СИНДИКАТ
ОБРАЗОВАЊА,
НАУКЕ И
КУЛТУРЕ
ВОЈВОДИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Адреса:
Нови Сад,
Бул. Михајла Пупина 24
Тел: +38121 557911, 457149
Факс: +38121 457149

sonkvojvodine@gmail.com
www.sonkvojvodine.org


Синдикат образовања
Србије

Рачун СОНК Војводине

ЕРСТЕ  БАНКА
340-29512-52
ПИБ 103168849

Спортски рачун
СОНК Војводине 
ЕРСТЕ БАНКА
340-11016154-47


Приступница:

Србија:
- Образовање
- Култура
- Наука

Војводина:
- Образовање
- Култура
- Наука


 СТАТУТ СИНДИКАТА:

unete izmene od 14.12.2018. godine

Задржи посао:- Школски календар
2017-18.
Основна        Средња

Табеларни календар 2018-19.
Основна         Средња


- Правилници-ЦЕНУС:
основна         средња
специјалне  уметничке

- ПРАВИЛНИК
О ОЦЕЊИВАЊУ УЧЕНИКА У СРЕДЊЕМ ОБРАЗОВАЊУ И ВАСПИТАЊУ

- Правилник о стручном усавршавању

- ПРАВИЛНИК о изменама и допунама Правилника о сталном стручном усавршавању наставника, васпитача и стручних сарадника.
3. 10. 2016.

- Стручно упутство о формирању одељења за 2017/18.
школску годину


Са следећим штампаним бројем Синдикалног пера
биће дистрибуирана и отштампана Брошура!

-


Одлукe Комисије за тумачење ПКУ10. 5. 2012.
ПОМОЗИМО
НАШЕМ КОЛЕГИpocetnaonamapravnomedjunarodnalinkovigalerijaarhiva

   Архива:

АЖУРИРАНО 24. 5. 2012. 7.19 h.
ЈУБИЛАРНЕ НАГРАДЕ:
- ИЗВЕШТАЈ УПЛАЋЕНОГ


САВЕТ ЗА СТРУЧНО ОБРАЗОВАЊЕ И ОБРАЗОВАЊЕ ОДРАСЛИХ

је на својој 20. Седници, од 15. новембра, констатовао да је предлагач Закона о средњем образовању и васпитању прихватио његов предлог да се омогући ученицима средњих стручних школа IV степена, проходност ка матичним факултетима уз стручну матуру, али и предложио да се поглавље о штрајку запослених изостави из нацрта Закона, јер се ова област уређује Законом о штрајку, који је у процедури, а има могућност и уређења кроз Посебан колективни уговор, поготово из разлога што средња школа још увек није обавезна.

Ради заштите запослених и елиминације могућности отказа већем броју наставника, због све мањег броја ученика а првенствено квалитетније наставе, Савет је предложио да максималан број ученика у одељењу буде 25 а не 30, као и да се уведу санкције за правно лице које тај број повећа.

Због хаотичног и произвољног извођења практичне наставе, Савет је предложио да Закон дефинише обавезу Министра да донесе Правилник којим ће се детаљно уредити начин спровођења практичне наставе код послодавца, као и да у средњим стручним школама максималан број часова недељно, обавезне и изборне наставе буде 31 а не 33.

Савет је такође, препоручио да се појам Модел центра јасније дефинише, ради појашњења улоге школа у оснивању и функционисању истих.

Раде Ерцег,
члан Савета

19. novembar 2012
SSSS SE IZBORIO DA SE VRATI NAKNADA
U SLUČAJU POVREDE OD POSLA DO KUĆE

Ustavni sud Srbije je doneo Odluku kojom je utvrdio neustavnost odredbe Zakona o zdravstvenom osiguranju i ponovo dao pravo na naknadu zaposlenima koji pretrpe povredu od posla do kuće kao da je u pitanju povreda na radu. To je još jedna pobeda Saveza samostalnih sindikata Srbije, koji je protiv te odredbe oštro reagovao i uputio zahtev Ustavnom sudu Srbije da poništi ovu odredbu Zakona o zdravstvenom osiguranju.


најзад предшколци


Mислимо да треба више

Остављен је рок до петка да се синдикати изјасне.Ступа на снагу 15. новембра 2012.
среда, 14 новембар 2012 14:39

ПРЕУЗМИТЕ: овде

ПРЕУЗМИТЕ: овде

ПРЕУЗМИТЕ: овде


Да видимо шта нас чека

Предвиђено повећање за плате у 2013. години је 5,68%.
Иначе, према пројекцији буџета за 2013. годину предвиђена су само два повећања плата: у априлу за 2% и у октобру за 0,5%, што значи да је према предлогу буџета за 2013. годину могуће извршити корекцију додатка за разредно старешинство са 4% на 7% и повећање плате за више од 2,5% колико се предлаже!


Нови закон од наредне године
среда, 07 новембар 2012 11:28
ПРЕС

Нови закон: Штрајк само на радном месту

Слађана Вукашиновић
Синдикати: Овим законом иде се наруку послодавцима, јер се не дозвољава да им се нанесе штета обуставом рада. Прописи се мењају под утицајем Савета страних инвеститора и ММФ-а Нови закон о штрајку, који је у највећој мери припремљен и почетком наредне године би требало да се нађе пред парламентом, веома је ригорозан и репресиван када су у питању штрајкачи и њихова права, а прилично дарежљив када је реч о послодавцима, оцењују синдикални представници.
Они упозоравају да одредба по којој запослени имају могућност да изразе незадовољство својим социјално-економским положајем само на свом радном месту обесмишљава институцију штрајка. Зоран Михајловић, потпредседник Већа самосталних синдиката Србије, за Прес каже да су решења која су предложена неприхватљива. Везане руке
- Ако се не усвоје наше примедбе, добићемо закон по коме неће бити више протеста на улицама, испред Владе или блокаде саобраћајница. Овим законом иде се наруку послодавцима јер се не дозвољава да им се нанесе штета обуставом рада, што је у суштини и основна казна за неадекватну накнаду за рад запослених - каже Михајловић за Пресс, и додаје да је закон рађен под утицајем Савета страних инвеститора и ММФ-а. С њим се слаже и председник Гранског синдиката здравства и социјалне заштите „Независност" Зоран Илић. И послодавци незадовољни
У Унији послодаваца Србије сматрају да нови закон није у потпуности заштитио имовину приватних власника од штрајкова. - Нико од штрајкача до сада није одговарао за финансијску штету која је нанета приватним послодавцима, иако је већина тих протеста била нелегална. Тражимо да се законом послодавцу, као одговор на штрајк, омогући затварање фабрике како би заштитили своју имовину - кажу у Унији послодаваца. - Законом се утврђује и могућност да послодавац може да отпусти радника ако се докаже да је штрајковао на незаконит начин. Наши штрајкови углавном су били незаконити јер су се одвијали на улици, па ће се новим законом и оно мало права која су радници имали изгубити - истиче Михајловић. Бољи од досадашњег Зоран Мартиновић, државни секретар Министарства за рад и социјалну политику, истиче да је овај нацрт закона бољи од досадашњег и да је усаглашен са Уставом. - Протест може бити организован и на другом месту, али у том случају мора бити, у складу са Законом о окупљању грађана, пријављен МУП-у. Нови закон иде наруку запосленима јер је до сада послодавац могао да им сам да отказ ако су прекршили закон, а по новом без суда то не може - тврди Мартиновић, и додаје да закон није рестриктиван. Ни заштитник права грађана Саша Јанковић није могао да оцени да ли су нека права радника Законом о штрајку угрожена.
- Нико ми није упутио захтев да се то размотри и ја не бих могао да дајем оцене јер закон још није ушао у процедуру - рекао је Јанковић за Прес.


Реакције на чланак објављен у "Пресу"
среда, 07 новембар 2012 09:55  

ЗА „ПРЕСС“, 6. новембар 2012.
КОГА ОБМАЊУЈЕ ЖАРКО ОБРАДОВИЋ?

На седници Социјално – економског савета одржаној јуче расправљало се о законима о основној, средњој школи и образовању одраслих. Ствар је запела око одељка који се односи на штрајк запослених у Закону о основној и Закону о средњој школи.
Познато је да је тај одељак убачен у поменуте законе, иако му ту није место. Синдикат образовања Србије се својевремено обраћао и Међународној организацији рада и од ње добио мишљење да образовање не спада у делатности за које је предвиђен минимум процеса рада, и то нигде не постоји у свету.
Сви репрезентативни синдикати у образовању су против увођења у Закон о основној и средњој школи одељка о штрајку и минимуму процеса рада.
Национални просветни савет и Савет за средње стручно образовање се такође изјаснио против увођења штрајка у Закон о основној и средњој школи.
Ипак, и поред свега тога, према речима представника Савеза самосталних синдиката Србије (има их четири),  у Социјално – економском савету министар просвете изјављује да се он договорио са синдикатима да одељак о штрајку остане у законима. Наводно, кад буде донет општи закон о штрајку, то ће се брисати из ових закона.
Па – ако ће да се брише, што га онда стављају?
О свему овоме постоји записник са седнице СЕС-а, па се све ово може и проверити.
У цивилизованим земљама зна се да је штрајк неотуђиво право запослених, и не регулише се никаквим законима, већ евентуално колективним уговорима. Једино што је сигурно у вези са штрајком, то је да послодавац не плаћа штрајк.
Безбројни штрајкови у образовању који су организовани због лошег материјалног положаја запослених уз минимум процеса рада, довели су до бројних проблема у школама, што сви родитељи и ученици знају.
Да је дозвољен штрајк као што је то свуда у свету, он би трајао два – три дана, а не два месеца као прошле године, и последице по ученике би биле далеко мање.

Иако смо више пута указивали  министру на све ово, он и даље остаје при своме, што све говори колико му је уопште стало до ученика и родитеља. 
   

Председник Синдиката образовања Србије
Бранислав Павловић


- Вест 06.11.12.: Теже до звања професора - верификација знања: ОПШИРНО
ОПШИРНИЈЕ- Предлог Протокола Владе РС: ПДФ
- Извод са 10. седнице Председниства СОНКа од 05.09.2012.: ПДФ

- На седници РОСа од 06.09.2012. године усаглашени су захтеви према Влади РС
а чланови РОСа нису прихватили понуђени Протокол Владе РС: ПДФ
- ПРЕДШКОЛЦИ предлог ПРОТОКОЛА РОСа: ПДФ


Преузмите следећа документа:
ОБАВЕШТЕЊЕ
ПРИЈАВАСВИМ НАШИМ ЧЛАНОВИМА И ЗАПОСЛЕНИМА У ВАШЕМ КОЛЕКТИВУ ЧЕСТИТАМО 1. МАЈ МЕЂУНАРОДНИ ПРАЗНИК РАДА

Међународни празник рада, 1. мај обележава се широм света, у з нак сећања на дан када је 1886. године око 40.000 чикашких радника ступило у штрајк тражећи боље услове рада.Први семинар „СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ“
30. 3. - 1. 4. 2012. године у Бачкој Паланци

У оквиру пројекта „СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ И КОЛЕКТИВНО ПРЕГОВАРАЊЕ“
којег финансира Фондација „Fridrih Ebert Stiftung“

На семинару „СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ“ су обрађене следеће теме:
1: ВЕШТИНЕ КОМУНИКАЦИЈЕ
2: НАША УЛОГА У СОЦИЈАЛНОМ ДИЈАЛОГУ
3: ВЕШТИНЕ И ВОЂЕЊЕ СОЦИЈАЛНОГ ДИЈАЛОГА
4: МИРНО РЕШАВАЊЕ СПОРОВА
5: ЗАКОНСКЕ РЕГУЛАТИВЕ
а у оквиру сваке теме одржане су Радионице са задацима актуелним у образовању, науци и култури.
Циљ семинара, је био да се чланови синдиката упознају са вештинама комуницирања, успостављању социјалног дијалога, сопственој улози у социјалном дијалогу, вештинама и вођењу социјалног дијалога и мирног решавања спорова, стварање могућности за социјални дијалог социјалних партнера, ради усаглашавања различитих интереса и мирног решавања конфликата, потпуно је реализован, осопособљавањем на овом делу семинара, синдикалних активиста - чланова Покрајинског одбора Синдиката и чланова Одбора делатности на пољу социјалног дијалога, што је био главни циљ.
Предавачи-уводничари су били: Драгица Пантић, Роберт Мартон, Соња Видовић, Данило Прерадовић и Зоран Лазић а модератори: Петар Дукић, Софија Радојчин, Раде Ерцег и Милоратка Ников.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА


И З В О Д

Из записника са 4. седнице Покрајинског одбора Синдиката, одржане 30. марта 2012. године (петак), у Бачкој Паланци, са почетком у 11.00 часова у сали Хотела „ФОНТАНА“ .

Ад 2. е) Одлука о допуни одлуке РОС-а од 16.03.2012. године

Поводом друге тачке дневног реда, на основу Одлуке РОС-а од 16.03.2012. године, која гласи:

„На седници Републичког одбора Синдиката образовања Србије разматрано је повећање минималне цене рада која је довела до поремећаја односа између најнижег и највишег коефицијента запослених у образовању, као и до приближавања зараде запослених чија је зарада испод минималне зараде са зарадом запослених са четвртим степеном стручне спреме. Констатовано је да је тај однос неодговарајући и у вези са тим Републички одбор је донео следећу:

О Д Л У К У

Синдикат образовања Србије захтева од Владе Републике Србије и ресорних министарстава хитан почетак преговора о усклађивању коефицијената за запослене на свим нивоима образовања.”

Раде Ерцег – потпредседник Синдиката образложио је Предлог Одлуке донете на 7. седници Председништву Синдиката од 21.03.2012. године.

Након дискусије донета је једногласнo следећа: ОПШИРНИЈЕ у ПДФ


30.03.2012.

одржана седница ПО СОНК-а Војводине

На 4. седници Покрајинског одбора, која је одржана 30.03.2012. године у Бачкој Паланци (са почетком рада у 11 часова), разматрано је и усвојено следеће:
Записник са 3. седнице ПОС-а; Финансијски извештај за период 01.04.2001.-31.12.2011. године и Финансијски извештај за 2011. годину; Закључак Надзорног одбора СОНК-а; Извештај Надзорног одбора о извршеном попису на дан 31.12.2011. године; План рада СОНК-а Војводине за 2012. годину; Финансијски план за 2012. годину; Одлука о исплати материјалне помоћи; Одлуке о допуни одлуке РОС-а од 16.03.2012. године; Извештај о исплати Јубиларних награда – Војводина; Информација председника Одбора делатности културе; Информација о Одлуци политичког неангажовања СССС; Предлог Статутарног одбора СОНК-а за Измене и допуне Статута СССС и СССВ; Информација о потписаном Споразуму међународне сарадње са „Uniunea Judeteana C.N.S.L.R. Fratia Hunedoara“-Румунија; Извештај о завршеном циклусу едукације у оквиру Пројекта ССС Војводине под називом „Спречавање злостављања на раду у пословном окружењу кроз социјални дијалог; Информација о Спортским сусретим у Суботици –19.05.и 20.05.2012. година; Начин и организација првог семинара „Социјални дијалог“ у оквиру пројекта „Социјални дијалог и колективно преговарање“ - 30.03. до 01.04.2012. године.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА12.03.2012.

Правилник о сталном стручном усавршавању и стицању звања наставника

Национални оквир квалификација у Србији

08.03.2012.

ПРОМОТИВНА АКЦИЈА СЕКЦИЈЕ ЖЕНА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 8. МАРТА

Представнице Синдиката запослених у образовању, науци и култури Војводине активно су учествовале у акцији коју је организовала Секција жена СССВ и на тај начин промовисале значај већег ангажовања жена у остваривању њихових права

На Међународни дан економских, политичких и социјалних достигнућа жена, дана женске солидарности и афирмације женских права, синдикалне активисткиње промотивном акцијом у центру Новог Сада, уз поделу промотивног материјала и разговору са пролазницима, и овом приликом, подсећале су „нежнији пол“ на једнака:

  • права мушкараца и жена пред законом и једнаку законску заштиту, радна права и потребу организовања у оквиру синдиката,

  • права на рад, при запошљавању и на радном месту,

  • права на заступљеност и учешће у одлучивању на свим нивоима,

  • права на здравствену заштиту и посебну заштиту жена за време трудноће.

Овог значајног датума за целокупни женски покрет, представнице синдиката, истичући да, упркос постигнутом напретку, борба за економску, политичку и социјалну равноправност још траје, позивале су, у непосредном разговору, припаднице лепшег пола да се активно укључе у процесе промовисања својих права, и указивале су, на потребу њиховог организовања у оквиру синдиката.

Двочасовну акцију Секције жена пропратила су и средства информисања.


 Svim pripadnicama lepšeg pola čestitamo
8. Mart Međunarodni praznik Dan žena!


02.03.2012.

ИНФОРМАЦИЈА СОС-а: Конференција „Добре праксе и партнерства – кључ ефикасног, квалитетног и праведног образовања“

Представљена Стратегија развоја образовања у Србији до 2020. године

У Београду је јуче почела са радом дводневна конференција под називом „Добре праксе и партнерства – Кључ ефикасног, квалитетног и праведног образовања“, коју је, у сарадњи са партнерским европским институцијама, организовало Министарство просвете и науке.

Преко петсто учесника било је у прилици да се, у ишчекивању позитивних вести из Брисела, упозна са резултатима четворогодишњег ангажовања овог састава из Министарства просвете и науке на реформама образовања.

Скуп су поздравили  Венсан Дежер, шеф делегације ЕУ у Србији, Лу Брефор, шеф канцеларије Светске банке у Србији, као и представница швајцарске амбасаде, једног од финансијера реформи. Сви су изразили задовољство оним што је до сада учињено на реформи образовања у Србији.

У уводном излагању о праведности, квалитету и ефикасности у образовању министар Жарко Обрадовић је истакао да смо на добром путу у реформама.

Шта је ново у предлогу Стратегије?

Оно што је ново у односу на до сада више пута представљане резултате реформи су, по први пут саопштени неки предлози из управо завршене Стратегије развоја образовања у Републици Србији до 2020. године.

Пошто се Стратегија састоји из девет подсистема, главни координатори на њеној изради – проф. Властимир Матејић и проф. Иван Ивић, представили су методолошки део израде Стратегије и предлоге за развој предшколског, основног и средњег образовања. Када финансијери израде Стратегије одборе њено објављивање, бићемо у прилици да се детаљније упознамо са предлозима и у јавној расправи саопштимо мишљења и примедбе.

Оно што је ново у односу на постојећи систем образовања су предлози да се, поред припремног предшколског програма, који се готово у потпуности реализује, уведе као обавезна бар још једна година предшколског васпитања и образовања; затим да се обезбеди потпуни обухват деце основним образовањем, а у будућности и до 100% средњим образовањем, као и да између 35 и 40% становништва стекне високо образовање. Такође је предвиђено да у будућности половина свршених основаца буде усмеравана у гимназије, а друга половина у средње стручне школе.

Образложење је да се, у ситуацији када не постоји стратегија друштвено – економског развоја земље, створи образована популација која ће бити креатор промена, односно будућности.

У Стратегији је истакнут значај квалитетног образовања наставника, за које је предвиђен систем напредовања кроз четири нивоа, који подразумевају и повећања плате.

Рационализација у школству и тестирање новог система финансирања

Из обимног програма и разноврсних излагача, издвајамо део који је представио Зоран Костић, помоћник министра просвете и науке, о програму рационализације у школству. Он је истакао да је у последње две године број одељења смањен за 1.585, у складу са упутствима о формирању одељења, која се поштују, као и да је, због гашења неких радних места без часова остало 158 запослених, али и да се повећао број запослених са непуним радним временом. Проблем технолошких вишкова решава распоређивањим запослених или уз отпремнине, а како је истакао, и у сарадњи са синдикатима.

Г. Костић је такође навео досадашње резултате на пилотирању формуле за увођење новог система финансирања, тзв. пер цапита финансирање, чија примена треба да почне од 2014/ 15 године. Формуле за финансирање тестирају се у 16 различитих општина, како би се обухватиле разноврсне ситуације и социо – економске показатељи, али у ту врсту активности синдикати нису укључени, а требало би да буду.

Новина у овом систему финансирања је да је основни показатељ број уписаних ученика, а да део средстава обезбеђује Република, а део локална самоуправа. Тиме се, сматрају предлагачи, постиже „већа флексибилност, разноврсни програми и већа одговорности локалних самоуправа и директора“


БЕОГРАД 01. 03. 2012

Још која о "стратегији"

Обрадовић: Поспешујемо наш образовни систем

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић указао је данас да систем образовања обухвата 1,2 милиона ђака и стдената и преко 125.000 запослених и да реформа која уважава најбоља европска искуства треба да поспеши наш образовни систем

"Добри резултати могући су само уз пуну сарадњу и партнерство свих у образовном систему", реако је Обрадовић отварајући конференцију на тему "Добре праксе и партнерства - кључ ефикасног, квалитетног и праведног образовања" у  Сава центру.
Он је подсетио да је влада Србије започела свеобухватну системску реформу чији је циљ квалитетно и модерно образовање што подразумева ефикасност на свим нивоима, а као главни недостатак је навео недовољно финансирање програма у процесу реформи.
"Уважили смо искуства из праксе савремених најразвијенијих европских друштава и увођења нових модела наставе, а афирмацијом добрих пракси и партнерством поспешујемо наш образовни систем", казао је министар.
Према његовим речима, од 2002. до 2010. смањен број ученика основаца за 15,5 одсто, средњошколаца за 7,86 одсто, а одељења укупно за девет процената.
"Овај демографски проблем није се одразио на смањење броја наставника у основном и средњем образовању, али је утицао на смањење броја запоослених са пуним радним временом, рекао је Обрадовић.
Он је навео да је упис у предшколским установама порастао за 49 одсто и да школе похађају деца са специјалним потребама.
Како је прецицирао, за 10 процената повећан је упис Рома у основне школе у односу на претходну годину, а у средње са  8, 3 на 20 одсто, док је 149 Рома уписано на факултете.
Међу значајне резултате остварене у периоду од 2008.  године, Обрадовић је убројао оснивање 26 нових основних школа и отварање три нове средње школе.
Иако је угашено 1.585 одељења још има око 4.000 одељења са десетак ученика и мање, реако је он и објаснио да се то односи на одељења која су удаљена од матичних школа или она на којим се образују припадници националних мањина.
У протеклом периоду је отворен и 71 огледни профил у средњим школама, у наставу је уведен други стани језик, као и трећи час физичког васпитања, рекао је Обрадовић и указао да је у протеклом периоду посвећена посебна  пажње академским студијама истакавши да тренутно на докторским студијама имамо 1.630 полазника.
Поред тога, како је казао, успешно се спроводи и пројекат "Мрежа школа без насиља који обухвата 145 основних школа и који се реализује уз помоћ УНИЦЕФ-а.
Он је нагласио да је, у циљу обезбеђивања доступности, односно остваривања равноправности правичности и социјалне правде у области образовања, посебно вредан пажње пројекат  обезбеђења бесплатних ученика.
Говорећи о праведности, квалитету и ефикасности у образовању Обрадовић је нагласио да реформа и промене које се у последње четири године спроводе на плану образовања у Србији обухватају реализацију три међусобно повезана циља: унапређење доступности, односно праведности и равноправности у образовању, повећање квалитета и побољшање ефикасности образовног система.
"Њихово остварење је захтевало свеобухватни целовити системски приступ који је подразумевао и унапређење, односно стварање нормативне основе и спровођење појединачних мера и активности, односно пројеката", указао је министар.
Стварање системске основе, нагаласио је он, обезбеђено је усвајањем четири стратешка закона - о основама система образовања и васпитања, о предшколском васпитању и образовању, о уџбеницима и другим наставним средствима и о ученичком и студентском стандарду.


- КОМИСИЈА ЗА ТУМАЧЕЊЕ ПКУ: Седница 1. и седница 2.


Amandmani na prosvetne zakone koji su u skupštinskoj proceduri...

Sreda, 01 februar 2012 ., INFORMACIJA sa sednice Predsedništva SOS-a:

Amandmani koji su dostavljeni Skupštini R. Srbije, Odboru za prosvetu i kulturu, kao i svim poslaničkim grupama od kojih se očekuje da prihvate iste
i u skupštinskoj proceduri dopune i isprave sva četiri Zakona čiji je predlagač Ministarstvo prosvete i nauke i to:

1. Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju,
2. Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju,
3. Zakon o obrazovanju odraslih i
4. Zakon o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima

Predate amandmane možete preuzeti: OVDE

 


Предози закона:

- Predlog Zakona o osnovnom obrazovanju
- Predlog Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju
- Predlog Zakona o obrazovanju odraslih
- Predlog Zakona o udzbenicima


Petak, 27. 1. 2012.  

Srecna slava Sveti Sava!


Нови Сад, 25. јануар 2012. године
ОДБОР ДЕЛАТНОСТИ КУЛТУРЕ ВОЈВОДИНЕ

Одбор делатности културе Војводине пружа пуну подршку Синдикалној организацији Музеја Војводине која је озбиљно забринута за радну судбину и опстанак Музеја Војводине као матичног и централног музеја у АП Војводини

Верификација избора чланова Одбора делатности, избор представника у РОС културе Србије, актуелна ситуација у установама културе, израда базе података чланова из установа културе, усвајање Предлога активности били су, између осталог, на дневном реду 2. седнице Одбора делатности културе Војводине одржане 25. јануара 2012. године у Новом Саду. Поред чланова Одбора делатности, седници су присуствовале, председница Синдиката културе Србије Драгана Ђорђевић и председница Синдиката запослених у образовању, науци и култури Војводине Ђурђица Црвенко.

Чланови су на данашњој седници Одбора делатности пружили пуну подршку Синдикалној организацији Музеја Војводине која је озбиљно забринута за радну судбину и опстанак Музеја Војводине као матичног и централног музеја у АП Војводини. Поново се јавности указује на одузимање права коришћења зграде у Дунавској 37 и чињеницу да Музеј Војводине од марта 2008. године нема директора. Актуелном вршиоцу дужности мандат, у складу са Законом о култури РС, истиче 12. фебруара. О ситуацији у Музеју Војводине обавестиће се Музејско друштво Србије, Национални комитет ИКОМ-а и остала стручна јавност у земљи и иностранству, Министарство културе Србије, као и органи Савеза самосталних синдиката Србије.

 

 

Синдикат науке
Србије


Синдикат културе
Србије

Министарство просвете:


-  Каталог радних места

- Каталог-смернице
- Каталог генеричка радна места
- Слободна р. места

- Непуна норма

- Листе технолошких вишкова

Нацрт закона о дуалном образовању...

Zakon o dualnom obrazovanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o izmenama i dopunama zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju

Zakon o osnovama i sistema obrazovanja i vaspitanja

Zakon o kulturi

Zakon o obrazovanju odraslih

Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju

Zakon o drustvenoj
brizi o deci

Zakon o NID

Zakon o osnovnoj skoli

Zakon o predskolskom obrazovanju i vaspitanju

Zakon o ucenickom i studentskom standardu

Zakon o visokom obrazovanju

Zakon o udzebinicimaClick for Novi Sad, Serbia Forecast