOLEGAMA NA NAŠ PROTEST. NA PROTESTU TREĆI TALAS, INFORMACIJA DA ĆE MI PLATA BITI JOŠ 10% MANJA. Šta je sledeće, SLEDEĆI JE SAMO CUNAMI, JER SMO POPLAVE IMALI NA PROLEĆE !

ОД НАСЛОВА РЕДОВНЕ, СВАКОДНЕВНЕ ЕМИСИЈЕ РТС-а

/ИЗВИНИ РТС- ЈАВНИ СЕРВИСУ СВИХ НАС/

"Шта радите, бре ?"

ДАНАС ЈЕ НАША ЕМИСИЈА

ШТА НАМ РАДИТЕ, БРЕ ?

Зар уштеда над нама за годину дана, од 7 милијарди динара, спашава Србију ?

За нашу и њихову информацију,

то је 0,75 % бушног буџета од 930 милијарди динара !

Зар Србију 0,75 % бушног буџета вади из буле ?

Ако сте сами признали, а Европа потврдила, да је Сива економија у обиму 30%, односно 280 милијарди, онда је уштеда на нама и Ваш мач над Нашом главом, 2,5% од Сиве економије.

Треба само да се одлучите на борбу против Сиве економије, смањите је за 2,5% и да нам плате оставите на миру, и још мало да се потрудите, само још 2,5% смањите и ето нама плате веће за 10%.

Не постоје пловећи угоститељски објекти само на Сави и Дунаву и само у Београду и не постоје Угоститељски објекти који не издају фискалне рачуне и продају кафу и нама омиљено печење само у Мрчајевцима већ широм Србије.

Ви нисте као Сале Ђорђевић,

да видите у сваком поразу и прилику за нову победу !

Сале је одвео тим на светско првенство без шанси на успех а играо је у финалу против летећих Амера, а наш и ваш селектор је довео тим у домаћу Супер, Јелен, или већ како се зове, лигу, и предао се међународним лихварима унапред!

  НОВЦА ЗА БУЏЕТ ИМА НА СВАКОМ КОРАКУ, САМО ГА ТРЕБА НАПЛАТИТИ !

КАКО ЈЕ МОГУЋЕ ДА СТЕ ТЕК САД ПОВЕЋАЛИ ПРИХОД ОД АКЦИЗА НА ДУВАН И НАФТУ, јер сте се СИНОЋ ХВАЛИЛИ ДА ВАМ ЈЕ НАПЛАТА ПОВЕЋАНА, А ДА ТО НИСТЕ РАДИЛИ РАНИЈЕ.

ЗНАМО ДА СЕ ДУВАН СЕЧЕ У ПРИВАТНИМ ОБЈЕКТИМА И ПРОДАЈЕ НА ПИЈАЦАМА !

ЗНАМО ДА ВАМ ШЛЕПЕР (БИЛО ЧЕГА) УЂЕ У ЗЕМЉУ СРБИЈУ, ОЦАРИНИ СЕ И ОДМАХ ПРОДА ЦЕО У МАЛОПРОДАЈИ ЗА 1 ДИНАР МАРЖЕ, А ПОСЛЕ НЕМАТЕ ТРАГ ГДЕ ТО ЗАВРШИ !

ДА ЛИ СТЕ ВИ ДИЛЕТАНТИ, МИ ДЕБИЛИ, А КАРАВАНИ ПРОЛАЗЕ ?

ЗНАТЕ ВИ ОДАКЛЕ ВЕТАР ДУВА И ГДЕ СУ КРИМИНАЛ И КОРУПЦИЈА !

САСЕЦИТЕ СИВУ ЕКОНОМИЈУ И ОСЛОБОДИТЕ ПРИВРЕДНИКЕ НЕЛОЈАЛНЕ КОНКУРЕНЦИЈЕ !

СМАЊИТЕ ДУПЛИРАНЕ ОБАВЕЗЕ ПРИВРЕДНИЦИМА И СКИНИТЕ ИМ ЛАНЦЕ

КОРУПЦИЈЕ И ФИНГИРАНИХ ЈАВНИХ НАБАВКИ !

ЛЕГАЛНИ ПРИВРЕДНИЦИ СУ НАШИ ФИНАНСИЈЕРИ А БОГАМИ И ВАШИ !

НЕМОЈТЕ НАМ НАМЕТАТИ ОБАВЕЗЕ СТОРНИРАЊА МИНУСА ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА ЈЕР МИ ПЛАЋАМО СКУП ГАС, СТРУЈУ, ВОДУ, СМЕЋЕ, ГРЕЈАЊЕ, ЕКОЛОШКЕ ТАКСЕ, ПОРЕЗЕ НА НАШЕ СТАНОВЕ, КУЋЕ И 40% СКУПЉЕ ОСИГУРАЊА НА NAŠE СТАРЕ АУТОМОБИЛЕ.

МИ, ТЕ МИНУСЕ, НИСМО ПРАВИЛИ !

КРИЗЕ НЕМА, ВЕЋ ЈЕ ВИ ФИНГИРАТЕ И СПИНУЈЕТЕ ТАКВОМ !

Repetitio mater studiorum est !

(Репетицио матер студиорум ест !)

За Вас, из власти, који нисте учили латински, понављамо, да је ПОНАВЉАЊЕ МАЈКА ЗНАЊА !

И ЗАТО ВАМ ПОНАВЉАМО ЛЕКЦИЈУ, А ЗА РАЗРЕД ЋЕМО СЕ ДОГОВОРИТИ У НЕКОЈ РЕВИЗИЈИ, НЕКИХ, ВАШИХ, РАЗНИХ ДИПЛОМА И ДИСТЕРТАЦИЈА, И НА СИНОЋНИ ЗАХТЕВ МИНИСТРА ДАТИ ДОКАЗЕ, ДА МОЖЕ, И :

"ДА ВАМ ЦУРИ НА СВЕ СТРАНЕ !"

ЦУРИ ВАМ НА :

/УЗ ДОПУШТЕЊЕ АУТОРА СЛЕДЕЋИХ РЕДОВА, ДРАГАНА РАДОВИЋА-АГЕНЦИЈА КВАТРО, и корекцијама аутора целог текста/

 1. АУТОМОБИЛСКОМ ПРЕВОЗУ ПУТНИКА - Preko 80 miliona evra su procenjene utaje raznih poreza i doprinosa u autobuskom prevozu putnika. Najveće  utaje su u neregistrovanju prometa i radu neprijavljenih radnika.  Tako imamo firme koje imaju višestruko više autobusa od broja vozača, firme koje sa više stotina vozača prave promet od nekoliko desetina miliona dinara i obrnuto, firme sa malim brojem radnika koje prave promet od vise stotina miliona dinara.  Nepoznati je iznos goriva kupljenog na crno te su nemoguce procene dodatnih utaja PDVa i akciza.

REŠENJE: Postoji uputstvo kako iskontrolisati celu bransu za samo mesec dana.

 1. САОБРАЋАЈ – ДОМАЋИ И ИНОСТРАНИ ТРАНСПОРТ - Manji kamioni i kombi prevoz skoro uvek se obavlja bez registrovanja prometa. Razne su procene koliko ima transportnih vozila, čak i preko 100 hiljada. Najčešće su vozači bez prijave na rad. Prijavljenim radnicima se skoro uvek obračunavaju plate po minimalnoj osnovici.  Najizraženiji primer je međunarodni transport gde vecina vozača ima zaradu  od 21 hiljadu din. Zvanične plate su od 500 do 1500 evra, odnosno 10 do 15 % od ugovorene ture koju voze – vlasnici im obračunavaju fiktivne dnevnice za službeni put u inostranstvo, radnik preda jedan obracun sa troskovima, vlasnik pravi drugi (falsifikat) sa naduvanim dnevnicama, izvrsi se uplata na tekuci racun radnika, vlasnik vec ima ovlascenje i podigne novac. Tako se desi da na ime radnika bude i po 20 do 30 hiljada evra uplaćenih dnevnica na tekući račun godišnje  a da radnik uopšte i ne zna da je preko njegovog računa vrseno veliko pranje novca (isti system isplate ide na svakog vozaca u firmi). Tako radi većina firmi iz ove branše. 'Ako bi nam to ukinuli svi bi prestali da radimo', kažu vlasnici.

REŠENJE: Ograniciti isplatu deviznih dnevnica po radniku do visini isplacene neto zarade.

 1. ТУРИЗАМ - Agencije svoje aranžmane prodaju u gotovini, dinarima i  čvrstoj valuti, bez evidentiranja prometa. Tako imamo firmu iz BGDa koja ima šest autobusa, samo jednim autobusom za dve nedelje odveze turiste u inostranstvo za 100 hiljada evra, a godisnji prihod prikaze manje od 100 hiljada evra. Ova agencija ne prikaže cak i nekoliko miliona evra prometa. Većina agencija koje imaju svoje autobuse imaju isti sistem rada, niko i nikada ih nije kontrolisao. Sav keš koji dobijaju koriste za plaćanje inostranih aranzmana na ruke, takođe i domaće aranžmane plaćaju na ruke – znači dotičemo i nase hotelijere koji većinom u turistickim mestima rade za gotovinu  i bez registrovanja prometa.

Sve dodatne usluge koje agencije vrše turistima u inostranstvu su potpuno neregistrovane.

Veliki turisticki centri su Meka za pranje novca i sivu ekonomiju.

Vrnjačka Banja je pred bankrotom, opstinska kasa je prazna a grad od gostiju nije naplatio niti dinara

turisticke takse – sve su zadržali građani koji izdaju sobe i apartmane gostima a ne prijavljuju promet. Preko

leta u toj banji dnevno ima preko 15 hiljada gostiju.

Zlatibor, Soko Banja, kao i mnogi turistički centri su vodeći u utajama novca po više osnova: neregistrovanje

prometa gostiju,neplaćanje gradske takse, ugostiteljske i mnoge druge usluge se vrse bez izdavanja racuna.


REŠENJE: Sve inspekcije sa republickog nivoa spustiti na lokalni, danonocne kontrole vrsiti po unapred

pripremljenom planu I uputstvu o kontrolama svih utajivaca.

 1. УГОСТИТЕЉСТВО - Već je poznato koliko ne dobijate račune u raznim restoranima, kafićima, pivnicama, picerijama. Ili se dobije račun koji u stvari uopste nije račun, na kome sitnim slovima pise: molimo sacekajte račun. To su fore koje su ubacili programeri, vrlo lako se spreči utaja izbacivanjem takve opcije iz softvera.  Već sam navodio primere da bolje sendvičare na ćosku, kao i restorani,  dnevno utaje od 100 pa i vise stotina evra sto na godišnjem nivou daje od 30 do 100 hiljada evra utaje PDVa. Primeri velikih sala koje se izdaju za svadbe: često bude 200 do 500 gostiju, meni košta od 20 do 40 evra po osobi, ceh bude od 4 hiljade evra  do 10 ili cak i 20 hiljada evra prometa – a utajeni PDV ide od 1 do 3 ili 4 hiljade evra samo za jedan dan u tom objektu – velike sale su najčešće svaki vikend oba dana zauzete. A gde su neprijavljeni konobari, hrana koja keteringom stiže iz Raške ili Novog Pazara, fotografi sa više hiljada fotografija po paprenoj ceni, muzičari koji su obično čisti divljaci.

300 MILIONA EVRA IZNOSE UTAJE U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU.

 1. ОБЕЗБЕЂЕЊЕ И ЧИШЋЕЊЕ ОБЈЕКАТА - Neverovatno da radnici u tim firmama rade na neke ugovore od 2 meseca za plate od 16 do 17 hiljada din., bez prijave na staz, kao neka obuka – posle dobijaju otkaz. Taj novac ide na ruke, bez evidentiranja. Kažu da ima firmi koje imaju i po 500 radnika na takve ugovore, a neke najjače i do 2000 hiljade radnika. Nema puno takvih firmi, vrlo lako bi se identifikovale. Firme za čišćenje učestvuju na tenderima gde nude radnika po ceni od 25 hilj. din. mesečno – takve firme ne prijavljuju radnike uopšte, isplate prvih mesec – dva, par meseci ne isplate platu i onda otpuštaju radnike. Vrlo jednostavno se proveri svaka firma iz ove branse – proverom sklopljenih ugovora sa naručiocima posla.

Zakonom o javnim nabavkama drzavne firme na tenderima prihvataju najpovoljnije ponude koje najcesce

daju firme sa najvecim brojem angazovanih radnika na crno.

Austrija je dobar primer kako se boriti protiv rada na crno: narucilac poslova ili investitor u cijem se prostoru

nadju neprijavljeni radnici placa dvostruko vecu kaznu od izvodjaca ciji su radnici zateceni: narucilac poslova

je duzan da proveri sve radnike angazovane u svom prostoru ili objektu.

U agencijama za obezbedjenje I ciscenje veliki broj angazovanih radnika su penzioneri. Kako bi se dala

prednost zaposljavanju mladih pre penzionera, potrebno je izjednaciti doprinose za penzionere sa doprinosima

koji se placaju za sve druge radnike, cime bi penzioneri izgubili prenost nad mladima.

 1. ПРОИЗВОДЊА И ПРЕРАДА ХРАНЕ - Obzirom da se u Srbiji najviše novca troši za hranu logično je da su utaje i najveće u prodaji hrane. Vraćamo se ponovo na sendvičare, pekare, kao i sve druge koji prodaju hranu – retko kada ćete dobiti račun. Takođe i piljare gde je većina robe prodata na crno. Vrlo zanimljivo da se u tim radnjama roba nabavlja zvanično, proda na crno, u knjigama se trenutno vidi nesklad – ali da ima ko to da pogleda.

O pijacama da i ne govorimo, sva roba se nabavlja na kvantaškim pijacama od preprodavaca, niko nema

koristi, što je najgore ubijaju sa cenama one prodavnice koje su u blizini i htele bi da rade legalno. Kvantaši su

leglo preprodavaca. Eminentni profesor sa Poljoprivrednog  fakulteta procenio

je da neregistrovan promet hrane doseze dve milijarde evra.

REŠENJE: Stroga kontrola svih prodavaca poljoprivrednih proizvoda, razdvojiti proizvodjace i nakupce.

Nakupce uvesti u legalne tokove. Spreciti sve piljare koje se snabdevaju na kvantasima da 

prodaju hranu u svojim radnjama bey registrovanja prometa.

PEKARE su posebna tema u okviru prodaje hrane. Najsmesnije je kada pekari kažu da rade sa gubitkom a od

kilograma brasna najcesce naplate i do 500 dinara od napravljenih pogačica i ostalih proizvoda – mnoge

pekare do prošle godine nisu bile u sistemu PDVa, a promet od 4 miliona su ostvarivale mesečno. Kod pekara

je sve na crno, od nabavke sirovina pa sve do prodaje.

Najčešće su i radnici bez prijave.

Promet psenice i brasna je 70 do 80% na crno, bez prijave prometa (afera sa praznim silosima sve govori).

Svaka druga vekna hleba je proizvedena i prodata na crno.

REŠENJE: Brze desetominutne kontrole u svim gradovima, I po nekoliko puta u istim objektima sa proverom

pazara, zatecenih radnika I ugovora o zakupu.

 1. БУВЉАЦИ - Najcuveniji Pancevacki buvljak, kompletan promet robe na crno. Direktor Poreske uprave je početkom 2013. obisao tu pijacu, konstatovao da je TO STRAŠNO i ništa nije uradio po tom pitanju – u prevodu je PODRŽAO takvu prodaju. Slično je i na Novom Beogradu, OTC je leglo sive prodaje gde su najveću korist imali reketaši tržisni inspektori.

REŠENJE: Brze desetominutne kontrole u svim gradovima, na svim buljvacima,  po nekoliko puta dnevno u

istim objektima.

 1. ТЕКСИЛ – ПРОИЗВОДЊА И ПРОДАЈА - Na buvljake se oslanja najviše prodaja TEKSTILA. O kineskim tekstilima koji dominiraju sivom prodajom da ne pricamo. Tu su i razni domaći proizvođaci: Pazarci sa teksasom, Ariljci sa svojim vešom, razni drugi prozvođaci rublja, posteljina (ove robe na pijacama ima u izobilju, sve na crno). Izvor sa carine tvrdi da stotine kombija dnevno predje preko granice sa neregistrovanim kolicinama tekstila.

 2. ЦАРИНА КАО ИЗВОР РОБЕ НА ЦРНО : Iz Asocijacije malih i srednjih preduzeca Milan Knežević je na konferenciji za novinare rekao da vrednost robe koja uđe iz inostranstva na carinu, izadje 4 milijarde evra manja vrednost – carina prokrijumcari toliko, podatak koji je izjavio pred direktorom Poreske uprave Srbije. O carini i njihovim sistemima se može pričati do mile volje. Stručnjaci iz Poreske policijesu mišljenja da treba uporediti sve papire uvoznih roba koji stižu u luke Pulu i Kopar sa papirima koji se predaju našoj carini (sve uvezene robe, najviše iz Kine).

Apsurdna je sledeca racunica: Od ukupno naplacenog PDVa dve trecine se naplati na uvozu, jedna trecina u

zemlji. Ako pretpostavimo da uvoznici zaracunaju prosecnu marzu od 50%  dobijamo kompletno naplaceni

PDV u Srbiji samo od uvezene robe. A gde je sav naplaceni PDV od prodaje struje, telekomunikacionih

usluga, komunalnih i svih drugih usluga, kao i PDV od svih drugih domacih proizvoda? Ostaje utajivacima!


 1. ОТКУПЉИВАЧИ СЕКУНДАРНИХ СИРОВИНА, ВОЋА И ПОВРЋА - Otkup sekundarnih sirovina sa pumpanjem količina i cena sluzi za velika pranja. Otkup svih vrsta voća: malina, kupina, jagoda, višanja, šipuraka, takodje. Posebna priča su otkupljivaci mleka – manje mlekare u unutrašnjosti koje imaju svoju proizvodnju kačkavalja, mekog sira I drugih mlecnih proizvoda – robu restoranima ili manjim piljarama bez registrovanja prometa.

 2. СПОРТ - O velikim pranjima prilikom prodaje sportista i ne treba pričati, sve je već poznato. Sportski savezi su generatorisive ekonomije a klubovi izvršioci. U klubovima je samo keš u opticaju: članarina, plaćanje zakupa po raznim salama, angazovanje trenera, stipendije igrača i igračica. Sva plaćanja kada su takmicenja: sudije, delegati i druga zvanična lica idu keš na ruke – savezi ne dozvoljavaju pocetak utakmice ako nisu izmirene sudije, priznanica je dokaz. Savezima treba zabraniti dotacije svim klubovima koji vrse isplate licnih primanja  bez obracunavanja poreza po odbitku.

REŠENJE: Svi savezi koji organizuju bilo koje takmicenje moraju imati dokaze o isplacenim licnim

primanjima sa placenim porezom po odbitku.

 1. ГРАЂЕВИНАРСТВО - Leglo rada na crno, bez prijave radnika. Jos veće pranje novca stečenog iz svih prethodnih tačaka. Vrlo lako se sve otkrije. Najčešće se vrši prodaja stanova i poslovnog prostora plaćanjem kešom, uvek se prikazuje niža cena od tržišne. Prilikom vršenja prenosa Poreska uprava Srbije – deo za prenos apsolutnih prava razrezuje porez na prenos – jedina korumpirana služba uPoreskoj  upravi (PU je, odgovorno tvrdim  najnekorumpiranija služba u državi). Na prenosu službenici imaju istu foru u svim gradovima po Srbiji (u po nekom gradu su pošteni službenici): razrežu 50 do 100% veću osnovicu, onda oštećeni uvek nađe vezu, časti 100 do 200 evra, dobije rešenje koje je opet 30% jače od realnog – država više dobila, poreznik zadovoljan, kupac manje platio .

REŠENJE: Prilikom izdavanja gradjevinske dozvole popuniti anketu: a. Ime investitora, b. izvor finansiranja,

c. objekat za prodaju ili porodicna zgrada, 4. ako je za prodaju da li je vrednost prodaje preko 8

miliona din., obveznik PDV – da ili ne.  U toku izgradnje kontrola utrosenog materijala po

projektnoj dokumentaciji sa dokazima o nabavci gradjevninskog materijala, provera izvodjaca

radova za angazovane radnike – legalno zaposleni ili rad bez prijave.

 1. ПРОИЗВОДЊА И ПРОДАЈА СТОЛАРИЈЕ - Proizvodnja stolarije od PVCa, drveta, aluminijuma – najčešće se radi u kućnim radionicama. Veće firme koje se bave proizvodnjom stolarije snabdevaju tačku 11., sve keš i na ruke.

RESENJE: Stalna provera svih uvoznika profila kao I  distributera.

 1. НАМЕШТАЈ ОД ПЛОЧАСТИХ МАТЕРИЈАЛА : Na tacku 11. se oslanja i proizvodnja kuhinjskog i sobnog  nameštaja po meri od pločastih materijala – najveća je proizvodnja ugaražama, podrumima, malim radionicama  – retko ko kupuje u namenskim prodavnicama sa izdatim računom. Procene su da preko 60% ugradjenih proizvoda je bez registrovanja prometa.

REŠENJE: Stalna provera svih uvoznika I distributera plocastih materijala.

 1. ЗАКУП СТАМБЕНОГ И ПОСЛОВНОГ ПРОСТОРА - Procene su da ima 500 hiljada zakupodavaca (400 hiljada stanova i 100 hiljada lokala). Samo u Beogradu ima preko 200 hiljada stanova koji se izdaju i više desetina hiljada lokala. Trenutno je porez na zakup 20% na osnovicu koja je umanjena za 25% . Procenjene utaje poreza na zakup su preko 170 miliona evra, neprijavljeni  prihodi zakupodavaca prelaze milijardu evra. Placanjem zakupa u gotovini osim utaje poreza na zakup stvaraju se utaje i drugih poreza: Pazar se ne prijavljuje za iznos zakupa pri cemu se utaji PDV, prihod je manji pri cemu se i porez na dobit plati manje.

REŠENJE:U svim kontrolama privrednika po bilo kom osnovu obavezno proveriti Ugovor o zakupu

poslovnog prostora , visinu, kao i nacin placanja. Stopu poreza sniziti sa 20% na 10%.

 1. ЗДРАВСТВО – протест се спрема, јавићемо вам касније

 2. АДВОКАТИ – протест је у току, јавићемо вам касније

 3. МЕЊАЧНИЦЕ - Menjačnice značajno ucestvuju u pranju novca, sve veće količine gotovine koje se podignu sa računa firmi na razne načine menjaju se za valutu i to suprotno Zakonu o sprecavanju pranja novca, – transakcije preko 15 hiljada evra se ne registruju. Javna je tajna da mnogi menjači imaju i po nekoliko stotina hiljada evra neregistrovanog gotovog novca koji ima sluzi za obavljanjeposlova bez registrovanja prometa.

 4. ЕСТРАДА - Treba pojačati kontrole prodaje karata na svim većim koncertima u areni, većim gradskim halama. Posebno uvesti stalnu proveru poznatijih disko i nocnih klubova gde nastupaju domaće "zvezde". Vrsiti proveru stecene imovine.

 5. АКЦИОЗНА РОБА - NAFTINI DERIVATI I DUVANSKE PRERAĐEVINE SU VEC IDENTIFIKOVANE OD STRANE DRZAVE KAO BRANŠE GDE SE UTAJI PREKO 300 MILIONA EVRA.

 6. ПРОСВЕТА – Ne dozvolimo da nas ekskurzije, rekreativne nastave i izdavanje sala za fizičku kulturu ostavе na ovom spisku! ****** /prim. autora celog teksta/

 7. ИГРЕ НА СРЕЋУ – КЛАДИОНИЦЕ И КОЦКАРНИЦЕ - Zvanično registrovan promet od igara na srecu u Srbiji je pet puta manji od prometa koji se ostvari u  Hrvatskoj koja ima skoro upola manje stanovnika. Udruzenje legalnih priredjivaca igara na srecu UPIS procenjuje utaje na preko 70 miliona evra od strane nelegalnih i legalnih koji ne prijavljuju celokupni promet. Kontrole zu znacajno manje od kada je nadleznost prebacena u Poresku upravu, Sektor za menjacke i devizne poslove.  Rad na crno je zastupljen do 90%, uvek su vlasnici obavesteni kada je akcija inspekcijskih organa. Broj prijavljenih poker i drugih aparata je znacajno manje prijavljen od stvarnog broja, korupcijom se izbegava problem.

REŠENJE: Uvesti jedinstven softver NBS koji bi onemogucio dvojnu evidenciju prihoda.

 1. ПРОИЗВОДЊА АЛКОХОЛНИХ ПИЋА - U Srbiji zvanicna proizvodnja alkoholnih pica je 12 miliona litara a potrosnja je 60 miliona litara. Za samo cetiri godine broj legalnih proizvodjaca smanjen je sa 2 hiljade na samo 300, dok je broj nelegalnih porastao za sve ugasene koji su nastavili da rade. Udruzenje proizvodjaca Srpska rakija procenjuje da drzava gubi 150 miliona evra samo na ime PDV i akciza, bez svih drugih dazbina, doprinosa i radnih mesta.

REŠENJE: Kontrolom kupaca- svih ugostiteljskih objekata o poreklu alkoholnih pica koja su u maloprodaji,

kao i registrovanjem celokupnog prometa samo ugostitelji ce biti naterani na vrsenje legalne

nabavke.

 1. ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ - Pogrebne usluge su 80% na crno, receno je na skupu u Privrednoj komori Beograda. Agencije za pogrebne usluge glavni su cinioci sive ekonomije: kod njih se nabavlja komplenta oprema za sahrane, dogovara organizacija ispracaja pokojnika, restoranske usluge, sve u gotovini i bez prijavljivanja prometa. Izradu i postavljanje spomenika 80% vrse neregistrovane kamenorezacke radnje.

REŠENJE: Obustaviti naknadu pogrebnih troskova rodjacima pokojnika  koji nemaju dokaze o izvrsenoj

virmanskoj ili gotovniskoj uplati nastalih troskova.

 1. ИТ СТРУЧЊАЦИ – ПРОГРАМЕРИ, СОФТВЕР КАО ГЛАВНИ АЛАТ ЗА СКРИВАЊЕ УТАЈА- Softveri su najjaci alat za dvostruku evidenciju, legalnu i nelegalnu. Zastupljeni su u vecini bransi, nacin je identican: maloprodaje-piljare imaju prodaju sa izdavanjem fiskalnog racuna ili bez, kafici i restorani takodje, zdravstvene ordinacije registruju uslugu na ime i bez izdavanja racuna.

REŠENJE: Stvaranje evidencije pri Poreskoj upravi o svim softverskim firmama, svim softverima na trzistu

sa izjavam da pod materijalnom i krivicnom odgovornoscu tvrde da ne postoji dvostruka evidencija. Istu

izjavu moraju dati i korisnici softvera.

 1. ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА – КРАЂА СТРУЈЕ И НЕТЕХНИЧКИ ГУБИТАК - Elektroprivreda Srbije je objavila podatak da ima 52 nacina kradje struje, kao i da se na godisnjem nivou ukrade preko 60 miliona evra. Osim kradje postoji i drugi, netehnicki gubici. Strucnjaci procenjuju da je takav gubitak veci od same kradje, da gubitak  dostize 180 do 220 miliona evra izgubljenih prihoda za EPS.

REŠENJE: Ozbiljna provera svih mernih instrumenata sa ugradnjom sistema za eliminaciju netehnickih

gubitaka.

 1. ОМЛАДИНСКЕ И СТУДЕНТСКЕ ЗАДРУГЕ -       Vrlo ceste zloupotrebe vrse poslodavci preko omladinskih i studentskih zadruga. Na Adi ciganliji ima    restorana koji zaposlavaju i vise od 100 radnika preko uputa neke omladinske zadruge, pokriveni su kada dodje inspekcija rada, na kraju meseca iscepaju uput i za naredni omladinci ponovo donesu novi uput.

REŠENJE: Inspekcije rada moraju proveravati isplacene zarade u prethodnom periodu, najmanje tri meseca.

 1. ПРИХОДИ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА -        Lokalne samouprave imaju mnogo nenaplacenih prihoda.  Veliko je zloupotrebljavanje javnih površina      najčešće od strane ugostiteljskih objekata. U turističkim mestima je ogroman gubitak budžetskih prihoda od nenaplaćene turističke takse. Poslovni prostor se izdaje po visetruko nizim cenama od trzisnih. Veliki su iznosi izgubljenog poreza na zarade radnika usled rada na crno.  Ogromni gubitak poreza na imovinu jer prosecno polovina objekata nije u poreskoj evidenciji. Mnogi prijavljeni obveznici poreza na imovinu, pogotovo firme, nece biti u mogucnosti da placaju jer su po novom zakonu razrezrane ogromne vrednosti. Ogromni gubici su u lokalnim javnim firmama zbog neprijavljenih korisnika. Poznat je primer iz  Vrnjačke Banje, na vodovodnoj mreŽi bilo je prikljuceno 1200 nelegalnih korisnika. Nelegalna izgradnja i dalje cveta, gradjani izbegavaju takse za dobijanje gradjevinske dozvole, inspekcijski organi (zbog korupcije) podrzavaju nelegalnost. I kada se radi uz projekat, cesto se dozvoljava dozidjivanje velikog broja kvadrata van odobrene dokumentacije.

BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE U ČETIRI FAZE

1. OBJAVA RATA SIVOJ EKONOMIJI – UVOĐENJE VANREDNOG STANJA

2. PRIPREMA I DONOŠENJE  PRVOG SETA MERA

3. PRIPREMA REŠENJA ZA SVE BUDŽETSKE KORISNIKE

4. DONOŠENJE  DRUGOG SETA MERA

НЕМОЈТЕ ВИШЕ ДА ТУПИТЕ,

УПРЕГНИТЕ МЕХАНИЗМЕ ИНСПЕКЦИЈЕ, ЦАРИНЕ, ПОЛИЦИЈЕ,

А НЕ НАС У ВАШЕ КОЧИЈЕ!

У ПРОТИВНОМ, СХВАТИЋЕМО, ... ТО СУ ВАШИ ПОСЛОВИ !

МИ СМО ОЛОВКЕ НАОШТРИЛИ !AKO STE JOŠ SAMI SEBI DIGLI PLATE, SRAM VAS BILO !

R.E.

* NE ZAMERITE NA KORIŠĆENJU OBA NAŠA PISMA
СУТРА ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ И ШТРАЈК У СРБИЈИ
ИНФО СОНКВ,      
Објављено уторак, 21 октобар 2014 15:03

             Четири синдиката просвете ни након разговора са министром Срђаном Вербићем не одустају од сутрашње обуставе рада и протеста који је према речима министра беспредметан, јер је смањење плата у просвети неминовно.
На састанку је указано министру просвете, науке и технолошког развоја на катастрофалан материјални положај запослених у просвети.
Изнети су аргументи у прилог изузимања од смањења плата просветних радника пре доношења Закона о платним разредима. У оквиру таквог закона требало би на јасан и транспарентан начин да се виде плате свих запослених у јавним службама.
Овако замишљен Закон о платним разредима учвршћује неславно последње место просвете са просечном платом испод просека за Србију. То је вишедеценијска пракса упркос чињеници да у просвети има више од 70% високообразованих запослених. Поново су кажњени носиоци делатности у образовању јер се смањење плата односи само на њих и јер су изузети запослени са платом испод 25.000,00 динара. Указано је, да је једино у просвети у потпуности спроведена рационализација за разлику од других јавних служби, јер се обрачун плате врши према норми часова.
Министар Вербић је након састанка са синдикатима новинарима рекао да је штрајк "беспредметан јер је смањење плата у просвети неминовно".
"Да су плате у образовању мале, то је очигледно", рекао је Вербић и истакао да ученици не смеју да трпе због неслагања синдиката са одлукама владе.
Како је раније речено на заједничкој конференцији за новинаре, незадовољни најавом смањења плата у оквиру владиних мера штедње, четири највећа синдиката просвете организоваће сутра протест у Београду, а у школама чланицама тих организација неће бити наставе у овом или оном облику.  
Протест ће почети у 13 сати на Тргу Николе Пашића, а очекује се да наставе не буде у више од 1.000 школа.

Просветари траже да буду изузети из смањења зарада, доношење закона о платним разредима и отпочињање преговора о колективном уговору.
              Председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић рекао је да ће челници та четири синдиката и након данашњих разговора са министром просвете Срђаном Вербићем, са својим чланством наставити синдикалну борбу за остваривање радних права.
На питање упућено министру Вербићу у вези са спремношћу ресорног министарства да се заложи на сутрашњој седници Владе РС за бољи материјални положај запослених у просвети, представници репрезентативних синдиката добили су неприхватљи, али очекивани одговор. Министар разуме просветне раднике, али знајући финансијску ситуацију, проценио је да ће одлука Владе бити једногласна - СВИМА ЋЕ СЕ СМАЊИТИ ПЛАТЕ. (осим њима)

Како је речено, ако њихови захтеви не буду испуњени, у новембру ће започети законски штрајк, са часовима од 30 минута и неће престати до испуњења захтева, а можда се изроди и идеја о генералном штрајку и тоталној обустави рада, ако власти остану глуве на захтеве. Број учесника је већ ограничен. Чланови ће бити обавештени о Трибини!

ТРИБИНА ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ У СУБОТУ 11. ОктобраIzracunaj datum penzionisanja...

http://penzionisanje.vidimose.com/

..svaki komentar je suvisan...


СТЕС НА РАДНОМ МЕСТУ

У суботу, 30.8.2014. год. у организацији Синдиката образовања Србије и Општинског Одбора образовања Савеза самосталних синдиката општине Стара Пазова одржан је стручни семинар са темом "Школа - добро место за рад: процена ризика и деловање против стреса на радном месту"
Раде Ерцег, дугогодишњи синдикални радник општине, веома успешно је организовао скуп на којем су просветни радници упознати са факторима ризика и чиниоцима стреса. Научили су да стрес препознају и покушају да га спрече или бар умање.
Стручни сарадник-андрагог Синдиката образовања Србије, Борка Вишњић, залаже се за активности које ће бити прилагођене нашим условима у образовању у циљу елиминације стреса током обављања свакодневних радних активности. Направила је компарацију са другим земљама и указала на различитости. Психолог, Мирјана Стаменковић говорила је о емоционалној интелигенцији и асертивности у комуникацији. Односно, указала на појаву све чешће агресије или пак пасиве у комуникацији на релацији дете – родитељ- просветни радник. Нагласила је потребу да се асертивна комуникација (љубазност уз уважавање и себе и других, као и различитих ставова) усвоји као свакодневна комуникације у циљу очувања психофизичког здравља сваког појединца.
Тема је веома заинтересовала просветне раднике, па је и дискусија била веома садржајна и пружила могућност размене знања и искустава појединаца. Посебно одобравање је добило запажање учитељице Бранке Бељин из Голубинаца, која истиче значај емотивне интелигенције у свакодневици, као и потребу да се солидарност, морал, разумевање и подршка морају поставити на приоритетно место у васпитању, како у школи, тако и код куће.
Међу учесницима је спроведена анкета о присутности и утицају стресних ситуација на послу и резултате рада. Анализом се дошло до закључка да, иако незадовољни условима у којима раде, ни један просветни радник не би мењао професију. То указује на правилан одабир занимања и посвећеност на раду.

Игњатовић Елвира


ОПШИРНИЈЕПреузмите потребне информацијеПочињемо са платним разредима?!

Страна бр. 1, 2, 3

2015. година

 

Синдикат науке
Србије


Синдикат културе
Србије

Министарство просвете:


-  Каталог радних места

- Каталог-смернице
- Каталог генеричка радна места
- Слободна р. места

- Непуна норма

- Листе технолошких вишкова

Нацрт закона о дуалном образовању...

Zakon o dualnom obrazovanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju

Zakon o osnovama i sistema obrazovanja i vaspitanja

Zakon o kulturi

Zakon o obrazovanju odraslih

Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju

Zakon o drustvenoj
brizi o deci

Zakon o NID

Zakon o osnovnoj skoli

Zakon o predskolskom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o ucenickom i studentskom standardu

Zakon o visokom obrazovanju

Zakon o udzebinicimaClick for Novi Sad, Serbia Forecast